Μαΐου 17, 2017

πΓΔΜ-BJRM : Ο Ιβάνοφ έδωσε την εντολή στον Ζάεφ που αποκήρυξε την πλατφόρμα των Τιράνων



Ο Ζάεφ δεσμεύτηκε ότι καμιά πλατφόρμα δεν μπορεί να είναι η βάση του προγράμματος της κυβέρνησης του. Κατόπιν αυτού Πρόεδρος της πΓΔΜ Γ
κιόργκε Ιβάνοφ του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και δήλωσε ότι ήρθησαν τα εμπόδια με τις γραπτές εγγυήσεις που του υπέβαλε ο Ζάεφ.
Η γραπτή δήλωση του Ζάεφ αναφέρει: «Μπορούμε να εγγυηθούμε την προστασία του ενιαίου καθεστώτος, της Κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της Ανεξαρτησίας και του Πολυεθνικού χαρακτήρα της Μακεδονίας. Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα προστατεύσουμε τη συνταγματική τάξη και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εγγυόμαστε ότι θα προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα και ότι θα βελτιώσουμε τη ζωής όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνοτική, θρησκευτική και γλωσσική ένταξη. Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων για τους πολίτες της πΓΔΜ θα γίνεται σύμφωνα με τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου, χωρίς να φέρει τη Μακεδονία σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από ένα άλλο κράτος, και κανένα ντοκουμέντο , έγγραφο, η πλατφόρμα, δηλώσεις, πράξεις ή ενέργειες που μπορεί να είναι σε αντίθεση με την προηγούμενη δέσμευση παραπάνω, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το σχηματισμό της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και για τις αποφάσεις της ».
Στη συνεχεία ο Ζάεφ αφού ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις και ότι λιγότερο από 10 ημέρες η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί. δήλωσε : «Μου ανατέθηκε η εντολή και περιμένω να σχηματίσω σύντομα νέα κυβέρνηση. Ως εντολοδόχος πρωθυπουργός μπορώ να υποσχεθώ ότι θα οικοδομήσουμε μια Ενωτική και Ευρωπαϊκή Μακεδονία των Πολιτών. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την οικοδόμηση ενός δίκαιου Κράτους με νομιμότητα», δήλωσε ο ηγέτης της SDSM που υποσχέθηκε ότι , «η νέα κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση όλων των πολιτών».
Το VMRO-DPMNE , χειροκρότησε την επιτυχία του Ιβάνοφ και του «λαού».
«Η πολιτική αντίσταση εκ μέρους του VMRO-DPMNE και οι 80 ημέρες μαζικών διαδηλώσεων χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη την χώρα οδήγησαν στις αναγκαίες εγγυήσεις ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο ο ενιαίος χαρακτήρας της πολυεθνικής Μακεδονίας. Ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ είχε μια τεράστια συμβολή στην προσπάθεια αυτή, με την θέση του ότι το μέλλον της χώρας μας δεν θα κριθεί από ξένες πλατφόρμες», ανέφερε η δήλωση του VMRO-DPMNE.
Η «κυβέρνηση του λαού» ανακοίνωσε ότι «ο Ιβάνοφ στο τέλος έκανε μεγάλη Κολοτούμπα και συνθηκολόγησε με τις απαιτήσεις των υπαλλήλων της ΕΕ και τις πίεσης από το αμερικανικό βαθύ κράτος», και ότι οι γραπτές εγγυήσεις του Ζόραν Ζάεφ είναι «μια γελοία προσπάθεια να διασώσει την αξιοπρέπεια του ο κ. Ιβάνοφ».
Μετά την συμφωνία Ιβάνοφ-Ζάεφ ο «λαός» δεν βγήκε στο δρόμο, αλλά βγήκε ο «λαός» των «άλλων». Επίσης από την πλευρά του «διεθνούς παράγοντα» που εργάστηκε ασταμάτητα για να «καμαρώσει» πρωθυπουργό τον Ζάεφ, Αμερικανός πρέσβης Τζες Μπέιλι, δεν εμφανίστηκε αλλά σχολίασε αντ αυτού η Επιτεταμένη ,Μικαέλα Σβάιτζερ-Μπλούμ.
Ο «εντολοδόχος» ξεκίνησε τις πρωτοβουλίες του με την προσπάθεια να μπαλώσει τις σχέσεις του με το Βελιγράδι και δήλωσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο Σέρβοι αξιωματούχοι σχολιάζουν τα γεγονότα στη Μακεδονία του ήταν δυσάρεστος». Στον κ. Ζάεφ απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και είπε ότι, « η απάντηση στις κατά καιρούς προσβολές του Ζάεφ θα είναι έμπρακτη». «Οι δηλώσεις του κ. Ζόραν Ζάεφ υπονομεύουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». «Οι προσβολές που Ζάεφ προς τη σερβική ηγεσία θα επηρεάσουν σίγουρα τις διμερείς μας σχέσεις». «Η Σερβία δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και θέλει να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της αλλά οι δηλώσεις του Ζάεφ έχουν ακριβώς το αντίθετο ύφος και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, Ζάεφ να ταπεινώσει τη Σερβία», ανεφερε ο Ντάτσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου