Μαΐου 17, 2017

Σερβία: Το Κοσσυφοπέδιο στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε χθες την έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 16 Ιανουαρίου έως 15 Απριλίου.
Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής της UNMIK Ζαχίρ Τανίν ενημέρωσε το Συμβούλιο ασφαλείας ότι «ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας», «πρακτικά βρίσκεται σε αναστολή εδώ και μερικούς μήνες» και καταδίκασε την επιστροφή σε δημόσιες τοποθετήσεις που δείχνουν «άρνηση της ανεκτικότητας» και επαναλαμβάνουν «εθνικιστικά συνθήματα».

Ο επικεφαλής της UNMIK, είπε είναι η επανάληψη του διαλόγου είναι «ύψιστης σημασίας». Τη Σερβία εκπροσώπησε η υπουργός δικαιοσύνης Νέλα Κουμπουροβιτς που χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά της Πρίστινα, η οποία «χρησιμοποιεί το διάλογο και τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων για να εκβιάσει τη σερβική πλευρά και την Ευρώπη».

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς στο Βελιγράδι σχολίασε ότι η Σερβία θα πρέπει να επιμείνει στα Ηνωμένα Έθνη για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

- Παρουσία των Πρωθυπουργών της Σερβίας και της Κίνας υπογράφηκε χθες στο Πεκίνο δανειακή σύμβαση με την Κινεζική «Eximbank», για τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής και του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγραδίου-Βουδαπέστης.

- Η Υπάτη της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής , Φεντερίκα Μογκερίνι, διόρισε τον Ιταλό διπλωμάτη Σεμ Φαμπρίτζι ως νέο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία.

-Ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στη Σερβία κ. Τακαχάρα δήλωσε ότι Ιαπωνία πιστεύει ότι από τη γεωγραφική θέση, και το ανθρώπινο δυναμικό , η Σερβία είναι βασικός Εταίρος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

-Ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι Αλεξάνταρ Τσεπούριν αποχαιρέτησε τον Πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, και του είπε ότι η κρατική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας του είναι ευγνώμων για την τεράστια προσωπική συμβολή του στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου