Ιουνίου 11, 2017

H 11η Ιουνίου στην Ιστορία

1184 π.Χ. Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς Ερατοσθένη, έγινε η Άλωση της Τροίας

1042. Η Βυζαντινή Αυτοκράτειρα Zωή η Φαρμακεύτρια, η νόμιμη Κληρονόμος της Μακεδονικής δυναστείας παντρεύτηκε για τρίτη φορά και ανέβασε στον θρόνο τον Κωνσταντίνου Θ της οικογενείας των Μονομάχων.

1345. Ο Μέγας Δουξ της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, Αλέξιος Απόκαυκος, και ο κύριος υποστηρικτής μαζί με τον Πατριάρχη της Αυτοκράτειρας Αννας λυντσαρίστηκε από τους κρατούμενους φίλους του Ιωάννης Καντακουζηνού.
Στις 11 Ιουνίου 1345, ο Απόκαυκος αποφάσισε να επιθεωρήσει τη νέα φυλακή που έχτισε, χωρίς να συνοδεύονται από τους σωματοφύλακες του.
Οι φυλακισμένοι ξεσηκώθηκαν και τον σκότωσαν το δε κεφάλι του το έκοψαν και το εβαλαν σε έναν πάσσαλο.
Οι υποστηρικτές του Απόκαυκου μαζί με άνδρες του στόλου επιτεθήκαν στη φυλακή για να εκδικηθούν το θάνατο του ηγέτη τους, και όλοι οι κρατούμενοι, 200 συνολικά, σφαγιάστηκαν, έστω και αν κάποιοι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε ένα κοντινό μοναστήρι. Αν και ο θάνατος του Απόκαυκου δεν επέφερε την άμεση κατάρρευση της Αντιβασιλείας, χάθηκε ο κύριος υποκινητής του εμφυλίου πολέμου και ένας από τους πρωταγωνιστές, της διχόνοιας και ως εκ τούτου, σηματοδότησε την αρχή του το τέλος του εμφυλίου πολέμου, που επήλθε με την είσοδο του Καντακουζηνού στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Φεβρουαρίου 1347.

1525. Κατά τον Ουγγρο-Τουρκικό Πόλεμο ο Κνιέζ Κρστο Φράνκοπαν  με  6.000 στρατιώτες έλυσε την πολιορκία της Γιάιτσε στην Κεντρικη Βοσνία από τους Τούρκους και την προμήθευσε με τρόφιμα και όπλα. Αυτό ηρωικό κατόρθωμα είχε μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη, που ασχολιόταν με την επανάσταση των Γερμανών Αγροτών, το κυνήγι των Ουγενότων και τον Πόλεμο των Γάλλων που είχαν συμμαχήσει με τον Σουλειμάν με τους Αψβούργους. Μάλιστα , ο Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κάρολος Ε ' συνέλαβε αιχμάλωτο το βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α' στη μάχη της Παβίας στην Ιταλία, και ο Πάπας Κλήμης Ζ΄, που και αυτός ανήκε στην οικογένεια των Μεδίκων,ανέθεσε στον Ιανό Λάσκαρη να τους συμφιλιώσει.

1666. Κατά τον δεύτερο Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμο, διεξήχθη η τετραήμερη ναυμαχία στις ακτές της Φλάνδρας από την 1η/ 11η Ιουνίου έως τι; 4/14 Ιουνίου που παραμένει μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές συγκρούσεις της ιστορίας. Οι Ολλανδοί προκάλεσαν σημαντική ζημία στον Αγγλικό στόλο. Οι Άγγλοι έχασαν 23 σκάφη συνολικά, (17 βυθίστηκαν και 6 αιχμαλωτίστηκαν ), και περίπου 1.500 άνδρες. Περίπου 2000 ήταν οι αιχμάλωτοι. Οι Ολλανδικές απώλειες ήταν τέσσερα πλοία που κάηκαν και σκοτώθηκαν 1.550 άνδρες.

1742. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Μπρεσλάου μεταξύ της Αυστρίας και της Πρωσίας κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου της Σιλεσίας, με την οποία η Αυστρία παραχωρήσε τη Σιλεσία στην Πρωσία.

1798. Η Μάλτα παραδόθηκε από το Τάγμα των Ιπποτών στο Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Οι Ιππότες του Άγιου Ιωάννη, εγκατέλειψαν το νησί και άλλοι πήγαν στο Παρίσι ενώ ‘άλλοι μετέφεραν την έδρα στη Ρωσία και αναγνώρισαν τον Τσάρο Παύλο ως Μεγα Μάγιστρο.

1821.Μετα από πολιορκία 15 ημερών παραδόθηκαν στους Έλληνες οι Τούρκοι του Βραχωρίου. (Αγρίνιο) .Την πολιορκία οργάνωσαν οι Ξηρομερίτες Γιώργης, και Γιωτης Βαρνακιώτης, και οι οπλαρχηγοί Ανδρέας Ίσκος, Αλεξάκης Βλαχόπουλος, Κώστας Σιαδήμας, Γεώργιος Στάϊκος, και οι Μάκρης, Ραζηκότσικας,Γρίβας και Τσόγκας.

1903.Στις 29 Μαΐου/11 Ιουνίου δολοφονήθηκαν, από ομάδα αξιωματικών με επικεφαλής τον Ντραγκούτιν Ντιμιτρίεβιτς (Απης) , που εισέβαλαν στον ξενώνα των Παλαιών Ανακτόρων στο Βελιγράδι, ο βασιλιάς Αλεξάνταρ Ομπρένοβιτς και η βασίλισσα Ντράγκα Μασίν. Οι συνωμότες αφού σκότωσαν το βασιλικό ζεύγος πέταξαν τα σώματα τους έξω από το παράθυρο στην αυλή. Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου στο θρόνο της Σερβίας ανέβηκαν οι Καρατζόρτζεβιτς. .

1913. Στις 11/24 Ιουνίου 1913 δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο μέγας βεζίρης των Νεότουρκων Μαχμούτ Σεφκέτ πασά από «Φιλελεύθερους», και στη θέση του ανέλαβε
ο γεννημένος στην Αίγυπτο Σαΐντ Χαλίμ πασάς.

1917. Στις 11/24 Ιουνίου ο Κωνσταντίνος Α'
χωρίς να παραιτηθεί, ωστόσο δέχθηκε να αντικατασταθεί από τον δευτερότοκο γιο του Αλέξανδρο Α',
καθώς ο Διάδοχος Γεώργιος θεωρήθηκε από την Αντάντ ακατάλληλος για τη διαδοχή, λόγω της υπηρεσίας του στον γερμανικό στρατό ,και αναχώρησε από τον Ωρωπό για την Ιταλία, με τη θαλαμηγό «Σφακτηρία».
Στο μέτωπο της Θεσσαλίας οι Γάλλοι κατέλαβαν την Ελασσόνα.
Σε αυτό το κτίριο εκτελέστηκαν οι Κόκκινοι Στρατηγοί
1937. Στις 11 Ιουνίου 1937 το ραδιόφωνο της Μόσχας ανακοίνωσε τη σύλληψη του πρώην αρχηγού του Κόκκινου Στρατού του «χασάπη της Κροστάνδης», στρατηγού Τουχατσέφσκι, που ήταν το «δεξί χέρι», του «Κόκκινου Τρότσκι»,
και 7 ακόμα στρατηγών που κατηγορούνταν για κατασκοπία προς το συμφέρον μιας ξένης χώρας...και για προετοιμασία πραξικοπήματος. Στην πραγματικότητα οι 8 είχαν ήδη συλληφθεί, και ανακριθεί και στις 11 Ιουνίου δικάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία συνηγόρου και χωρίς το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση. Το στρατοδικείο που τους δίκασε απαρτίζονταν από τους ανώτατους στρατιωτικούς ηγέτες της ΕΣΣΔ . Η καταδικαστική απόφαση βγήκε τα ξημερώματα  της  12 Ιουνίου και εκτελέστηκαν αμέσως μετά την απαγγελία της απόφασης εντός του κτιρίου του Στρατοδικείου.
Από τους δικασθέντες εβραίοι ήσαν σίγουρα 6 . Ο Ιωνάς Εμανουήλοβιτς Γιακίρ, στρατιωτικός διοικητής Κιέβου, ο Μπόρις Φέλντμαν, ο Ιερώνυμος Ουμπορέβιτς, που παρίστανε τον Λιθουανό, ο Αύγουστος Κορκ που παρίστανε τον Εσθονό,
ο Ρομπερτ Αιντερμαν , ο Πούτνα που ειχε συλληφθεί πρώτος τον Αυγουστο του 1936 μαζί με τον Πριμακόφ και ο Γιακόβ Γκάμαρνικ που είχε αυτοκτονήσει στις 31 Μαΐου την παραμονή της συλλήψεως του.

1938. Κατά τη διάρκεια του Β 'Σινο-ιαπωνικού πολέμου, μετά από εντολή του αρχηγού της Κουόμινταγκ Τσιάνγκ Κάι-σεκ ανατινάχτηκαν τα φράγματα του Κίτρινου Ποταμού για να ανακοπεί η Ιαπωνική προέλαση .Περίπου 900.000 Κινέζοι πνίγηκαν, καταστράφηκαν 4.000 χωριά και εκατομμύρια έμειναν άστεγοι.

1940. Β 'ΠαγκοσμίοςΠολέμος Η πρώτη επίθεση της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Μάλτα.
1963. Η εφημερίδα «ΑΘΗΝΑΪΚΗ» αποκάλυψε ότι ήδη είχε παραιτηθεί
ο Καραμανλής, ότι η Βασίλισσα ήταν η κεντρική μορφή της πολιτικής κρίσεως. Έγραφε ακόμα: Απλούν πρόσχημα το ταξίδι των Βασιλέων ,αλληλοσπαραγμός εις την ΕΡΕ εν όψει «διαλύσεως του καταστήματος» , ο Κανελλόπουλος ελπίζει να του ανατεθή η εντολή , φιλοδοξίαι των κ.κ. Θεοτόκη, Πιπινέλη, Αβέρωφ, Ροδόπουλου, άνοδος των Επιτελαρχών εις Ανάκτορα , σήμερον ή αύριον η κατάστασις αποσαφηνίζεται οριστικώς, κατά τα κυβερνητικάς πηγάς. Τελικά η παραίτηση έγινε δεκτή στις 19 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα ο βουδιστής μοναχός Κουάνγκ Ντουκ αυτοπυρπολήθηκε με βενζίνη στη Σαϊγκόν για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας στο Νότιο Βιετνάμ.

1975. Τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Ελλάδας, που ψηφίστηκε στις 7 Ιουνίου 1975 από την Ε΄ Αναθεωρητική βουλή και άρχισε να ισχύει από τις 11 Ιουνίου 1975. Το Σύνταγμα αντικατέστησε το Σύνταγμα του 1973 και το Σύνταγμα του 1952 που επανέφερε προσωρινά η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Αναθεωρήθηκε το 1986, το 2001 και το 2008.

1987. Έγιναν Βουλευτικές Εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία και η Μάργκαρετ Θάτσερ εξασφάλισε την τρίτη θητεία της. Ωστόσο, η πλειοψηφία της μειώθηκε σε 102 έδρες σε σύγκριση με την πλειοψηφία των 144 εδρών που είχε από τις προηγούμενες εκλογές.


1999. Το Ρωσικό τάγμα της SFOR από τη Βοσνία πέρασε μέσα από την ΟΔ. Γιουγκοσλαβία και κατέλαβε την αεροπορική βάση της Σλάτινα κοντά στην Πρίστινα του Κοσσυφοπέδιου.

2001. Εκτελέστηκε ο εχθρός της αμερικανικής κυβέρνησης Τίμοθι Μακ Βέι, για το ρόλο του στην ανατίναξη του κυβερνητικού μεγάρου στην Οκλαχόμα.

2013 . Το μαύρο στην ΕΡΤ, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

2014. Οι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την Τικρίτ στο Ιρακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου