Ιουνίου 15, 2017

Η 15η Ιούνιου στην Ιστορία

1094. Ο Ελ Σιντ κατέλαβε την Βαλένθια.

1215. Ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμων της Αγγλίας τοποθέτησε τη σφραγίδα του στη Μάγκνα Κάρτα.

1219. Στις «Βόρειες Σταυροφορίες». Οι Δανοί έχοντας στη Σημαία τους το Σταυρό νίκησαν τους παγανιστές στη μάχη του Λίντανισσε στο σημερινό Ταλίν και ίδρυσαν το Δουκάτο της Εσθονίας.

1341. Ο Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος στέφθηκε αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας σε ηλικία 9 ετών.

1381. Ο Ριχάρδος Β΄ συνοδευόμενος από τη φρουρά του συναντήθηκε στο Σμίθφιλντ με τον ηγέτη των ξεσηκωμένων αγροτών Γουάιτ Τάιλερ. Λόγω ενός «επεισοδίου» η φρουρά σκότωσε τον Τάιλερ, ενώ ο δήμαρχος του Λονδίνου, με την πολιτοφυλακή που συγκρότησε άρχισε την ανάκτηση του ελέγχου του Λονδίνου. Η εξέγερση είχε επεκταθεί και στην ανατολική Αγγλία όπου το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δέχθηκε επίθεση και σκοτώθηκαν πολλοί βασιλικοί αξιωματούχοι.

1389 .Στις 15 Ιουνίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο έγινε η πολύνεκρη μάχη του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ των Σέρβων και των Τούρκων.

1409. Η Σύνοδος της Πίζας που συγκλήθηκε για να βρεί λύση στο Σχίσμα με τον Πάπα της Ρώμης και τον Πάπα της Αβινιόν εξέλεξε τον εβδομηντάχρονο Κρητικό Πέτρο Φίλαργο ως τρίτο Πάπα, με το όνομα Αλέξανδρος Ε.

1470. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής έφθασε στην Πολιορκία της Χαλκίδας.

1520 . Ο Πάπας Λέων 10ος αφόρισε τον Μάρτιν Λούθερ.

1807.  Στις 3 / 15 Ιουνίου  , την επομένη της μάχης του Φρίντλαντ, όπου ο ρωσικός στρατός υπό τον Γερμανό στρατηγό Μπένινγκσεν αναγκάσθηκε να υποχωρήσει, ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α ' διέταξε τον πρίγκιπα Λομπάνοφ-Ροστόφσκυ να μεταβεί στο γαλλικό στρατόπεδο προκειμένου να διαπραγματευτεί την ειρήνη. Ο Ναπολέων  βρίσκονταν στην πόλη Τιλσίτ, έχοντας στρατοπεδεύσει επί της αριστερής όχθης του ποταμού Νιέμαν. Ο Πρίγκιπας Λομπάνοφ μετέφερε στον Ναπολέοντα την επιθυμία του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου για προσωπική συνάντηση και σύναψη ειρήνης την οποία ο Ναπολέων έκανε αποδεκτή.

1903 . Μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Ομπρένοβιτς και το πραξικόπημα του Μαΐου, το σερβικό κοινοβούλιο εξέλεξε τον Πέτρο Καρατζόρτζεβιτς ως βασιλιά της Σερβίας.

1907. Άρχισε η δεύτερη Διάσκεψη της Χάγης, κατά την οποία 44 κράτη υπέγραψαν 13 συμβάσεις σχετικά με τους νόμους και τα έθιμα του πολέμου. ( «Σύμβαση της Χάγης»).

1964.Ο Γεώργιος Μαύρος ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

1966. Άφιξη στην Αθήνα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. και γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, Ρόμπερτ Κένεντι.

1969. Μετά την παραίτηση του Σαρλ ντε Γκωλ ο Ζωρζ Πομπιντού έγινε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1972 .Η Ουλρίκε Μάινχοφ και ο Γκέρχαρντ Μύλερ, της τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), συνελήφθησαν σε διαμέρισμα κοντά στο Αννόβερο.

1977. Για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο στην Ισπανία έγιναν ελεύθερες εκλογές, που τις κέρδισε ο Αντόλφο Σουάρες. 1992. Ο Σέρβος συγγραφέας Ντόμπριτσα Τσόσιτς εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Πρωθυπουργός της νεοσύστατης χώρας εξελέγη την προηγούμενη ημέρα ο σερβοαμερικανός επιχειρηματίας Μίλαν Πάνιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου