Αυγούστου 31, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επί τροχάδην

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η εκπρόσωπος της Υπάτης Μάγια Κοτσιγιάντσιτς δήλωσε ότι η συνάντηση των πρόεδρων του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, Χασίμ Θάτσι και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς με την Φεντερίκα Μογκερίνι θα είναι άτυπη και πρόσθεσε:« Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αρχίζει μια νέα φάση του διαλόγου και θα μιλήσουμε για την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του ως τώρα διαλόγου».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», (BJRM), με την οποία άλλωστε έγινε δεκτή και στον ΟΗΕ.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Μέγα σκάνδαλο με υποκλοπές αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Γιόσιπ Σίμιτς-Τζίντζιτς που παρέδωσε στο γραφείο της εισαγγελίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης τις απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συναυλιών της Γενικής Εισαγγελέως και της επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς τις ηλεκτρονικές επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ τους και οι οποίες έχουν υποκλαπεί. Η «Υπηρεσία» προστασίας της Κρατικής Ασφάλειας «SIPA» αμέσως έβγαλε ανακοίνωση τονίζοντας ότι η γενική εισαγγελέας Γκορντάνα Τάντιτς και η Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Ρούζιτσα Τζούκιτς, δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας της υπηρεσίας. Ο υπουργός ασφαλείας Ντράγκαν Μέτκιτς που φέρεται ως εμπλεκόμενος είπε ότι «τα ανώτατα κλιμάκια του δικαστικού συστήματος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχουν περιέλθει σε κατάσταση του χάους».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο γιος του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς , Ντάρκο, ανακοίνωσε ότι η οικογένεια του στρατηγού έχει ζητήσει από τη σερβική κυβέρνηση να δώσει εγγυήσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ώστε να επιτραπεί η επείγουσα μεταφορά του για θεραπεία σε νοσοκομε΄λιο του Βελιγραδίου. Η Υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νέλα Κουμπούροβιτς έστειλε επιστολή προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στην Χάγη ζητώντας να παρέχεται «επαρκής ιατρική περίθαλψη», «όπως απαιτείται» στον Στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, «δεδομένου ότι είναι βαριά άρρωστος». Ο δικηγόρος Τόμα Φίλα γ που υπερασπίστηκε κατηγορουμένους Σέρβους ενώπιον του ICTY, είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα επιτραπεί η αποφυλάκιση του πρώην διοικητή του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας για να λάβει ιατρική περίθαλψη στη Σερβία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την έβδομη αξιολόγηση του προγράμματος της Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου