Ιουνίου 09, 2017

Η 9η Ιουνίου στην ιστορία

68 . Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων που είχε καταδικαστεί σε θάνατο από τη Γερουσία, αυτοκτόνησε με τη βοήθεια του δούλου του, ενώ πλησίαζε στην έπαυλη του το εκτελεστικό απόσπασμα .

721. Οι Φράγκοι νίκησαν στη Μάχη της Τουλούζης το Στρατό του Εμίρης της Κόρδοβα, που ήταν από το Μαρόκο, την Υεμένη και την Συρία.

1462. O τελευταίoς Βόσνιας βασιλιάς Στέφανος Τομάσεβιτς Κοτόμανιτς έχοντας εμπιστοσύνη στη βοήθεια της Χριστιανικής Συμμαχίας, και τον γυιό του Ουνιάδη Ματθία Κορβίνο, αρνήθηκε να καταβάλει τον φόρο υποτέλειας στον Μωάμεθ Β, και απέπεμψε τους απεσταλμένους των Τούρκων. Οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Βοσνία το 1463 , συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τον Στεφάνο.

1762. Ο Τσάρος της ρωσικής αυτοκρατορίας Πέτρος Γ, παραιτήθηκε από το θρόνο μετά από την εξέγερση της φρουράς και τον διαδέχτηκε ως αυτοκράτειρα η γερμανίδα Αικατερίνη Β.

1800. Ήττα των Γάλλων στη μάχη του Μοντεμπέλλο από τις αυστριακές δυνάμεις.

1805. Η Δημοκρατία της Λιγκουρίας προσαρτήθηκε στην Γαλλικη Αυτοκρατορία από τον Βοναπάρτη.

1812. Μετά τη δολοφονία του Σπένσερ Πέρσιβαλ ο συντηρητικός Λόρδος Λίβεςρπουλ Ρόμπερτ Τζεκινσον ανέλαβε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

1815. Έληξε το Συνέδριο της Βιέννης, από το οποίο προέκυψε η νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης μετά την ήττα του Ναπολέοντα, και υπογράφηκε η τελική πράξη του Συνεδρίου.

1821. Στις 28 Μαίου/9 Ιουνίου άρχισε η πολιορκία των Τούρκων στο Βραχώρι.(Αγρίνιο). 

1898 .Υπογράφηκε η συμφωνία της Κίνας με τη Βρετανία για την παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ για 99 χρόνια.

1923. Στη Βουλγαρία, στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε την κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Σταμπολίσκι ο οποίος συνελήφθη και εκτελέστηκε λίγες ημέρες μετά.

1935 . Υπογράφηκε η Συμφωνία Χο-Ουμεζού και την οποία η Δημοκρατία της Κίνας (Κουομιτάνγκ) αναγνώρισε την ιαπωνική κατοχή της βορειοδυτικής Κίνας.

1936 .Ο Γκαλεάτσο Τσιάνο διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μουσολίνι .

1940. Η Νορβηγία παραδόθηκε στη Γερμανία.

1942. Ο στρατός των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες παραδόθηκε στους Ιάπωνες.

1943. Στη Γιουγκοσλαβία, κατά τη διάρκεια της γερμανικής εκκαθαριστικής επιχείρησης κατά των Τσέτνικ και κατά τον κομμουνιστών βομβαρδίστηκε το στρατηγείο των Παρτιζάνων στην Σουτιεστσιτσα και τραυματίστηκε ο Τίτο, ενώ σκοτώθηκαν ο Ντζούρα Βούγιοβιτς, και ο Λοχαγός Στιούαρτ της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής .

1945. Το κομμουνιστικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας ψήφισε νόμο για τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών της Γιουγκοσλαβίας οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Η Γιουγκοσλαβία η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία για την Βεβέτσια Τζούλια την οποία χώρισαν σε δυο ζώνες.

1962.Στο Νταρ ελ Σαλάμ ανακηρύχτηκε η Δημοκρατία της Τανγκανίκα, με πρώτο πρόεδρο τον Τζούλιους Νιερέρε .

1967. Κατά την 5η ημέρα του αραβο-ισραηλινού πόλεμου των έξι ημερών ο ισραηλινός στρατός κατελαβε τα υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.

1972. Μέγας βομβαρδισμός από την αμερικανική αεροπορία του Ανόι και της Χάιφονγκ. Η γερμανική Μπουντεσταγκ ψήφισε τον ψήφο στα 18 .

1983. Στην Πορτογαλία ο Σοσιαλιστής Μάριο Σοάρες έγινε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός ηγουμενους ενός μεγάλου συνασπισμού Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών.

1991. Ως αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου Πινατούμπο στις Φιλιππίνες σκοτώθηκαν εκατό άτομα, και 250.000 έμειναν άστεγοι.

1999.Εκπρόσωποι του γιουγκοσλαβικού στρατού και του ΝΑΤΟ υπόγραψαν στο Κουμάνοβο τη στρατιωτική-τεχνική συμφωνία σχετικά με την απόσυρση του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο.

2000 . Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, αγνοώντας το αίτημα της Γιουγκοσλαβίας να αποσυρθούν.

2001. Πακιστανικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην την πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο σε τρία χρόνια φυλάκιση επειδή αρνήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο για να δικαστεί για διαφθορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου