Μαΐου 11, 2017

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι: Πρόωρες εκλογές

Κατά την χθεσινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου καταψηφίστηκε . Από 120 βουλευτές της Συνέλευσης οι 78 ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, με μόνο 34 υποστήριξαν τη κυβέρνηση.
Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν και οι 10 της Σερβικής Λίστας διότι «δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες του συνασπισμού, με τους Σέρβους»,όπως δήλωσε ο επικεφαλής της «Λίστας» Σλάβκο Σίμιτς.
Υπέρ ψήφισαν και οι 32 από τους 37 του Δημοκρατικού Κόμματος.
Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ίσα Μουσταφά ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι υπέγραψε το διάταγμα για τη διάλυση της Συνέλευσης .
Οι εκλογές δεν προκηρύχτηκαν, διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα που έγραψαν οι αμερικανοί «Σοφοί», ο Πρόεδρος έχει προθεσμία 10 ημερών για να αποφασίσει σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, η οποία πρέπει να απέχει 30-45 ημέρες από τη στιγμή της ανακοίνωσης. Δηλαδή μάξιμουμ προεκλογικής περιόδου 55 ημέρες.
Ο κ. Θάτσι προσκάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Συνέλευση του Κόσσοβου, για να τα συμβουλευτεί πριν αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών.
Στο περιθώριο της πολίτικης κρίσης η αστυνομική υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των εφημερίδων ότι «πολλοί από τους σημερινούς εκπρόσωπους των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου έχουν κληθεί να εμφανιστούν ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, που έχουν διαπραχθεί από πρώην μέλη του «Ουτσεκά» , συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας περί εμπορίας ανθρώπινων οργάνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου