Αυγούστου 31, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η «Σερβική Λίστα» ανακοίνωσε ότι η απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου για κράτηση του 74χρονου Μπόγκνταν Μίτροβιτς για 30 ημέρες, με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, είναι μια πράξη βασανισμού εναντίον ενός αθώου πολίτη, και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επέμβουν.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Η υπουργός άμυνας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μαρίνα Πέντες είπε στο διοικητή της EUFOR Τζέιμς Έβεραρντ ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην καταχώριση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων ως περιουσίας του κράτους» και εξέφρασαν τις ελπίδα ότι, «θα ενεργοποιηθεί σύντομα το σχέδιο δράσης για ΝΑΤΟ».

ΜΠΑΝΙΑΛΟΥΚΑ. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας δεν έχει αναλάβει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις πάνω από τους πόρους που εγκρίθηκαν από τον προϋπολογισμό για το 2016 και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υπεράσπιση όλων των εργαζομένων από τις ψευδείς κατηγορίες του ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ. Η αστυνομία συνέλαβε τον μουσουλμάνο Φίκρετ Καρκέλια 41 ετών, που πιστεύει στο δόγμα των Βαχαμπιτών διότι σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Άνδρες της SIPA συνέλαβαν ένα άτομο που ακολουθεί το δόγμα των Βαχαμπιτών με την υποψία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

ΣΟΦΙΑ. Η βουλγαρική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο, οι τιμές παραγωγής των προϊόντων σημείωσαν σημαντική και απότομη αύξηση.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο συνολικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,3% και σε σύγκριση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, κατά 4,7%. Η αύξηση των τιμών παραγωγού αποτελεί ένδειξη για την έξοδο της βουλγαρικής οικονομίας από τον αποπληθωρισμό και το στάσιμο πληθωρισμό, στον οποίο βρίσκονταν από τον Οκτώβριο του 2015.

   ΣΟΦΙΑ. Ο πτέραρχος θα ασχοληθεί με την διαφθορά του Μπορίσοφ. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ θα συγκαλέσει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στις 9 Οκτωβρίου 2017, με θέμα
«τη δημιουργία μοντέλου εργασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Η καταπολέμησης της διαφθοράς θα αποτελέσει, επίσης, προτεραιότητα στο πρόγραμμα των εργασιών της Βουλής, κατά τη διάρκεια της προσεχούς κοινοβουλευτικής συνόδου. 

  ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, και ηγέτης της LDK Ίσα Μουσταφά, ανάρτησε στο λογαριασμό του στο FACEBOOK έναν μακρύ κατάλογο των επιθέσεων της Αυτοδιάθεσης κατά του ιδίου και της οικογένειας του, και των ψευδών κατηγοριών που του καταλογίστηκαν από τους πολιτικούς του αντιπάλους, και περιέλαβε στον κατάλογο των εχθρών του και τον νυν αμερικανό πρέσβη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η «Νέα Συμμαχία για το Κοσσυφοπεδίο» Μπεντζέτ Πατσόλι δια του αντιπροέδρου της Φατμίρ Τόσι εξέφρασε απογοήτευση που η Δημοκρατική Κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου, ( LDK) και το Κίνημα Αυτοδιάθεση δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τις θέσεις τους για να ανοίξει ο δρόμος για μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία. Αναφερόμενος στην επίλυση του σημερινού πολιτικού αδιεξόδου, ο κ. Τόσι είπε ότι πλέον η LDK και η AKR του Μπεντζέτ Πατσόλι, μπορούν να συνεργαστούν με τον συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, τη Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και την Πρωτοβουλίας για το Κοσσυφοπέδιο. «Γιατί να μην συζητήσουμε με το συνασπισμό PAN;», είπε ο Τόσι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Με αφορμή την χθεσινή διεθνή ημέρα των αγνοούμενων έγιναν εκδηλώσεις σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο πρόεδρος της Σερβικής Επιτροπής Αγνοουμένων Βέλικο Οντάλοβιτς δήλωσε ότι 10.416 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται από τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, και ότι 4057 από αυτούς είναι Σέρβοι. Ο Πρόεδρος της Ένωσης των οικογενειών των αγνοουμένων από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μίλοραντ Τριφούνοβιτς , είπε ότι μόνο τρεις υποθέσεις διευθετήθηκαν στους τελευταίους 18 μήνες και ότι περίπου 1.500 άτομα αναζητούνται ακόμη. Ο συντονιστής των Ενώσεων Σέρβων Αγνοουμένων Ντράγκαν Πιέβατς σε συνέντευξη στο Βελιγράδι είπε ότι τα θύματα των Σέρβων προσβάλλονται και διασύρονται και ο στόχος είναι να κάνουν τους Σέρβους συλλογικά υπεύθυνους για τον πόλεμο στην Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο. «Οι Σέρβοι και η Σερβία κατηγορούνται ότι φέρουν αποκλειστική και συλλογική ευθύνη για τον πόλεμο, και αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρωθυπουργός Μιχάι Τουντόσε υπέγραψε με τον αντιπρόεδρο της Λόκχηντ για την Ευρώπη τη συμφωνία για τη μεταφορά των «υψηλής τεχνογνωσίας» για να γίνεται η συντήρηση και η επισκευή των F16, στη Ρουμανία. Όπως ανακοινώθηκε συζητήθηκε και η συναρμολόγηση φορτηγών.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή επανέγραψε χθες στους εκλογικούς καταλόγους 2.600 αλβανούς ψηφοφόρους στο Γκόστιβαρ, οι οποίοι είχαν διαγραφεί πριν από ένα χρόνο, επειδή δεν ήταν πολίτες της πΓΔΜ και ήσαν κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που πλέον κυβερνά σε άμεση επαφή με το «λαό» ανακοίνωσε από το λογαριασμό του στο FACEBOOK ότι φέτος θα γιορταστούν τα 550 χρόνια από τον θάνατο του Σκεντέρμπεη και «άλλες τρεις επέτειοι, οι οποίες είναι σημαντικές για το αλβανικό έθνος», και κάλεσε τους πολίτες να του υποβάλουν «όποιες ιδέες και προτάσεις έχουν για επετείους που πρέπει να εορταστούν».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρωθυπουργός Μιχάι Τουντόσε ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ότι η κυβέρνηση του θα ζητήσει από την ΟΥΝΕΣΚΟ να διαγράψει από τον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς το ορυχείο χρυσού της Ρόσια Μοντάνα στα Καρπάθια, για να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τα σημαντικά κοιτάσματα χρυσού που έχει η περιοχή. Το ορυχείο χρυσού της Ρόσια Μοντάνα έχει ιστορία 2.000 ετών και η προηγούμενη τεχνοκρατική κυβέρνηση υπό την πίεση των ακτιβισατών ζήτησαν από την Ουνέσκο να θέσει υπό την προστασία της το ορυχείο και η σχετική απόφαση βγήκε στις 5 Φεβρουαρίου.

ΣΟΦΙΑ. Οι πρώτοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρονικών αυτοκινήτων του Δήμου της Σόφιας θα αρχίσουν να λειτουργούν ως τα μέσα του Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου