Ιουνίου 16, 2017

Η 16η Ιούνιου στην ιστορία

363. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός αποφάσισε να λύσει την πολιορκία του Κτησιφώντος και διέταξε υποχώρηση.

1487. Στην Αγγλία η τελευταία μάχη του Πολέμου των Ρόδων στο Στόουκ Φιλντ, έληξε με νίκη του βασιλιά Ερρίκου Ζ.

1671. Στη Μόσχα στις 6/16 Ιουνίου εκτελέστηκε δια διαμελισμού στην Κόκκινη Πλατεία ο ηγέτης της εξέγερσης των αγροτών του ρωσικού Νότου και των Κοζάκων του Δον Στέπαν Ραζίν που στα ρωσικά λαϊκά τραγούδια έμεινε σαν ένα σύμβολο της ανυπακοής και της εξέγερσης.

1703. Εκδηλώθηκε η εξέγερση του Φραντς Ρακόζι εναντίον της Βασιλείας των Αψβούργων για την ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, η οποία ειχε την υποστηριξη της Γαλλίας.

1746. Οι δυνάμεις της Αυστρίας και της Σαρδηνίας νίκησαν τον γαλλο-ισπανικό στρατό στην Πιατσέντσα, κατά τον Πόλεμο της Αυστριακής Διαδοχής.

1779. Η Ισπανία κήρυξε τον πόλεμο στη Μεγάλη Βρετανία και άρχισε τη μεγάλη πολιορκία του Γιβραλτάρ.

1815. Δύο ημέρες πριν από τη μάχη του Βατερλώ έγιναν οι μάχες του Λινύ και του Κατρ Μπρα. Στο Λινύ ο Ναπολέων νίκησε τους Πρώσους ενώ Κατρ Μπρα τα γαλλικά στρατεύματα υπό τον Νεύ αντιμετώπισαν τον Αγγλο-Ολλανδικό στρατό που διοικούνταν από Ουέλλινγκτον.

1826. Έχοντας καταστείλει την εξέγερση των γενίτσαρων, ο Τούρκος Σουλτάνος Μωάμεθ Β κατάργησε το Σώμα που δημιούργησε το 1330 ο Ορχάν και εισήγαγε το Νιζάμ τον τακτικό στρατό.



1866. Οι Πρώσοι χωρίς την κήρυξη πολέμου εισέβαλαν στο Ανόβερο, την Έσση και τη Σαξονία.

1876. Στο Τσέτινιε, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν από τον Οκτώβριο του 1875, υπογράφηκε σύμβαση η συμμαχία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.




1880. Στο Συνέδρια του Βερολίνο, συζητήθηκε η οριοθέτηση των αμφισβητούμενων συνόρων της Τουρκίας με την Ελλάδα.





1904. Ο γεννημένος στο Χάρκοβο Φιλανδός εθνικιστής Ευγένιος Σάουμαν δολοφόνησε στο Ελσίνκι το ρώσο  Κυβερνήτη του Μεγάλου Δουκάτου της Φινλανδίας στρατηγό  Νικολάι Ιβάνοβιτς Μπομπρίκοφ και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.



1913. Τη νύχτα της 16ης/29ης Ιουνίου , το 2ο και το 4ο Σώμα του βουλγαρικού στρατού εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικές επιθέσεις κατά των θέσεων των Ελλήνων στη Νιγρίτα. και των Σέρβων στη Γευγελή. Λίγο πριν ο Βούλγαρος Τσάρος Φερδινάνδος ο Α' και ο Στρατηγός Σαβόφ, χωρίς προηγούμενη έγκριση του κοινοβουλίου τους, κήρυξαν πόλεμο στην Σερβία και την Ελλάδα. Έτσι άρχισε ο Δεύτερος βαλκανικός πόλεμος. Με το ξέσπασμα του Πολέμου, η Νιγρίτα καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους, που ενήργησαν αστραπιαία και ανάγκασαν την 7η Μεραρχία, που την υπερασπιζόταν να υποχωρήσει νοτιότερα για να μην κυκλωθεί. Η βουλγαρική ταξιαρχία της Δράμας, που ενήργησε την επίθεση, κατέλαβε όχι μόνο την πόλη, αλλά και την υπερκείμενη αυτής κορυφογραμμή.

1920.Στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Κοινωνίας των Εθνών.

1922.Γενικές εκλογές στην Ελεύθερη Ιρλανδία .Οι υποψήφιοι της φράξιας του Σιν Φέιν του Μάικλ Κόλλινς που υποστήριζαν την αγγλο-ιρλανδική συνθήκη του Δεκεμβρίου του 1921 έλαβαν το 38,5% των ψήφων, και οι υποψήφιοι της φράξιας του Ιμον Βαλέρα που ήταν αντίθετοι το 21,8%. Το Εργατικό Κόμμα πήρε 21,3% και το Αγροτικό 7,8%.

1940 . Ο στρατάρχης Φιλίπ Πεταίν έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας του Βισύ. Στη Λιθουανία ανέλαβαν την κυβέρνηση οι Κομμουνιστες. Η Σοβιετική κυβέρνηση κατήγγειλε τις κυβερνήσεις της Λετονίας και της Εσθονίας σχετικά με κατάφωρες παραβιάσεις των συνθηκών αμοιβαίας συνδρομής και απαίτησε αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης και πρόσβαση στην επικράτεια των χωρών αυτών, επιπλέον σοβιετικών στρατευμάτων. 

1941. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ διέταξε το κλείσιμο όλων των γερμανικών προξενείων στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 10 Ιουλίου.

1943. Το υποκατάστημα των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών στην Κύπρο το ΑΚΕΛ πήρε την απόφαση να καλέσει τα μέλη του να φορέσουν το χακί και να πολεμήσουν μαζί με τον Αγγλο κατακτητή ενάντια στον «χιτλεροφασισμό». Στις 16 Ιουνίου 1943, δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, η οποία αναφέρε: «Σήμερον συνήλθεν εις έκτακτον συνεδρίασιν η Κεντρική Επτιροπή του ΑΚΕΛ με κύριον θέμαν: Την ενεργοτέραν συμμετοχήν του Κόμματος εις την πολεμικήν προσπάθειαν. Η Κ.Ε. κατέληξεν ομοφώνως εις τας ακολούθους αποφάσεις: Κατόπιν προσεκτικής εξέτασης εκάστης κεχωρισμένης προτάσεως, απεφασίσθη όπως α) ορισμένα μέλη της Κ.Ε. υποχρεωθούν να παραμείνουν εις τας θέσεις των προς την συνέχισιν της κομματικής εργασίας και β) να επιτραπεί εις τα ακόλουθα μέλη της Κ.Ε. να εγγραφούν εις το Κυπριακόν Σύνταγμα: 1. Κώστας Παρτασίδης, 2. Ανδρέας Φάντης, 3. Μάρκος Μαρκουλλής, 4. Μίνως Περδίος, 5. Γεώργιος Λέρνης, 6. Χρίστος Σαββίδης, 7. Πρόδρομος Παπαβασιλείου, 8. Γεώργιος Λεβέντης, 9. Κώστας Σιακαλλής, 10. Βάσος Βασιλείου, 11. Χρίστος Κατσιαούνης.» Όλοι οι παραπάνω ήσαν άνθρωποι των Άγγλων.

1944. Στο νησί Βις, στα ανοιχτά του Σπλιτ, υπογράφηκε με τις ευλογίες του Τσώρτσιλ η συμφωνία Τίτο-Σουμπάσιτς για τις σχέσεις της κυβέρνησης των Παρτιζάνωνμε την εξόριστη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

1945. Ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε την απόφαση διαγραφής από το Κόμμα του Βελουχιώτη η οποία είχε ληφθεί από τις 12 Ιουνίου. 
  1952. Η Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την ένταξη της Ιταλίας στην ΕΚΑΧ με 275 Ναι.

1955. Ο Πάπας Πίος ΧΙΙ αφόρισε τον Χουάν Περόν. Στην Αργεντινή απέτυχε απόπειρα ανατροπής του Περόν. Οι (καθολικοί;) πραξικοπηματίες βομβάρδισαν διαδήλωση υπέρ του Περόν στο Μπουένος Άιρες, σκοτώνοντας πάνω από 300 άτομα.

1958. Απαγχονίστηκε στη Βουδαπέστη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια της αντι-κομμουνιστικής εξέγερσης το 1956 Ιμρε Νάγκυ που καταδικάστηκε σε μια παρωδία δίκης σε θάνατο για προδοσία.

1961. Εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Μον Παρνές, στη Πάρνηθα.

1963. Η Σοβιετική Βαλεντίνα Τερεσκόβα έγινε η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης.

1981. H 8η (Κομμουνιστική) Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας επανεξέλεξε ως αρχηγό του κράτους τον Τοντόρ Ζίβκοφ και απομάκρυνε τον Στάνκο Τοντόροφ από την πρωθυπουργία. Πρωθυπουργός ανέλαβε ο προστατευόμενος του Ζίβκοφ Γκρίσα Φιλίπποφ.

1977. Ο Λεονίντ Μπρέσνιεφ επικράτησε στην μάχη με τον Νικολάι Βικτόροβιτς Ποντγκόρνυ και εξελέγη και επικεφαλής του κράτους, της ΕΣΣΔ.


1983. Ο Γιούρι Αντρόπωφ ανελαβε Πρόεδρος του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1991. Στην Τουρκία ο Μεσούτ Γιλμάζ εξελέγη ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος και επομένως και πρωθυπουργός.

1992. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζορτζ Μπους και ο Μπόρις Γέλτσιν στην Ουάσιγκτον κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση του οπλοστασίου των πυρηνικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς .

1994. Η Ελβετία αρνήθηκε να εκδώσει βίζα για να εισέλθει στη χώρα Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Λίλιτς, που είχε κληθεί να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο στο Crans Montana.

2001. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε το Βελιγράδι, Κι στη συνεχεια συνάντησε τον Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στη Σλοβενία.

2004 . Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου έδωσε τον δεύτερο της αγώνα για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών στην Πορτογαλία και ανεδείχθη ισόπαλη 1-1 με την Εθνική ομάδα της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου