Μαΐου 11, 2017

πΓΔΜ-BJRM:Ο Ιβάνοφ περιμένει να του δοθούν οι εγγυήσεις

Η SDSM ανακοίνωσε χθες ότι ο πρόεδρος Ιβάνοφ «δεν χρειάζεται να περιμένει για δέκα ημέρες, αλλά είναι απαραίτητο να ενεργήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα και το συντομότερο δυνατόν και να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της SDSM, Ζόραν Ζάεφ» .
Το κόμμα επεσήμανε ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και το μόνο που απομένει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να κάνει, είναι να αναθέσει την εντολή. Μια γρήγορη, ήρεμη και σταθερή μεταβίβαση της εξουσίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της χώρας και «κάθε αντιπολίτευση στις δημοκρατικές διαδικασίες στρέφεται ενάντια στο κράτος και το σύνταγμα , που τιμωρείται από το νόμο», ανακοίνωσε το κόμμα.
Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ, παραμένοντας πιστός στη συμφωνία του με τον κ. Γί περί «παροχής εγγυήσεων», κάλεσε χθες τον Ζόραν Ζάεφ, μαζί με τους συνεργάτες του στο συνασπισμό να δώσουν εγγυήσεις για την ενίσχυση της Ενότητας της χώρας.
Σχετικά με την εντολή , είπε, ότι «θα ενεργήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις καθιερωμένες πρακτικές». «Η επιστολή του Κοινοβουλίου έφτασε στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 9 Μαΐου. Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ αναμένει ο αρχηγός του Κόμματος της SDSM να εκπληρώσει την υπόσχεσή του και μαζί με τους συνεργάτες του συνασπισμού να δώσει εγγυήσεις για την ενίσχυση της ενότητας της χώρας και ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα. Πρόεδρος Ιβάνοφ διατηρεί τη θέση του σχετικά με την αποκαλούμενη πλατφόρμα των Τιράνων ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, πράξη ή δραστηριότητα που είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, και δεν μπορεί η πλατφόρμα των Τιράνων να είναι η βάση για τη συγκρότηση της κυβέρνησης», ανακοίνωσε το Γραφείο του Ιβάνοφ.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των δικαστών αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν είναι αρμόδιο να συζητήσει την συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της πρωτοβουλίας που ζήτησε τροποποιήσεις του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον εκλογικό κώδικα ώστε να παραταθεί η εντολή για τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους.
Αυτό σημαίνει ότι, οι ισχύουσα νομοθεσία δεν αλλάζει και η θητεία των Δημάρχων και Δημοτικών σύμβουλων λήγει στις 15 Μαΐου.
Η εισηγήτρια τόνισε ότι η τροποποίηση των νόμων δεν αφορά στους δικαστές αλλά στο Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου