Απριλίου 07, 2017

πΓΔΜ-BJRM: Συγκροτούνται «λαϊκές ταξιαρχίες»

Η εφημερίδα «Republika» σε χθεσινό ρεπορτάζ της έγραψε ότι ο «λαός» οργανώνεται εθελοντικά σε «Ταξιαρχίες άμεσης αντίδρασης» για να μπορεί να αντιδράει άμεσα «με οποιονδήποτε τρόπο και με όλα τα μέσα» , σε περίπτωση που η SDSM θελήσει να χρησιμοποιήσει την περίοδο πριν από το Πάσχα για να σφετεριστεί βίαια τα θεσμικά όργανα». Παράλληλα η πρωτοβουλία «Για μια ενωμένη Μακεδονία» δημοσίευσε στο Facebook μια «διακήρυξη της έκτακτης ανάγκης» και κάλεσε τους πολίτες σε ετοιμότητα και προειδοποίησε τους βουλευτές της «άλλης πλευράς» ότι «οι ίδιοι πολίτες που σας έδωσαν τις κοινοβουλευτικές έδρες, θα σας τις πάρουν πίσω».
Σε αυτό το κλίμα ο βουλευτής της SDSM Μαξίμ Ντιμιτέφσκι κατήγγειλε ότι του επιτέθηκαν σε μια ταβέρνα στο Κουμάνοβο, όπου βρισκόταν με τη σύζυγο και τα παιδιά του.
Το VMRO-DPMNE όμως ανακοίνωσε ότι ο βουλευτής επιτέθηκε με γροθιές στον 23χρονο σερβιτόρο με τον οποίο τσακώθηκε και οι άλλοι τον απομάκρυναν. Η SDSM, επανήλθε χθες στο κοινοβούλιο και ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για αλλαγή της ημερήσιας διάταξης, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για την εκλογή του προέδρου του Σώματος, αλλά ο Βελιανόφσκι αρνήθηκε να θέσει το αίτημα των 10 βουλευτών σε ψηφοφορία.
Από το διαδίκτυο κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η «πλειοψηφία» θα προσπαθήσει να ανακηρύξει πρόεδρο τον Τζαφέρι «επαναστατικό δικαίω», και αμέσως έσπευσε πέριξ του Κοινοβουλίου ο «λαός», εξοπλισμένος με μπουλντόζες για να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να «μπουκάρει μέσα». Η επόμενη (δέκατη) συνεδρίαση της Βουλής θα γίνει τη Δευτέρα.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς δήλωσε στο «Radio Free Europe», ότι η Ύπατης Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις , ο Επίτροπος Χαν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ να αναθεωρήσει επειγόντως τη θέση του και πρόσθεσε:
«Τώρα, αναμένουμε όλοι οι πολιτικοί ηγέτες και τα θεσμικά όργανα να επιτρέψουν τη δημοκρατική διαδικασία να ακολουθήσει την πορεία της, και αυτό περιλαμβάνει την εκλογή του προέδρου Κοινοβουλίου χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». «Τα αποτελέσματα των πρόσφατων κοινοβουλευτικών εκλογών πρέπει να γίνονουν σεβαστά, και η τρέχουσα αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί και πρέπει να σχηματιστεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση κυβέρνηση από την τοπική κοινοβουλευτική πλειοψηφία», επανέλαβε η εκπρόσωπος.
Χθες το απόγευμα , ο πρέσβης των ΗΠΑ στην πΓΔΜ συναντήθηκε στα γραφεία της SDSM με τον Ζόραν Ζάεφ.
Οι σοσιαλδημοκράτες από τα δικά τους μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν δημοσκόπηση του «National Democratic Institute» που διαπίστωσε ότι 81% δεν έχει διαβάσει την πλατφόρμα που υπογράφεται από τα αλβανικά κόμματα, ότι το 65% των πολιτών πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, και ότι το 44% θεωρεί την πολιτική κρίση ως το πιο σοβαρό πρόβλημα. Το 51% των ερωτηθέντων από το «National Democratic Institute» πιστεύουν ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, και το 59% θέλουν παράσταση της εντολής της ειδικής εισαγγελίας.
Παράλληλα τα τοπικά ΜΜΕ προέβαλαν ρεπορτάζ για την αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης. Ο Δρ Αντόν Νοβότνι από την ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου, είπε ότι η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια η οποία μπορεί να θεραπευτεί και ότι ενώ το 2010, ο αριθμός όσων έκαναν ιατρική θεραπεία για την κατάθλιψη ήταν 585, το 2015, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε 37% και πήγε στους 803. «Ανησυχία» εξέφρασε επίσης και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Μαύρα Σύννεφα για την Οικονομία

Η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση τακτική έκθεση της για τα δυτικά Βαλκάνια προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της πΓΔΜ θα είναι πολύ αργή λόγω της μείωσης των επενδύσεως, οι οποίες επηρεάστηκαν από την πολιτική κρίση, και θα περιοριστεί στο 2,8%. Η ανάπτυξη , όπως αναφέρεται στην έκθεση, θα καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από κατασκευές, και από τις δημόσιες επενδύσεις στους αυτοκινητοδρόμους.
Η έκθεση εκφράζει ανησυχία για τις μειωμένες επενδύσεις Κεφαλαίου, για την πορεία του Δημοσίου χρέους και για το γεγονός ότι «το 30% από τις συνολικές δαπάνες της κυβέρνησης είναι για τις συντάξεις». Οι κύριες «συστάσεις» για τη πΓΔΜ , «δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για «να σταθεροποιηθεί το δημόσιο χρέος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου