Αυγούστου 31, 2017

Η 31η Αυγούστου στην Ιστορία

784. Η Ειρήνη η Αθηναία απομάκρυνε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παύλο και ανακοίνωσε ότι Πατριάρχης θα γινόταν ο λαϊκός Ταράσιο, που ενθρονίστηκε τελικά τα Χριστούγεννα, αφού πέρασε από «ταχύρυθμο πρόγραμμα». 

1056. Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών, η πορφυρογέννητη αυτοκράτειρα Θεοδώρα και άφησε διάδοχο της τον Μιχαήλ ΣΤ.

1492. Υπογράφηκε η πρώτη συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Πριγκιπάτου της Μόσχας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1813 . Στο τελικό στάδιο του Πολέμου της Ιβηρικής Χερσονήσου, τα βρετανικά και τα πορτογαλικά στρατεύματα κατέλαβαν το σημερινό Σαν Σεμπαστιάν.

1876. Στην Κωνσταντινούπολη εκθρονίστηκε ο Σουλτάνος Μουράτ Ε’, και τον διαδέχτηκε ο αδελφός του, Αμπντούλ Χαμίτ Β’.

1907 .Αγγλία, η Ρωσία συμφώνησαν την πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία με τη Γαλλία. Η Ρωσία και Αγγλία, υπέγραψαν και συμφωνία για την οριοθέτηση των σφαιρών επιρροής στο Ιράν, το Αφγανιστάν και το Θιβέτ. Στο Αμστερντάμ έληξε το Διεθνές Συνέδριο των Αναρχικών.



1922. Στις 31 Αυγούστου/13 Σεπτεμβρίου το κάψιμο  της Σμύρνης .

1923 . Η φασιστική κυβέρνηση Μουσολίνι τέσσερεις ημέρες μετά τη δολοφονία του ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελίνι και τεσσάρων μελών της ιταλικής ομάδας που συμμετείχε στη Διεθνή Επιτροπή για τη χάραξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου, διέταξε την κατάληψη της Κέρκυρας. Ο Ιταλικός στόλος βομβάρδισε τα δύο φρούρια της Κέρκυρας, στα οποία είχαν στρατοπεδεύει πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 16 πρόσφυγες και υπήρξαν 30 τραυματίες και 2 ακρωτηριασμένοι. Η κατάληψη της Κέρκυρας έληξε όταν η Πρεσβευτική Διάσκεψη, στην οποία η Κοινωνία των Εθνών παρέπεμψε το ζήτημα ,υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στην Ιταλία αποζημίωση 50 εκατομμυρίων λιρετών, και να διενεργήσει ανακρίσεις για την ανεύρεση των δραστών, υπό την εποπτεία του διεθνούς παράγοντα.

1933. Εγκαινιάστηκε το Λαϊκό Νοσοκομείο στού Γούδη, στο οποίο θα είχαν πρόσβαση οι λαϊκές τάξεις και οι άποροι .

1939. Αργά το βράδυ, της 31ης Αυγούστου το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ,« γύρω στις 8 μ.μ., Πολωνοί επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά και κατέλαβαν το ραδιοσταθμό του Γκλάιβιτς. Στη συνέχεια, μετέδωσαν μια προκήρυξη στην πολωνική και τη γερμανική γλώσσα. Η αστυνομία, που ειδοποιήθηκε από ακροατές του σταθμού, κατόρθωσε μέσα σε λίγα λεπτά να τους εξουδετερώσει. Από τα πυρά έχασαν τη ζωή τους κάποιοι από τους εισβολείς». Ηταν μια στημένη από τον Χίμλερ επίθεση.Την επομένη στις 5 το πρωί ξεκίνησε ο Πόλεμος.

1944. Τα ρωσικά τανκ εισήλθαν στο Βουκουρέστι και οι Ρουμάνοι αποθεώσαν τον Κόκκινο Στρατό.

1961. Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμμετοχή της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Α. 1990. Η Δυτική και Ανατολική Γερμανία υπέγραψαν τη συνθήκη της ενοποίησής.



1965.Συνεδρίαση στα Ανάκτορα του Συμβούλιο του Στέμματος .


Ο Γ. Παπανδρέου δέχθηκε την πρόταση του αρχηγού της ΕΡΕ Π. Κανελλόπουλου να αναλάβει εκείνος  την πρωθυπουργία με αντάλλαγμα την άμεση διενέργεια εκλογών. Το παλάτι, και η αμερικανική άσκησαν  ασφυκτική πίεση στον Κανελλόπουλο, τόσο άμεσα όσο και μέσω της ακραίας φιλοβασιλικής πτέρυγας της ΕΡΕ, ώστε να υπαναχωρήσει από την πρότασή του και τελικά ο ηγέτης της ΕΡΕ υποχρεώθηκε να θέσει  απαράδεκτους όρους στον Γ. Παπανδρέου για διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη,  και περιοριστικά μέτρα κατά της Αριστεράς.

1973. Σε ηλικία ογδόντα χρόνων, πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο θρυλικός παγκόσμιος πρωταθλητής στην ελευθέρα πάλη Τζιμ Λόντος» . Ο Χρίστος Θεοφίλου, από το Κουτσοπόδι, τους Άργους.

1994 . Αποσύρθηκαν από τη Γερμανία μετά από 50 χρόνια Κατοχής τα τελευταία ρωσικά στρατεύματα. Ο Ιρλανδικός Ρεπουμπλικάνικος Στρατός διέταξε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός .

1995 .Αεροσκάφος Αντόνοφ της κρατικής εταιρείας του Μαλί, κατέπεσε λόγω απώλειας καυσίμων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου