Απριλίου 03, 2017

Τα Τίρανα υπαγορεύουν τη θέληση τους στα Σκόπια

Ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντίτμιρ Μπουσάτι σε συνέντευξη που παραχώρησε Γκιόργι Γκότεφ από την ενημερωτική ιστοσελίδα «Euractiv», (που ενισχύεται από το καταστημένο των Βρυξελλών) ζήστε την ενσωμάτωση της αλβανικηςπλατφόρμας στο Σύνταγμα της «Μακεδονίας».
«Δεν έχω αντιληφθεί από πού αντλούν το επιχείρημα ότι η καθιέρωση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας, σημαίνει είναι την ομοσπονδοποίηση της χώρας. Αλλά εάν αναφέρονται στην συμφωνία της Αχρίδας και στην πηγή των διαφορών ανάμεσα στους Μακεδόνες και τους Αλβανούς στην Μακεδονία, είναι σαφές ότι η ταχύτητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναληφθήκαν με τη συμφωνία της Αχρίδας είναι μάλλον χαμηλή. Υπάρχει επίσης μια τάση από τον Γκρουέφσκι και άλλους να θεωρούν τους Αλβανούς κάτι σαν εποχιακούς εργάτες στη δική τους γη. Δεν έχουν κάνει καμία σοβαρή προσπάθεια να διασφαλίσουν την αρμονία μεταξύ των εθνοτήτων της χώρας. Τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, ο διαχωρισμός της κοινωνίας κατά μήκος των εθνικών γραμμών έχει βαθύνει ακόμα περισσότερο. Πιστεύω ότι εάν ενσωματώσουν την αποκαλούμενη Αλβανική πλατφόρμα στο Σύνταγμα τους και στο καινούργιο νομικό πλαίσιο της χώρας, θα υπάρχουν περισσότερα θετικά αποτελέσματα για τις δυο εθνοτικές ομάδες που ζουν στη Μακεδονία, ή τις κύριες εθνοτικές ομάδες.. τους Αλβανούς και τους Μακεδόνες», είπε ο Μπουσάτι.
Σε ‘άλλο σημείο της συνέντευξης του εξήγησε ότι , «δεν υπάρχει καμία πλατφόρμα τωνΤίρανων, αλλά ένα έγγραφο που έχει συνταχθεί από τα τρία από τα τέσσερα Αλβανικά πολιτικά κόμματα που αντιπροσωπεύονται στο σημερινό Κοινοβούλιο της Μακεδονίας την οποία υποστηρίξαμε, γιατί βλέπουμε σε αυτό το έγγραφο μια σαφή προσπάθεια από τους Αλβανούς να κρατήσουν τη Μακεδονία ενωμένη, να αναζητήσουν μια καλύτερη αρμονία μεταξύ των εθνοτήτων στο πνεύμα της συμφωνίας της Αχρίδας , να εφαρμόσουν τη «συμφωνία Przino», και τέταρτο να ελευθερώσουν τον δρόμο της Μακεδονίας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ από την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και φυσικά με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ως γείτονες της Μακεδονίας», δήλωσε ο Μπουσάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου