Μαΐου 11, 2017

Αλβανία: Σπεύδει ο αμερικανός φίλος

Αντιπροσωπεία 15 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, υπό την ηγεσία του Προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης Bob Goodlatte, που πρόκειται να επισκεφτεί και την Αθήνα βρίσκεται στα Τίρανα και βρέθηκε να μεσολαβεί μεταξύ του Ράμα και του Μπάσα, τονίζοντας «την ανάγκη για τη χώρα να επιλύσει τις πολιτικές κρίσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος».
Τα Μέσα Ενημέρωσης στην Αλβανία αναφέρουν ότι ο αμερικανός αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Χόιτ Γί, θα επισκεφθεί την Αλβανία τη Δευτέρα.
Ο Έντι Ράμα, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση της Αλβανίας έχει χάσει όλες τις προθεσμίες για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου, «που θα διεξαχθούν οπωσδήποτε», και ανακοινώσε ότι έχει αρχίσει η εκτύπωση των ψηφοδελτίων.
Ο κ. Ράμα που υπόσχεται «να κάνει την Αλβανία Ευρώπη»,επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση φοβάται τη δικαστική μεταρρύθμιση και ότι «σαμποτάρουν τις εκλογές, προκειμένου να σαμποτάρουν τη δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία πλησιάζει».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε πως «είναι θλιβερό ότι η κατάσταση κλιμακώθηκε με τον τρόπο αυτό», και ότι, «έκανε τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση», και τόνισε ότι παρά το μποϋκοτάζ η νέα βουλή δεν θα είναι μονοκομματική , «διότι η ελευθερία των εκλογών θα δημιουργήσει μια νέα κοινοβουλευτική αντιπολίτευση»
Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι οι εκλογές του Ράμα είναι παράνομες διότι η προθεσμία των 50 ημερών πριν τις εκλογές για την κατάθεση των συνδυασμών έληξε στις 28 Απριλίου και όχι στις 29 Απριλίου, όταν υποβλήθηκαν οι λίστες υποψηφίων. Το Δημοκρατικό Κόμμα θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Η Δικαιοσύνη θα εξετάσει την προσφυγή μας και θα ακυρώσει τη 18η Ιουνίου και τις παράνομες λίστες. Έτσι θα δοθεί μια ευκαιρία για λύση μέσω συναίνεσης και διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο επισφαλής του Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα.
Εν τω μεταξύ οι «σώφρονες» προτείνουν ως διέξοδος από την κρίση, «ένα μεγάλο εθνικό συνασπισμό που θα περάσει τις μεταρρυθμίσεις διακομματικά», και «αξιόπιστη εκλογική διαδικασία το 2018».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου