Μαΐου 19, 2017

Αλβανία: Εκλογές στις 25 Ιουνίου με υπηρεσιακούς υπουργούς

Ο Εντι Ράμα και ο Λουζλίμ Μπάσα ανακοίνωσαν την ημερομηνία των εκλογών και το «πακέτο» που συμφώνησαν . Οι Αλβανοί θα πάνε στις Κάλπες στις 25 Ιουνίου, και το Δημοκρατικό Κόμμα θα προτείνει 6 υπηρεσιακούς υπουργούς και έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να είναι αποδεκτοί και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Υπηρεσιακοί υπουργοί θα αναλάβουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Οικονομικών και της Νεολαίας.
Η αντιπολίτευση θα τοποθετήσει υπηρεσιακούς γενικούς διευθυντές , στην Εταιρεία Διανομής Ηλεκτρικης Ενέργειας, στο Υποθηκοφυλακείο, στις Φυλακές και στον «ΟΓΑ», την (Εθνική Υπηρεσία Αγροτικής και Γεωργικής Ανάπτυξης). Η αντιπολίτευση θα προτείνει νέο τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, αλλά και νέο Διαμεσολαβητή του Πολίτη.
Η αντιπολίτευση θα μετέχει επίσης στην Εθνική Υπηρεσία καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών.
Ο Ράμα και ο Μπάσα συμφώνησαν να ψηφίσουν σε έκτακτη σύνοδο της Βουλής τα θεσμικά όργανα που θα εφαρμόσουν τον νόμο της αξιολόγησης των δικαστών και την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που θα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις για τα εκλογικά αδικήματα και θα τιμωρεί την εξαγορά Ψήφων ως πράξη διαφθοράς.
Θα αλλάξει ακόμα ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Οι δυο ηγέτες αυτοδεσμεύτηκαν να αποκλείσουν τα άτομα με ποινικό μητρώο, από τις λίστες των κομμάτων τους.
Ο Ράμα και ο Μπάσα ευχαρίστησαν τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη συμβολή τους στην επίλυση της πολιτικής κρίσης κατάστασης, και εξέφρασαν τη βούλησή τους για τη θεσμοθέτηση ενός νέου επιπέδου του διαλόγου μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Με τη συμφωνία απομακρύνθηκε από το υπουργικό συμβούλιο ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση, Πετρίτ Βασίλι.
Η συνταγματική και εκλογική μεταρρύθμιση παραπέμφθηκαν στο νέο Κοινοβούλιο.. Ο Ράμα μίλησε χθες σε προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος του στα Τίρανα και εμφανίστηκε ως «νικητής». Τόνισε: «Σήμερα κερδίσαμε όλοι. Οι σοσιαλιστές, οι Δημοκρατικοί και ο απλός Πολίτης σε όλη την χώρα, αλλά στις 25 Ιουνίου θα κερδίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα».
Ο Ράμα είπε ότι δέχτηκε να μετατεθούν οι εκλογές για επτά ημέρες με αντάλλαγμα την κάθαρση του δικαστικού Σώματος από τους διεφθαρμένους δικαστές και εισαγγελείς.
Ο Λουλζίμ Μπάσα μίλησε επίσης ως νικητής στο «τσαντίρι της Δημοκρατίας». «Πριν από 90 ημέρες αρχίσαμε ένα επικό ειρηνικό ταξίδι, για δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αλλαγές. Αυτή η μάχη στέφθηκε με επιτυχία.
Αλλάξαμε τη μισή κυβέρνηση με υπηρεσιακούς υπουργούς και πήραμε εγγυήσεις ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και αδιάβλητες», είπε. Τα μικρότερα κόμματα και από τα δύο πολιτικά στρατόπεδα εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των δύο Κομμάτων και το Προεδρικό Διάταγμα προκηρυξης των εκλογών διότι δεν ξεκαθαρίστηκε τι θα γίνει με τους «Συνασπισμούς», και οι εκπρόσωποι τους εξέφρασαν φόβους ότι ο Ράμα και ο Μπάσα ίσως θελήσουν να απαλλαγούν από τους «μικρούς παίκτες».
Το ενδιαφέρον είναι ότι εμφανίστηκε ως «νικητής» , και ο Νταβίντ Μακάλιστερ, του οποίου «το πακέτο» βοήθησε τη συμφωνία. «Με μεγάλη χαρά, η τεράστια προσπάθεια της ΕΕ και των ΗΠΑ να τερματίσουν την πολιτική κρίση στην Αλβανία, κατέληξε με επιτυχία», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου