Απριλίου 04, 2017

Ράμα-Μάρκοβιτς: «Ουνα φάτσα ούνα ράτσα»;

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επισκέφτηκε χθες επίσημα το Μαυροβούνιο. Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς στην «Gorica Villa» δεν λειτουργούσαν τα μικρόφωνα , οπότε υπήρξε μια δυσάρεστη σιωπή και μαηχανία για λίγα λεπτά. Τότε ο Ράμα είπε .«Σας ευχαριστώ για αυτό. Ένιωσα σαν στην Αλβανία».Μετά μερικά λεπτά, το πρόβλημα λύθηκε και ο Ράμα επανέλαβε: «Όταν είμαι στο Μαυροβούνιο, νιώθω σαν στην Αλβανία».
Ο Ράμα και ο Μάρκοβιτς συμφώνησαν να γίνει κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας τον Οκτώβριο στη Σκόδρα, με στόχο την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μαυροβούνιος δημοσιογράφος ρώτησε τον Ράμα , «ως ηγέτη των Αλβανών όπου και αν κατοικούν», τη γνώμη του για το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο που υπογράφηκε το 2015 στη Βιέννη. -«Ως τρίτο μέρος που δεν έχει σχεδόν τίποτα να κάνει με το θέμα, μπορώ να πω ότι είμαι ευγνώμων προς την πλευρά του Μαυροβουνίου για τη συμβολή της στην επίλυση αυτού του ζητήματος. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα επιλυθεί κατά τον κατάλληλο τρόπο,» απάντησε ο Ράμα, που τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως «η ενθάρρυνση των σχέσεων μεταξύ των Μαυροβούνιων και των Αλβανών είναι ευπρόσδεκτη» και ότι «οι Αλβανοί καταλαβαίνουν αυτήν την ευαισθησία».
Ο Μάρκοβιτς είπε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε και δεν θα διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ Μαυροβουνίου και Κοσσυφοπεδίου. Για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, ο Ράμα είπε ότι είναι ένα ιστορικό επίτευγμα, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά, για ολόκληρη την περιοχή και ότι ήταν ικανοποιημένος διότι το Μαυροβούνιο θα είναι το 29ο μέλος της Συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου