Μαΐου 17, 2017

Κοσσυφοπέδιο-Μετόχι: Άρχισε η προεκλογική εκστρατεία

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου, (PDK), η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, (AAK) και η Πρωτοβουλίας για το Κοσσυφοπέδιο, (NISMA) σύμφωνα με την εφημερίδα «Gazeta» κατέθεσαν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή μόλις λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την συμμετοχή συνασπισμών στις εκλογές, δήλωση συνασπισμού επικεφαλής του οποίου θα είναι ο Ραμούς Χαραντινάι. Η προθεσμία για την εγγραφή των συνασπισμών έληξε τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά την προεκλογική τους εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Ιουνίου. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου έριξε ως πρώτο σύνθημα τις αφίσες με το σλόγκαν , «για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα», ενώ οι «Ρουγκοβικοί» ,
(η Δημοκρατική Λίγκα Κοσσυφοπεδίου), ανακοίνωσαν ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου και υποψήφιο πρωθυπουργό τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Αμπντουλάχ Χότι, που λέει ότι, «προτεραιότητα για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη, η προώθηση των ξενων επενδύσεων και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Αυτοδιάθεση» ξεκίνησε λέγοντας ότι «θα αφήσει την ιδιωτική οικονομία της χώρας να αναπνεύσει» .
Επειδή το κύριο πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο είναι η ανεργία που εξακολουθεί να είναι περίπου 30%, και η φτώχεια, τα Κόμματα, στα προγράμματα τους, έχουν αρχίσει και πάλι να υπόσχονται, «τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας».
Στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία, το PDK, είχε υποσχεθεί τη δημιουργία 200000 θέσεων εργασίας ενώ ο ηγέτης του LDK είχε υποσχεθεί μόνο 120 χιλιάδες.
Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιούργησαν τα δυο κόμματα συνεργαζόμενα δεν ξεπέρασαν τις 20000 χιλιάδες.

Εν τω μεταξύ η «Αυτοδιάθεση», έθεσε και πάλι το ζήτημα της πλαστότητας των εκλογικών καταλόγων. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, υπάρχουν 1,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι, αν επισήμως στο Κόσσοβο και το Μετόχι ζουν μόνο 1,7 εκατομμύρια, και εάν αφαιρεθούν οι κάτοικοι κάτω των 18 ετών που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι ψηφοφόροι. δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 1,2 εκατομμύρια , όπως γράφει και εφημερίδα της Πρίστινας «Zeri».
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ισχυρίζεται ότι οι εκλογικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν και «όσους ζουν στο εξωτερικό».

Η Αμερικανική Πρεσβεία με νέα δήλωση της κάλεσε τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου να προσέξουν τα βιογραφικά των υποψηφίων για τις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να αποκλείσουν πρόσωπα που έχουν ποινικό μητρώο ή εναντίων των οποίων εκκρεμούν διώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου