Απριλίου 04, 2017

Αλβανία: Ο Μπερίσα όπλισε τον ΟΥΤΣΕΚΑ

Ο Σάλι Μπερίσα, πρώην πρόεδρος της Αλβανίας και πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη τηλεόραση στην εκπομπή «zonë express», αποκάλυψε ότι εκείνος έδωσε εντολή να ανοίξουν οι στρατιωτικές αποθήκες πυρομαχικών και όπλων για να εξοπλίσει τον λεγόμενο «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (UCK).
«Μετά την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, αποφάσισα να ανοίξω τις πόρτες των στρατιωτικών αποθηκών. Το έκανα για δύο λόγους- για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων μου από την μία πλευρά και από την άλλη για να οπλίσω τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Μπερίσα. και πρόσθεσε ότι το κόμμα του, το Δημοκρατικό Κόμμα, είχε δημιουργήσει μια οργάνωση για την ελεύθερη διανομή των όπλων. «Προφανώς κάποια όπλα πουλήθηκαν, αλλά εγώ άνοιξα τις στρατιωτικές αποθήκες για να οπλίσω τον UCK», είπε.
Το 1997 «χάθηκαν» από τις αποθήκες στην Αλβανία, πάνω από 700 χιλιάδες όπλα διαφορετικών τύπων και πάνω από 1,5 εκατομμύρια φυσίγγια.Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των όπλων κατευθύνθηκε στο Κοσσυφοπέδιο και ορισμένα από τα όπλα πέρασαν και στους Αλβανούς των Σκοπίων. Τα πρώτα «προπύργια του UCK» ήταν κοντά στα αλβανικά σύνορα και συγκεκριμένα στο χωριό Γιούνικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου