Απριλίου 10, 2017

Αλβανία: Ο Ράμα δεν θέλει να παραιτηθεί

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επανέλαβε χθες την προθυμία του για «άνευ όρων διάλογο» με την αντιπολίτευση, για να βρεθεί διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο, χώρας, αλλά τόνισε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει στα «συνταγματικά πλαίσια».
Ο Ράμα απέρριψε την απαίτηση της αντιπολίτευση για υπηρεσιακή κυβέρνηση λέγοντας ότι θεωρεί την κυβέρνηση , «ως ευθύνη και όχι ως ένα προνόμιο», και «ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αφήσουμε την ευθύνη αυτή για όσο διάστημα έχουμε εντολή από το λαό».
Ο Ράμα μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σισιαλιστικού Κόμματος είπε στα κανάλια. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την αντιπολίτευση, χωρίς να παίζουμε την κολοκυθιά και χωρίς προϋποθέσεις. Είμαστε έτοιμοι για μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο και να βρούμε λύσεις σε ό, τι ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, προς το συμφέρον του λαού, και εντός των συνταγματικών πλαισίων της Δημοκρατίας της Αλβανίας».
Ο Ράμα είπε ότι είναι έτοιμος τις προτάσεις τις αντιπολίτευσης για τα ζητήματα που αφορούν στον εκλογικό κώδικα στο πλαίσιο των προτάσεων του ΟΑΣΕ . Ο Ράμα τόνισε επίσης τη ζωτική σημασία της μεταρρυθμισης της Δικαιοσύνης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την της ΕΕ.
Η Αλβανική αντιπολίτευση απάντησε ότι «θα μποϊκοτάρει τις εκλογές». Η χθεσινή συνάντηση του Δημοκρατικό Κόμματος με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευση, (μεταξύ των οποίων και το ΚΑΕΔ), ενέκρινε την τελική απόφαση της αντιπολίτευση να μην συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου, και να μη καταθέσει δήλωση συμμετοχής για την οποία η προθεσμία έληξε χθες τα μεσάνυχτα. Επιβεβαιώσαμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στις εκλογές, χωρίς να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις για υπηρεσιακή κυβέρνηση και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», είπε ο Μπάσα. Η αντιπολίτευση , που μποϋκοτάρει και τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Καβάγια αποφάσισε να οργανώσει μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη την ημέρα των εκλογών στις 7 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου