Απριλίου 10, 2017

Βουλγαρία: Όλα είναι Ανοιχτά για τον κυβερνητικό Συνασπισμό


Κεντρικό θέμα των  εφημερίδων, είναι οι διαπραγματεύσεις  μεταξύ του  ΓΕΡΜΠ, συνασπισμού «Ηνωμένοι Πατριώτες». 
Η αρχική ευφορία έχει αντικατασταθεί από σκεπτικισμό., καθώς φαίνεται  ότι οι διαπραγματεύσεις  δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, και μάλιστα ορισμένες «πηγές» του ΓΚΕΡΜΠ διαρρεουν στον Τύπο  , «ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη μελλοντική κυβέρνηση δεν είναι  εύκολες», και ότι  «το τίμημα για το ΓΚΕΡΜΠ  κυριολεκτικά και μεταφορικά γίνεται υπερβολικά υψηλό».
Ο Τόμισλαβ Ντόντσεβ που ήταν υπουργός «ευρωπαϊκών κονδυλίων» στις δυο προηγούμενες κυβερνήσεις του Μπορίσωφ  ο οποίος αναμένεται να αναλάβει υπουργός οικονομικών, απέρριψε την απαίτηση  των «Πατριωτών» να πάει η κατώτατη  σύνταξη στα  300 λέβα μήνα. «Προσωπικά θέλω οι συντάξεις να μην είναι 300, αλλά 500 λέβα», είπε και πρόσθεσε ότι , «τα ζήτημα  είναι, τι μπορεί να αντέξει το συνταξιοδοτικό σύστημα».
Πάντως διευκρίνισε ότι είναι  «αισιόδοξος», ότι θα βρεθεί  λύση.
Οι « Ηνωμένοι Πατριώτες» σύμφωνα με τα πολιτικά ρεπορτάζ των εφημερίδων,  επιμένουν στην λήψη μέτρων που θα εμποδίζουν τους  μουσουλμάνους που είναι μόνιμοι κάτοικοι Τουρκίας να προσέρχονται για να ψηφίζουν  και απαιτούν   την καταγγελία των συμβάσεων για τις δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος με αμερικανικές εταιρίες τις οποίες εκπροσωπεί ο ντιμίταρ Γκλάτσεφ του ΓΚΕΡΜΠ   και ο οποίος θεωρείται πιθανός υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή  του ΓΚΕΡΜΠ Βλαντισλάφ  Γκοράνοφ, το κύριο  εμπόδιο τώρα είναι η απαίτηση των «Πατριωτών» για την αύξηση της κατώτατης σύνταξης.

 Ο εκπροσώπος του  ΓΚΕΡΜΠ , Ντελιάν Ντόμπρεφ είπε στους δημοσιογράφους ότι  «προς  το παρόν δεν υπάρχει θέμα που να απειλεί τον μελλοντικό συνασπισμό», και εξέφρασε την ελπίδα ότι  έως τις 19 Απριλίου θα έχουν  ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Ωστόσο πάνω στο τραπέζι παραμένει το «πλειοψηφικό» για το οποίο εξακολουθεί να επιμένει ο κ.Μπορίσοοφ.

Ο αντιπρόεδρος του ΓΚΕΡΜ  Τσβετάν Τσβετάνοφ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων. «Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε συναίνεση με τους «Ηνωμένους Πατριώτες» και θα συγκροτήσουμε μια λειτουργική κυβέρνηση, που θα παρέχει ασφάλεια για όλους Βούλγαρους πολίτες και  σταθερότητα στη χώρα», δήλωσε ο Τσβετάνοφ, που τόνισε  ότι , «για το ΓΚΕΡΜΠ είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε την Ευρωπαϊκή Πορεία της Βουλγαρίας, και την  Ανάπτυξη.

 Ο συμπρόεδρος των «Ηνωμένων» και πρόεδρος του VMRO Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, είπε ότι δεν περιμένει σύντομη λήξη των διαπραγματεύσεων.    

ενώ ο έτερος ο συμπρόεδρος των «Ηνωμενων», ο  Βαλέρι Συμεώνοφ, φέρεται ότι δήλωσε πως, «η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι  τα τέλη Απριλίου».

.Όλοι οι συμμετέχοντες πάντως επιμένουν δημόσια ότι η κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων δεν έχει ακόμη έχει συζητηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου