Απριλίου 03, 2017

πΓΔΜ-BJRM: Το «αδιέξοδο» συνεχίζεται

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ , φθάνει σήμερα στα Σκόπια για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ιβάνοφ. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της προεδρίας ο πρόεδρος Τουσκ αναμένεται στο προεδρικό Μέγαρο στις 13.55 και πέντε λεπτά μετά, στις (14.00) θα ξεκινήσει η κατ΄ ιδίαν συζήτηση των δύο προέδρων, που θα καλύψει «την απειλή της μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και την πολιτική κρίση στην Μακεδονία μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκέμβριου». Στις 14.30 θα συναντηθούν οι δυο αντιπροσωπείες με επικεφαλής τους προέδρους. Στις 15.00 θα δοθεί κοινή συνεντευξη Τύπου και στις 15.30 θα αρχίζει το επίσημο γευμα προς τις δύο αντιπροσωπείες.

   Ο «Γοργοεπήκοος» Τζες Μπέιλυ δεν είναι διαθέσιμος, διότι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να απαντήσει στην έρευνα της Γερουσίας για την διάθεση των κονδυλίων των Αμερικανών φορολογουμένων στις ΜΚΟ του Σόρος. Για το λόγο αυτό η ηγεσία του DUI που συνεδρίασε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Μάλα Ρεσίκα, στο Τέτοβο για να αποφασίσει την παραίτηση των υπουργών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έλαβε αποφάσεις.
Ο Αχμέτι ανακοίνωσε ότι το κόμμα «εξακολουθεί να μην λάβει κάνει μια σαφή απόφαση», (μέχρι να βρουν τον Μπέιλυ;),αλλά πρόσθεσε ότι, «οι πρόωρες εκλογές που ζητά το VMRO-DPMNE δεν θα έλυναν την κρίση».
Ο κ. Αχμέτι, είπε ότι συζητήθηκε και το πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης , επειδή λήγουν οι εντολές των τοπικών Συμβουλίων και θα πρέπει να εκλεγούν νέα. «Δεν θα έχουμε ούτε Δημάρχους, ούτε Δημοτικά Συμβούλια», είπε και τόνισε ότι «για να λυθεί το πρόβλημα έχει θα πρέπει να υπάρχει ένα λειτουργικό Κοινοβούλιο».

Το VMRO-DPMNE δια του Αντόνιο Μιλοσόσκι παρουσίασε τη συνέχεια της δικής του «πλατφόρμας» σε μια προσπάθεια να βρεθούν σημεία επαφής για ένα πολιτισμένο διάλογο με την SDSM. Οι «κοινοί στόχοι» περιλαμβάνουν, «το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», «το Κράτος Δικαίου την οικονομία της Αγοράς, και ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών», και η «ενιαία Μακεδονία», περιγράφεται ως , « η χώρα των Μακεδόνων και των κοινοτήτων μειονοτήτων» και ονομάζονται « οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Βλάχοι, οι Σέρβοι, οι Ρόμα, οι Βοσνίοι και άλλοι λαοί».
Η πλατφόρμα του Γκρουέφσκι δεν κάνει καμιά αναφορά ούτε σε βούλγαρους ούτε σε Έλληνες.
Από την SDSM, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου Πέταρ Σιγκέλοφ που είπε ότι ο Γκρουέφσκι και η ηγεσία του VMRO-DPMNE, «δεν έχουν τίποτα περισσότερο να προσφέρουν στους πολίτες», ότι , «δεν θα αποφύγουν την ευθύνη για την καθυστέρηση εκλογής της νέας κυβέρνησης», και ότι «η νέα κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα της , που περιλαμβάνει και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος».
«Η νέα κυβέρνηση», τόνισε, «θα σημάνει το τέλος για τους δικαστές που προστατεύουν τις εγκληματικές ενέργειες της ηγεσίας του VMRO-DPMNE και του Γκρουέφσκι». «Ως εκ τούτου, το VMRO-DPMNE θα πρέπει αντί να προστατεύει τους εγκληματίες, να ξεμπλοκάρει το Κοινοβούλιο ώστε να εκλεγεί ένα νέος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου που στη συνέχεια, αυτός θα ενημερώνει αμέσως τον Γκιόργκε Ιβάνοφ ότι υπάρχει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που αποτελείται από 67 βουλευτές, προκειμένου να δώσει την εντολή στον Ζόραν Ζάεφ για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε η SDSM .
Ο «λαός» , που συνεχίζει τις καθημερινές κινητοποιήσεις του, μαζεύει υπογραφές. Για την απόρριψη της πλατφόρμας των Τιράνων και για νέες εκλογές. Στόχος οι 200.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου