Ιουνίου 10, 2017

Η 10η Ιουνίου στην ιστορία

1190 .Γ΄ Σταυροφορία: Ο Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα πνίγηκε στον ποταμό Σάλεφ ενώ κατευθυνόταν με το στρατό του προς την Ιερουσαλήμ.

1329. Άρχισε η διήμερη μάχη μεταξύ των Βυζαντινών και των Τούρκων στην τοποθεσία Πελεκάνος, κοντά στη Φιλοκρήνη της Νικομήδειας της Μικράς Ασίας. Η βυζαντινή δύναμη που διοικούσε ο Ανδρόνικος Γ' ήταν 4000 και η δύναμη του οθωμανικού στρατού υπό τις διαταγές του Ορχάν Α' ήταν διπλάσια. Ο βυζαντινός στρατός ηττήθηκε και υποχώρησε. Αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια των Βυζαντινών να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους σε ανοιχτή μάχη.

1523. Άρχισε η πολιορκία της Κοπεγχάγης από το στρατό του Φρειδερίκου Α' της Δανίας, καθώς η πόλη δεν τον αναγνώριζε ως διάδοχο του Χριστιανού Β'. 1574. Τα γαλλικά βασιλικά στρατεύματα μετά από πολιορκία κατέλαβαν το Σαιν-Λο που κατείχαν οι Ουγενότοι.

1619. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο στο Ζαμπλάτι της Βοημίας οι προτεστάντες ηττήθηκαν από το στρατό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1624. Με τη Συνθήκη της Κομπιένης που υπέγραψε στις 10 Ιουνίου 1624 ο Ρισελιέ με τις Ηνωμένες Επαρχίες αναβίωσε η γαλλο-ολλανδική συμμαχία.
Η Γαλλία συμφώνησε να χορηγήσει ένα άμεσο δάνειο 480 000 νομισμάτων, που θα συνεχιζόταν από περαιτέρω πληρωμές σε μια περίοδο τριών ετών κατά την οποία οι Ολλανδοί θα συνέχιζαν τον αγώνα κατά της Ισπανίας.Αυτή η κίνηση ήταν μέρος της συνολικής προσπάθειας της Γαλλίας να υπονομεύσουν τη δύναμη της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

1794. Με το νόμο της 22ας Πρεριάλ (10 Ιουνίου) του έτους 2 ,ξεκίνησε η Τρομοκρατία. Ο νόμος που επέτρεπε στο επαναστατικό δικαστήριο να επιβάλει ποινές θανάτου με βάση υποψίες , και που  στερούσε από τον κατηγορούμενο το δικαίωμα να έχει υπεράσπιση και να κάνει έφεση , προτάθηκε από τον Ζωρζ Κουτόν και τον υποστήριξε ο Ροβεσπιέρος. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας.
1807 Μάχη του Χάιλσμπεργκ. Τα υπολείμματα του Πρωσικού στρατού μετά την ήττα στο Ευλάου, (15.000) μαζί με 100.000 Ρώσους που διοικούσε ο Γερμανός Λέβιν Άουγκουστ φον Μπένιγκσεν αντέταξαν πεισματώδη άμυνα στις όχθες του ποταμού Λίνα, στην επίθεση των Γάλλων. Το βράδυ ο Μπένιγκσεν που είχε 2-300 νεκροί και περίπου 5-6000 τραυματίες, αποφάσισε να υποχωρήσει στη Φρήντλαντ.Τέσσερεις ημέρες αργότερα, στην αποφασιστική μάχη της Φρήντλαντ τελείωσε ο πόλεμος της Τετραπλής Συμμαχίας με την υπογραφή της Συνθήκης του Τίλσιτ.

1809. Ο  Πάπας Πίος VII αφόρισε του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

1868. Στις 10 Ιουνίου, δολοφονήθηκε ο Βασιλιάς της Σερβίας Μιχαίλο Ομπρενοβιτς ενώ διέσχιζε με την άμαξα του το πάρκο του Κόσουτνιακ κατευθυνόμενος στο εξοχικό Παλάτι στα περίχωρα του Βελιγραδίου, Μαζί του ήταν η βασίλισσα Καταρίνα και η μητέρα της πριγκίπισσα Ανκα. Μπροστά τους εμφανίστηκαν οι Πάβλε και Κώστα Ραντοβάνοβιτς που πυροβόλησαν και σκότωσαν το βασιλιά ενώ η βασίλισσα τραυματίστηκε. Ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ποιος ήταν πίσω από τη δολοφονία. Κατηγορήθηκαν οι υποστηρικτές της δυναστείας των Καρατζόρτζεβιτς, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

1878. Ιδρύθηκε η Λίγκα του Πρίζρεν, με στόχο την επανένωση όλων των αλβανικών εδαφών σε ένα κράτος, και για να αντιταχθούν οι Αλβανοί στις αποφάσεις της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και του συνεδρίου του Βερολίνου, σύμφωνα με τις οποίες τα «αλβανικά εδάφη» , κατανέμονταν στα γειτονικά κράτη της Σερβίας, του Μαυροβούνιου, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

1886. Οι υπουργοί της Βαυαρίας αναζητώντας μια αιτία για να καθαιρέσουν το βασιλιά Λουδοβίκο Β, με συνταγματικό τρόπο, εμφάνισαν τέσσερεις ψυχίατρους με επικεφαλής τον Μπέρνχαρντ φον Γκούντεν που γνωμάτευσαν ότι ο βασιλιάς ήταν παρανοϊκός.

1915. Άρχισε στο φαράγγι Κεμάχ, η μεγάλη σφαγή των Αρμενίων του Ερζερούμ. (Θεοδοσιούπολεως). Μέχρι τις 13 Ιουνίου σφαγιάστηκαν περίπου 25.000 Αρμένιοι.
1917. Ο γαλλικός στρατός ξεκίνησε την προέλαση του για την κατάληψη της Θεσσαλίας το πρωί της 10ης Ιουνίου 1917. Η κατάληψη της Θεσσαλίας αποφασίστηκε στις 27 Μαΐου 1917, κατά την αγγλο-γαλλική συνάντηση στο Λονδίνο.Στόχος ήταν η συγκομιδή, διότι αν το στάρι περιερχόταν στα χέρια της ελληνικής κυβερνήσεως ο ναυτικός αποκλεισμός του Νότου δεν θα πίεζε με την πείνα τους έλληνες. Η δύναμη που διατέθηκε ήταν δυο συντάγματα πεζικού, τρία ανεξάρτητα τάγματα πεζικού, τέσσερα μαροκινά συντάγματα ιππικού δύο μοίρες πυροβολικού και δύο σμήνη αεροπορίας.

1940. Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και ο
Καναδάς κήρυξε τον πόλεμο στην Ιταλία.

1944. Ο Μονάδες των Ες-Ες από το ανατολικό μέτωπο εκτέλεσαν 642 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο Οραντούρ-συρ-Γκλαν της Γαλλίας, 20 χλμ από την Λιμόζ. Την ίδια ώρα έγινε και η Σφαγή του Διστόμου. Οι Γερμανοί σκότωσαν 117 γυναίκες και 111 άντρες, από τους οποίους 53 ήσαν παιδιά. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Eλβετός George Wehrly ο οποίος επισκέφτηκε το Δίστομο μετά τη Σφαγή, στην έκθεσή του, ανέφερε 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή. Η Συμμαχική αεροπορία βομβάρδισε και προκάλεσε 378 θύματα.

1967. Συρία και το Ισραήλ συμφώνησαν και υπέγραψαν ανακωχή. Το στρατιωτικό καθεστώς στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για κατάργηση των συντεχνιών «άνοιξε» τα κλειστά, συντεχνιακά επαγγέλματα των αρτεργατών και μυλεργατών και απελευθερώθηκαν πλήρως τα επαγγέλματα του αρτοποιού και του αλευροβιομήχανου.

1990.Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των ελεύθερων  και δημοκρατικών κοινοβουλευτικών  εκλογών στη Βουλγαρία.

1999. Ανακοινώθηκε στην Κολωνία το σύμφωνο σταθερότητας  για τα Βαλκάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου