Μαΐου 04, 2017

4 Μαΐου στην Ιστορία

1415. Η σύνοδος της Κωνσταντίας αποφάσισε να καεί ως αιρετικός ο θεολόγος Ιωάννης Ουίκλιφ , ο οποίος όμως είχε πεθάνει 21 χρόνια πριν. (Το 1384). Μαζί του καταδικάστηκε ως αιρετικός και ο «μεταρρυθμιστής» Γιαν Χους.

1471.Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων, για τη διαδοχή του αγγλικού θρόνου , ο Εδουάρδος Δ' των Γιορκ νίκησε στη μάχη του Τιούκσμπερι το στρατό των Λάνκαστερ και σκότωσε τον Εδουάρδο της Ουαλίας.

1493. Ο Ισπανόφωνος Πάπας Αλέξανδρος VI με βούλα που εξέδωσε χώρισε το «Νέο Κόσμο» μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με βάση μια «Διαχωριστική Γραμμή».

1882. Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Μεταλλουργεία Λαυρίου για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Λαυρίου με διακλάδωση προς την Κηφισιά.

1903. Περικυκλωμένος από τα αποσπάσματα των Τούρκων αυτοκτόνησε κοντά στις Καρυές των Σερρών ο βούλγαρος κομιτατζής Γκότσε (Γκεόργκι) Νικόλοφ Ντέλτσεφ Είχε γεννηθεί στο Κιλκίς, στις 4 Φεβρουαρίου 1872.

1904. Οι ΗΠΑ άρχισαν τη διάνοιξη της διώρυγας του Παναμά 1905. Ηλεκτροφωτίστηκε για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς .

1912. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία.

1915. Στις ΗΠΑ, οι δαπάνες της Βρετανίας τους πρώτους οκτώ μήνες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίστηκαν σε 3,95 δισ. δολάρια

1919. Στην Κίνα ξεκίνησε το αντι-ιμπεριαλιστικό, πολιτιστικό και πολιτικό κίνημα φοιτητικό Κίνημα της 4ης Μαΐου (Wǔsì Yùndòng) με τις φοιτητικές διαδηλώσεις στο Πεκίνο στις 4 Μαΐου του 1919, κατά της χλιαρής απάντησης της κινεζικής κυβέρνησης στη συνθήκη των Βερσαλλιών, που επέτρεψε στην Ιαπωνία να καταλάβει τα εδάφη που είχαν παραδοθεί στη Γερμανία . Αυτές οι διαδηλώσεις σηματοδότησαν την άνοδο του κινεζικού εθνικισμού.

1924. Επίσημη τελετή έναρξης των 8ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Στάδιο Κολόμπ του Παρισιού. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 4 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν στις 27 Ιουλίου. Πήραν μέρος 2.826 αθλητές και 130 αθλήτριες από 44 κράτη. Πρωτοεμφανίστηκε το σύνθημα Citius-Altius-Fortius του Γάλλου μοναχού Ανρί Ντιντόν, ενώ καθιερώθηκε η εμφάνιση των 3 σημαιών (της Ελληνικής, του διοργανωτή και του επόμενου διοργανωτή). Ο γλύπτης Κωνσταντίνος Δημητριάδης κέρδισε χρυσό μετάλλιο για το έργο του “ο δισκοβόλος” που θα τοποθετήθηκε απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

1931. Η Τουρκική εθνοσυνέλευση εξέλεξε και πάλι πρόεδρο της Τουρκίας τον Μουσταφά Κεμάλ.

1941. Οι γερμανοί αποβιβάστηκαν στη Χίο.

1944. Στην Κρήτη οι Γερμανοί κατέστρεψαν ολοσχερώς τα χωριό Σακτούρια Ρεθύμνου και εκτέλεσαν 16.

1945. Ο στρατάρχης Μοντγκόμερυ δέχθηκε στο Lüneburg Heath την άνευ όρων παράδοση των Γερμανικών Δυνάμεων στην Ολλανδία και την Δανία και τη βόρεια Γερμανία που υπεγραψαν ο ναύαρχος von Friedeburg, και ο στρατηγός Kinzel εκ μέρους της Κυβέρνησης του Φλένσμπουργκ. Κοντά στο Berchtesgaden συνελήφθη από Αμερικανούς ο Γενικός Κυβερνήτης της κατεχόμενης Πολωνίας, Χανς Μίχαελ Φρανκ, που εκτελέστηκε στην Νυρεμβέργη στις 16 Οκτωβρίου 1946 με απαγχονισμό.

1949. Σκοτώθηκαν όλοι οι παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τορίνο σε αεροπορικό δυστύχημα στον λόφο Σουμπέργκα της βορείου Ιταλίας.

1952.Ιδρύθηκε το εργοστάσιο σπίρτων στη Ρόδο παρά την αντίδραση των Σουηδών που είχαν το μονοπώλιο.

1960. Το Συμβούλιο των Υπουργών της Σοβ. Ένωσης ενέκρινε το διάταγμα για το νέο ρούβλι. Από την 1 του Γενάρη 1961, 10 παλιά ρούβλια θα έκαναν ένα νέο.Υπογράφηκε η ελληνορουμανική συμφωνία για την καθιέρωση αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Βουκουρεστίου.

1961 .Ψηφίστηκε ο νόμος για τις αγροτικές συντάξεις. Η εφαρμογή άρχισε το 1962 με την καταβολή «συντάξεων» σε 300.000 αγρότες, χωρίς αυτοί να έχουν καταβάλει εισφορές.

1963. Στην Ελλάδα, η Ένωση Κέντρου κατέθεσε  πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΕΡΕ.

1966. Κόκκινες δουλειές. Υπογράφηκε στο Τορίνο, η σύμβαση της Σοβ. Ένωσης με την «Fiat» για την κατασκευή στο Τολιάτι ενός βιομηχανικού συγκροτήματος για την παραγωγή στη Σοβ. Ένωση του «Fiat» 124. Η σύμβαση έκλεισε με τη διαμεσολάβηση της εταιρείας «Novasider» που χρηματοδότησε το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

1970 . Η Εθνική Φρουρά του Οχάιο εισέβαλε στο Πανεπιστήμιο Κεντ Στέιτ στο Κεντ, για να διαλύσει διαδήλωση των φοιτητών κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Καμπότζη (Σφαγή του Κεντ Στέιτ). Νεκροί τέσσερις φοιτητές και άλλοι 9 τραυματίστηκαν.

1972. Καταδικάστηκε ο Μήτσος Παρτσαλίδης, (πρώην γραμματέας του ΚΚΕ), σε ισόβια για τη δράση του στον εμφύλιο.Τραγωδία στη Γεωργιούπολη της Κρήτης. 21 μαθήτριες από το Γυμνάσιο Σπηλίου Ρεθύμνου πνίγηκαν, όταν ανατράπηκε το ψαροκάικο που τις μετέφερε.

1978. Ο «Καρλομάγνος» Καραμανλής έλαβε το βραβείο «Καρλομάγνου»

1979.Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. 1983. Στο Ιράν, η κυβέρνηση Χομεϊνί έθεσε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουντέχ και απέλασε 18 Σοβιετικούς διπλωμάτες.

1989. Υπόθεση Ιράν-Κόντρας. Ο Όλιβερ Νόρθ καταδικάστηκε για τρία μόνο από τα 12 εγκλήματα που είχε κατηγορηθεί. Ωστόσο, αργότερα οι καταδικαστικές αποφάσεις, ακυρώθηκαν .

1990.Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με 153 ψήφους εκλέχτηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος της Δημοκρατίας.Το Κοινοβούλιο στη Λετονία ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την ΕΣΣΔ.Η Άντζελα Μπάουι ανακοινώνει ότι έπιασε στο κρεβάτι τον άνδρα της, Ντέιβιντ Μπάουι, με το Μικ Τζάγκερ.

1994. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ υπέγραψαν, στο Κάιρο Αιγύπτου, την προκαταρτική Συμφωνία του Όσλο, για την παραχώρηση αυτονομίας στους Παλαιστινίους, στη Λωρίδα της Γάζας και την πόλη της Ιεριχούς.

1996. Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας ανέλαβε τη διακυβέρνηση, ύστερα από 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας των Σοσιαλιστών στην εξουσία. Πρωθυπουργός έγινε ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

1999. Η Γιουγκοσλαβία ανακοινώσε ότι, από την έναρξη των νατοικών βομβαρδισμών έχουν σκοτωθεί περίπου 1.200 άτομα κι έχουν τραυματισθεί περίπου 5.000, ενώ τρεις ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και 300 σχολεία έχουν καταστραφεί. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέγεφ προτείνει την αποστολή διεθνούς δύναμης από χώρες εκτός ΝΑΤΟ, υπό τον ΟΗΕ που θα αναπτυχθούν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος με τη σύμφωνη γνώμη του Βελιγραδίου, ενώ για πρώτη φορά, ο Πρόεδρος Κλίντον υπαινίσσεται την πιθανότητα διακοπής των βομβαρδισμών, εάν ο Μιλόσεβιτς συμμορφωθεί στους όρους της Δύσης Το κυριότερο γεγονός στο επιχειρησιακό επίπεδο ήταν η κατάρριψη πάνω από Βαλίεβο, κατά τη διάρκεια αερομαχίας ενός MiG-29 της Πολεμικής Αεροπορίας της Γιουγκοσλαβίας, του οποίου ο χειριστής σμήναρχος Μιλένκο Πάβλοβιτς σκοτώθηκε. Το Γιουγκοσλαβικό Ραδιόφωνο ανέφερε ότι βομβαρδίστηκαν και πάλι τα διυλιστήρια πετρελαίου στο Νόβι Σαντ, ένα όρεινο χωριό στο Ζλάτιμπορ η Πόζεγκα, μια ημιτελής σιδηροδρομική γέφυρα στην Οστρούζνιτσα κοντά στο Βελιγράδι , (που ολοκληρώθηκε τελικά το 2005), και μια γέφυρα στον Μοράβα 50 μίλια νότια της Νις. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για τους πρόσφυγες από την αρχή της επίθεσης, από το Κοσσυφοπέδιο έφυγαν περίπου 875.000 άτομα, εκ των οποίων οι 677.000 βρίσκονταν ακόμα σε γειτονικές χώρες. 

2001. Έφτασε στην Αθήνα για 24ωρη επίσημη επίσκεψη ο Εωσφόρος (Πάπας) Ιωάννης Παύλος ο Α΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου