Μαΐου 04, 2017

πΓΔΜ-BJRM: Η «Δημοκρατικη Διαδικασία» είναι ασταμάτητη

Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση , (SDSM) στο καθημερινό δελτίο Τύπου πριν τα δελτία ειδήσεων δήλωσε χθες ότι η δημοκρατική διαδικασία δεν σταματά, ότι «η δικτατορία Γκρουέφσκι έληξε στις 11 Δεκεμβρίου», και ότι «η νέα κυβέρνηση θα φέρει μια νέα ζωή για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ, μια δικαιοσύνη για όλους, ανεξάρτητα θεσμικά όργανα που θα είναι αφιερωμένα να υπηρετούν τους πολίτες σε μια ενιαία, δημοκρατική, Ευρωπαϊκή κοινωνία στην οποία οι πολίτες θα έχουν μια αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή».

Χθες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ Ταλάτ Τζαφερι παρέλαβε τα κλειδιά του Γραφείου του προέδρου, όπου βρίσκονται οι σφραγίδες για πιστοποίηση των εγγράφων.
Ο νέος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου μπορεί επομένως επίσημα αναλάβει τα καθήκοντά του και να ενημερώσει Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ ότι υπάρχει μια νέα πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
«Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφερι ανέλαβε τα καθήκοντα του κανονικά και σύμφωνα με τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», και «μαζί με τα μέλη του ιδιαίτερου Γραφείου του και το προσωπικό της Βουλής εκπληρώνει όλες τις επίσημες διοικητικές εργασίες που αποτελούν μέρος των υποχρεώσεων του Πρόεδρου του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας», ανέφερε ανακοίνωση της Βουλής.
Με άλλη ανακοίνωση, το Γραφείο του προέδρου ενημέρωσε το κοινό για τη συνάντηση του κ. Τζαφέρι με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σάμουελ Ζμπόγκαρ στον οποίο ο κ. Τζαφερι ανακοινώσε ότι «με την ανάληψη των καθηκόντων του θα εργαστεί για την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών».
Ο κ. Σάμουελ Ζμπόγκαρ του εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο, «για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση», Ο προκάτοχός του Τζαφέρι, Τράικο Βελιανόφσκι χθες το βράδυ άδειασε το Γραφείο, αναμένοντας την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της εκλογής του κ. Τζαφερι.
Η μεταστροφή του VMRO- DPMNE φάνηκε και από την εμφάνιση του Νίκολα Γκρουέφσκι, στο ποινικό δικαστήριο των Σκοπίων όπου συνεχίζεται δίκη στην οποία κατηγορείται ότι «διέταξε επίθεση σε βάρος του σοσιαλδημοκράτη δήμαρχου του Κέντρου των Σκοπίων Αντρέι Ζερνόφσκι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Γκρουέφσκι συνεχίζοντας την «κοινοβουλευτική» αντιπολίτευση δήλωσε ότι η εκλογή του κ. Τζαφέρι έγινε με την βάναυση παραβίαση του Συντάγματος , των νόμων και του κανονισμού του Κοινοβουλίου και πρόσθεσε: «Σε μια δημοκρατική κοινωνία, ο κανόνας της πλειοψηφίας όταν δεν βασίζεται στην αρχή του κράτους δικαίου, στην πραγματικότητα, αποτελεί μια «δικτατορία».
Καμιά δημοκρατική κυβέρνηση στον κόσμο δεν επιτρέπεται να εκλέγεται κατα παραβίαση της αρχής του κράτους δικαίου. Πολλές αυταρχικές κυβερνήσεις έχουν αναγνωριστεί από τα δημοκρατικά συστήματα, για κάποιο λόγο, αλλά αυτό δεν αλλάζει την εικόνα».
Στο πλαίσιο των αλλαγών και την ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Αγκίμ Νουχίου ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση την αποπομπή του Μίτκο Τσαβκοφ τον οποό θεωρεί υπεύθυνο για την ολιγωρία της αστυνομίας στα επεισόδια του Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου