Μαΐου 19, 2017

Σερβία: Περιμένοντας τον νέο πρωθυπουργό

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Vecernje Novosti» ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς , ο οποίος αναμένεται να αναλάβει πρόεδρος στα τέλη Μαΐου, θα αποφασίσει το Σαββατοκύριακο «σε ποιόν θα δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής».
Η εφημερίδα λέγει ότι ο Βούτσιτς έχει καταλήξει σε τρεις υποψηφίους. Στον νυν αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς, στην υπουργό Δημόσιας Ανα Μπρινάμπιτς, που δεν είναι μέλος του Κόμματος, που έχει όμως υποστήριξη από τον «Διεθνή παράγοντα», και έχει, «μεγάλη επαγγελματική εμπειρία», αλλά και που της έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη ο Βούτσιτς», και στον υπουργό οικονομικών Ντούσαν Βούγιοβιτς, «τον οποίο υποστηρίζει το ΔΝΤ» αλλά και οι Τράπεζες.
Ο Ντάτσιτς, έχει καλές σχέσεις με Βούτσιτς που έχουν βελτιωθεί από τότε που το SPS τον υποστηρίξε για Πρόεδρο και στο παρελθόν υπήρξε πρωθυπουργός, και «δημιούργησε καλές επαφές σε όλο τον κόσμο», ως υπουργός Εξωτερικών, και «τον ψηφίζει η Μόσχα». Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιλογή είτε του Ντάτσιτς είυε της Μπρινάμπιτς,είναι οι αντιδράσεις του Κόμματος, (SNS) του οποίου τα ανώτατα στελέχη , «πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις του».
Η «Vecernje Novosti» εκτιμά ότι η απόφαση του Βούτσιτς θα δείξει πολλά για το μέλλον.Εάν δηλαδή θα διαλέξει μια φιλοευρωπαϊκή και φιλο-Ατλαντική πορεία. Άλλες εφημερίδες μιλάνε για «έκπληξη» από το Κόμμα και αναφέρουν την νυν υπουργό Ζοράνα Μιχαήλοβιτς, και τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκολα Σελάκοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου