Απριλίου 17, 2017

16 Απριλίου. Τα γεγονότα στην ιστορία.(Χρονολόγιο)

69. Ο Βιτέλλιος ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

529. Ολοκληρώθηκε η σύνταξη του Ιουστινιάνειου Κώδικα. 

1346. Ο βασιλιάς των Σέρβων Στέφανος Ντούσαν Νέμανιτς, έλαβε στα Σκόπια το στέμμα του Αυτοκράτορα Σέρβων, Ρωμαίων και Βουλγάρων από τον Σέρβο Αρχιεπίσκοπο Ιωαννίκιο Α, που τον είχε αναγάγει Πατριάρχη.

1520 . Στην Ισπανία εκδηλώθηκε επανάσταση εναντίον του Καρόλου Ε' στην Καστίλη και την Βαλένθια.

1521. Ο Μαρτίνος Λούθηρος, μίλησε στο Κοινοβούλιο της Βορμς για την Μεταρρύθμιση.

1746 . Η τελευταία προσπάθεια επανόδου των Στούαρτ στον αγγλικό θρόνο, έγινε με την του Κάλλοντεν στη Σκωτία μεταξύ των υποστηριζόμενων από τους Γάλλους Ιακωβιτών και των δυνάμεων του Οίκου του Αννοβέρου υπό τον Γουλιέλμο του Κάμπερλαντ. Νίκησαν οι οπαδοί του Γερμανού.

1797. Έγινε στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο η στέψη του Τσάρου Παύλου Α. Δημοσιεύτηκαν το διάταγμα περί της διαδοχής, το ουκάζιο « σχετικά με την αυτοκρατορική οικογένεια», το ουκάζιο περί δουλοπαροικίας, και για την καθιέρωση τριών τάξεων. Ιδρύθηκε το Τάγμα της Αγίας Άννας.

1799. Ναπολεόντειοι πόλεμοι: Μάχη του όρος Θαβώρ Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας απώθησετους Οθωμανούς πέραν του Ιορδάνη ποταμού.

1810. 29 Μαρτίου/10 Απριλίου. Αγγλική δύναμη, αποβιβάστηκε στη Λευκάδα που τελούσε υπό γαλλική κυριαρχία. Οι Γάλλοι παραδόθηκαν καθώς και 400 Έλληνες.

1814. Υπογράφηκε η ανακωχή μεταξύ του Βασίλειου της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας. 

1815. Ο στρατός του Μυρά υποχώρησε από την Μπολόνια.

1821. Ο Κεφαλλονίτης πλοίαρχος Νικόλαος Σκλάβος ανέσυρε από τη θάλασσα του Μαρμαρά το σκήνωμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου και ετάφη στον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδος. Από εκεί διακομίστηκε στην Αθήνα, 50 χρόνια μετά.

1846. Δολοφονική επίθεση κατά του Λουδοβίκου-Φίλιππου της Γαλλίας στους Κήπους του Ανάκτορου του Φοντενεμπλώ .

1856. Στο Παρίσι, έληξε η ειρηνευτική διάσκεψη μεταξύ Ρωσίας και Αγγλίας, Γαλλίας, του Βασίλειου της Σαρδηνίας και της Τουρκίας, με την οποία τέλειωσε ο Κριμαϊκός Πόλεμος. Ήταν η πρώτη διπλωματική επιτυχία του Καβούρ. Παράλληλα υπογράφηκε και η Σύμβαση των Παρισίων για το ναυτικό δίκαιο κατά τη διάρκεια πολέμου.

1861. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Αβραάμ Λίνκολν, απαγόρευσε τις εμπορικές συναλλαγές με τις Νότιες Πολιτείες της Συνομοσπονδίας

1866. Απόπειρα δολοφονίας του τσάρου Αλεξάνδρου Β.

1879 . Στο Τάρνοβο βουλγαρική Συντακτική Συνέλευση ψήφισε το πρώτο Σύνταγμα της Βουλγαρίας .

1895. Στην Ελλάδα διεξήχθησαν στις 16/28 Απριλίου Κοινοβουλευτικές εκλογές . Το Κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη αναδείχτηκε ως η μεγαλύτερη δύναμη , με 150 από τις 207 έδρες. Ο Δηλιγιάννης έγινε πρωθυπουργός, για τρίτη φορά, στις 11 Ιουνίου. Ο Χάρυ ο επτωχεύσαμεν δεν βγήκε βουλευτής.

1917. Ο Βλαντίμιρ Λένιν επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη μέσω Φιλανδίας.

1919. Ο πολωνικός στρατός εξαπόλυσε επίθεση για να καταλάβει το Βίλνιους. Έναρξη της εξέγερσης των ναυτών στα πλοία της γαλλικής μοίρας στην Μαύρη Θάλασσα.

1921. Αποβιβάστηκε στη Σμύρνη ο Δημήτριος Γούναρης

1922. Υπογράφτηκε η Συνθήκη του Ραπάλλο, με την οποία η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και το διμερες εμπόριο.

1925. Τρομοκρατική επίθεση των κομμουνιστών στην εκκλησία της αγίας Κυριακής στη Σόφια κατά την κηδεία του στρατηγού Κωνσταντίν Γκεοργκίεφ, τονοποίο ειχαν δολοφονήσει οι κομμουνιστες. Νεκροί 160, τραυματίες 500.

1938. Οι συμφωνίες του Πάσχα , μεταξύ της Βρετανίας και Ιταλίας που επιβεβαίωσαν την συμφωνία κυρίων του 1937, για τον ελεύθερο διάπλου από τη διώρυγα του Σουέζ.

1941. Νυκτερινή ναυμαχία (στις 02:20 το πρωί), μεταξύ τεσσάρων Βρετανικών και τριών ιταλικών αντιτορπιλικά, κοντά στο νησί Κερκενάχ, της Τύνιδας. Ο αγγλικός στόλος επιτέθηκε σε ιταλική νηοπομπή που μετέφερε στρατιώτες και εφόδια. Οι ιταλοί έχασαν δυο αντιτορπιλικά και πέντε φορτηγά ενώ οι άγγλοι έχασαν ένα αντιτορπιλικό. Οι απώλειες ήσαν 1800 νεκροί και αγνοούμενοι για τους ιταλο-γερμανούς και 43 για τους Άγγλους.

1942. Διορισμός του Λεωνίδα Τσιριγώτη, ως Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυβερνήσεως, στην Κυβέρνηση Λογοθετόπουλου.


1943.Επιδρομη των Γερμανών στο Λιτόχωρο

1944. 600 αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα ευχήθηκαν «Καλό Πάσχα» στους Σερβους. Από τον σφοδρό βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 160 άμαχοι.Οι Γερμανοί ανακοίνωσαν 8 νεκρούς.

1945. Το σοβιετικό υποβρύχιο «Λ-3» βύθισε το Γερμανικό μεταγωγικό «Γκόγια», που μετέφερε Γερμανούς πρόσφυγες από την Χερσόνησο Χελ της Πολωνίας. Μόνο 183 ατομα επέζησαν. 8000 πνίγηκαν. Ο Κόκκινος Στρατός, με την Στρατιά του Ζούκωφ, εξαπέλυσε την τελική επίθεση για ην κατάληψη του Βερολίνου στα Υψώματα Ζέελοβ. Το αμερικανικό 7ο Σώμα επιτέθηκε στην Νυρεμβέργη.

1948. Στο Παρίσι υπογράφηκε η συμφωνία για τον ΟΟΣΑ

1961. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Πολύκαρπος Γιωρκάτζης κατήγγειλε τον Ευάγγελο Αβέρωφ ότι αρνήθηκε την παροχή ελληνικής στρατιωτικής και αστυνομικής συνδρομής στην Κύπρο.

1964. Για απόπειρα βιασμού ανήλικης τροφίμου του ορφανοτροφείου «Ο Μέγας Αλέξανδρος»της Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε ο συλληφθείς , Αριστείδης Παγκρατίδης. Στο Λονδίνο έληξε η δίκη των ληστών του τραίνου.

1968 . Αυξήθηκε από 20% έως και 40% το επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

1970. Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Ελλάδα για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιώματων.

1972. Πόλεμος του Βιετνάμ. Σε απάντηση στην επίθεση στην Χουέ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς στο Ανόι και την Χάιφονγκ.

1992. Στο Αφγανιστάν ανατράπηκε ο Πρόεδρος Νατζιμπουλάχ.

1993. Το Βέλγιο αναγνώρισε «ντε φάκτο» την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1996. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι καταδικάστηκε ερήμην από ιταλικό δικαστήριο, σε οκτώ έτη και τρεις μήνες στη φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς. Κατά τον πρώτο Τσετσενικο Πολέμο το 245 Σύνταγμα του ρωσικού στρατού, έπεσε σε ενέδρα των Ανταρτών

2003.Υπογράφηκε στην Αθήνα η συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων μελών. Στη Βιέννη, συνελήφθη ο Ντράγκαν Νίκολιτς που ειχε καταδικαστεί ερήμην στη Σερβία, σε 15 χρόνια φυλακή ως ο δράστης της εκτέλεσης του Ζέλικο Ρασνιάτοβιτς.

2009. Από τα μεσάνυχτα έληξε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Τσετσενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου