Απριλίου 17, 2017

Σαν σήμερα 17 Απριλίου

1860. Μετά τη νίκη των Μαυροβουνίων στο Γκράχοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία, υπέγραψαν πρωτόκολλο σχετικά οριοθέτηση των συνόρων του Μαυροβούνιου το οποίο αναγνωρίστηκε από την Τουρκία ως ανεξάρτητο κράτος, παρά το γεγονός ότι δεν είχε επίσημη αναγνώριση.

1879. Η μεγάλη βουλγαρική εθνοσυνέλευση εξέλεξε μεταξύ τριών υποψηφίων, τον γερμανό πρίγκιπα Αλέξανδρο Μπάττενμπεργκ ως Δούκα του τρίτου βουλγαρικού κράτους

1918. Με νέα εγκύκλιό της, η Εκκλησία της Ελλάδος καταδίκασε το ρατσιστικό και αντισημιτικό έθιμο του καψίματος του Ιούδα.

1924. H Συνθήκη της Λωζάνης εγκρίθηκε από το Iαπωνικό Κοινοβούλιο.


1941. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας παραδίνεται στη Γερμανία. O πρώην γιουγκοσλάβος πρεσβευτής στο Βελιγράδι και υπουργός Εξωτερικών της ανατραπείσης κυβέρνησης Αλεξάντερ Τσίντσαρ -Μάρκοβιτς και ο στρατηγός Ραντιβόιε Γιάνκοβιτς υπέγραψαν στο Βελιγράδι, στις 21.00 το βράδυ, την άνευ όρων παράδοση του Γιουγκοσλαβικού στρατού, η οποία τέθηκε σε ισχύ 13 ώρες αργότερα. O Γιουγκοσλαβικός στόλος παραδόθηκε στους Ιταλούς. Οι αξιωματικοί Μιλαν Σπάσιτς και Σεργέι Μάσερα βύθισαν το αντιτορπιλικό Ζάγκρεμπ στον ναύσταθμο του Κότορ για να μην παραδοθεί. Διέφυγαν και πήγαν στην Αλεξάνδρεια ένα υποβρύχιο και δυο τορπιλάκατοι. Επίσης 10 υδροπλάνα διέφυγαν στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα 9 έφτασαν στην Αλεξάνδρα. Τα βρετανικά στρατεύματα μπήκαν στο Ιράκ.

1943. Αμερικανικά βομβαρδιστικά προσέβαλαν το Παλέρμο της Σικελίας.

1944.Στις 17 Απριλίου 1944 . Η επίθεση του ΕΛΑΣ κατά του 5/42 και η εκτέλεση του Ψαρρού. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτεθήκαν στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της 17ης Απριλίου, (Δευτέρα της Διακαινησίμου). Μετά από ολονύκτια μάχη, οι δυνάμεις του 5/42 αποδεκατίστηκαν και σκόρπισαν. Στις 8:30 το πρωί ο απότακτος αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός, παραδόθηκε Σκάλα Καραϊσκου μαζί με 150 άνδρες του 5/42. στον πρώην ανθυπίλαρχο Δ. Δημητρίου. (Καπετάν Νικηφόρος). Ενώ οδηγείτο προς το Κλήμα, του συνάντησε ο Διοικητής του 36ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ απόστατος ταγματάρχης Ευθύμιος Ζούλας, ο οποίος μισούσε τον Ψαρρό και μόλις τον αντίκρισε διέταξε την εκτέλεσή του, με ριπές που τον βρήκαν στο μέτωπο και το στήθος. Στη συνέχεια φόρτωσαν το πτώμα του και το μετέφεραν στο Κλήμα, και στον τάφο του τέθηκε η επιγραφή « Συνταγματάρχης Ψαρρός , Προδότης της Πατρίδος».Το 1945 μετά τη δολοφονία του, προήχθη τιμητικά σε Συνταγματάρχη και Υποστράτηγο. Ο Ψαρρός ήταν μασσόνος και συνεργάτης του δικτύου Μπάλφουρ και μετά της SoE.

17 Απριλίου 1957, ο Μακάριος και οι συνεξόριστοι του στις Σεϋχέλλες έφθασαν στην Αθήνα μέσα σε πανηγυρική υποδοχή στην Αθήνα. Οι Βρετανοί είχαν αναγορεύσει την επιστροφή του στη Μεγαλόνησο, και ο Μακάριος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, μέχρι τη σύναψη των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου το 1959.

1961. Ξεκίνησε η επιχείρηση της Cia για την ανατροπή του Φιντέλ με την απόβαση στον «Κόλπο των Χοίρων», των κουβανών «αντικαθεστωτικών». Μετά από τρεις ημέρες συγκρούσεων είχαν σκοτωθεί πάνω από 100, και περίπου 1000 είχαν παραδοθεί. Την ίδια ημέρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφθασε στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη, προερχόμενος από τον Καναδά. O Μάνος Χατζιδάκις βραβεύθηκεμε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι «Τα Παιδιά του Πειραιά», που ακουγόταν στην ταινία Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασέν.

1965 . Η κυβέρνηση των Αποστατών απέρριψε την τουρκική πρόταση για ανταλλαγή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης με τους Τουρκοκύπριους, τονίζοντας ότι η τύχη των πρώτων συνδέεται βάσει συνθηκών μόνο με εκείνη των μουσουλμάνων της Θράκης.

1969 . Άνοιξη της Πράγας . Ο πρώτος γραμματέας του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

1975. Οι Ερυθροί Χμερ μπήκαν στην πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ Πεν . Οι κυβερνητικές δυνάμεις παραδόθηξαν.

1993. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε το ψήφισμα για την ενίσχυση παρέχει των κυρώσεων εναντίον της ΟΔ. της Γιουγκοσλαβίας, εάν οι Σερβοβόσνιοι δεν υπέγραφαν το ειρηνευτικό σχέδιο Βάνς-Οουεν για τη Βοσνία ως τις 26 Απριλίου.

1999 .Η «17 Νοέμβρη» επιτέθηκε με ρουκέτα εναντίον της οικίας του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.

2002 . Η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση κάλεσε 10 Γιουγκοσλαβους πολίτες να παραδοθούν οικειοθελώς στο δικαστήριο της Χάγης. Ανταποκρίθηκαν ο στρατηγός Ντράγκολγιουμπ Οιντάνιτς, ο Μίλαν Μάρτιτς, ο Μίλε Μίρκσιτς, ο Νίκολα Σαϊνοβιτς, ο Βλαντιμίρ Κοβάτσεβιτς και ο Μόμτσιλο Γκρούμπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου