Μαρτίου 01, 2017

Ντόντικ: «Δεν ήμουν εκεί, χτύπαγε τον αέρα»

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, (RS) , Μίλοραντ Ντόντικ εξέφρασε τη λύπη του διότι ότι θα εκτάκτως να ταξιδέψει στη Μόσχα σήμερα «για μια σημαντική συνάντηση» και δεν θα βρίσκεται στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και γι 'αυτό το λόγο «θα χάσει την ευκαιρία να συναντηθεί με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι». Η Πρωθυπουργός της RS Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς θα εκπροσωπήσει το SNSD στη συνάντηση με τη Μογκερίνι. Ο Ντόντικ δήλωσε στη δημόσιος ραδιοτηλεόραση της σερβικής οντότητας (RTRS) ότι «δεν έχει τίποτα εναντίον του Ευρωπαϊκού δρόμου της Βοσνίας», «αν ο συμφωνηθείς μηχανισμός συντονισμού μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων λειτουργεί», πράγμα που σημαίνει «ότι η Σερβική Δημοκρατία θα είναι ορατή και θα εκπροσωπείται σε αυτόν τον δρόμο».

Ποιος διάβασε το βουλόμενο γράμμα;

Ο Πρόεδρος της (τρισυπόστατης) Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ίβανιτς, κατήγγειλε το γεγονός ότι «κάποιος άνοιξε πριν από αυτόν το φάκελο που περιείχε επιστολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» προς τον Ίβάνιτς και ζήτησε να διεξαχθεί ΕΔΕ. Ο Ιβάνιτς τόνισε ότι είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τον Πρέσβη της Β-Ε στην Ολλανδία Μιρσάντ Τσολάκοβιτς οτι κανείς δεν πρέπει να ανοίξει φάκελο του, με δεδομένη την έλλειψη εμπιστοσύνης. Σχολιάζοντας τις παρατυπίες στη διαχείριση της αλληλογραφίας που απευθύνεται στην προεδρία της Β-Ε, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Τσρνάντακ διέταξε ΕΔΕ προκειμένου να προσδιοριστούν οι υπεύθυνοι είτε στο Υπουργείο Εξωτερικών είτε στην Πρεσβεία της Β-Ε στη Χάγη.

Η αργία της 1ης Μαρτίου

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας Νεντέλικο Κουμπρίλοβιτς δήλωσε πως αναμένει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να ενεργήσει αυτεπαγγέλτως σύμφωνα με το Σύνταγμα και να κηρύξει την 1η Μαρτίου, την εορτή των μουσουλμάνων ως άκυρη και αντισυνταγματική αργία διότι γιορτάζεται μόνο σε ένα τμήμα της χώρας που κατοικείται κυρίως από τον μουσουλμανικό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου