Μαρτίου 01, 2017

Βουλγαρία; Περιμένοντας την πρώτη «τηλε-μαχία»

Απόψε οι Βούλγαροι θα περιμένουν να παρακολουθήσουν την πρώτη τηλεμαχία που θα μεταδοθεί ζωντανά, σε εθνικό δίκτυο, από τους τρεις μεγαλύτερους τηλεοπτικούς φορείς , το BNT, το bTV και το NOVA Μπορίσοφ –Νίνοβα αν και δεν έχουν συμφωνηθεί ο όροι.
Ο κ. Μπορίσοφ ότι θα πάει στο Στούντιο και θα περιμένει την κ. Νίνοβα.

Μετά τη δημοσκόπηση της «Alpha Research» που έδινε μικρό προβάδισμα στο ΓΚΕΡΜΠ και τον κ. Μπορίσοφ δημοσκόπηση της εταιρίας «Market Links» έδωσε μικρό προβάδισμα στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σύμφωνα με τη «Market Links» το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα συμμετέχει στην ψηφοφορία, σε σχέση με το 66% της «Alpha Research» και στο σύνολο των ερωτηθέντων, (χωρίς αναγωγή), το 21,4% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το ΒΣΚ, (με αναγωγή θα ήταν γύρω στο 32%), και το 20,8% το ΓΚΕΡΜΠ.(Με αναγωγή θα ήταν 31%) . Στην τρίτη θέση είναι ο συνασπισμός των «Ηνωμένων Πατριωτών» με 7,1% , (με αναγωγή 11%). Τέταρτο είναι το κόμμα «Βόλια» του Βέσελιν Μαρέσκι, (που αποκαλείται ο Τραμπ της Βουλγαρίας) με 6.2%, ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών είναι στο 6,1%. Το 11,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει κανένα από τους υποψηφίους.
Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία είναι η φτώχεια και τα χαμηλά εισοδήματα. Σε συνέχει έρχονται η διαφθορά, η ανεργία, η κακή διακυβέρνηση και η κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης.
Τόσο η «Alpha Research» όσο και η «Market Links» ρώτησαν τους ψηφοφόρους τους για τους μετεκλογικούς συνασπισμούς.
Η εφημερίδα «Σεγκά» στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της τόνιζε ότι «οι εκλογείς δεν θέλουν μεγάλο συνασπισμό μεταξύ του ΓΚΕΡΜΠ και του ΒΣΚ», και ότι «μόλις το 5% θα ήθελε έναν τέτοιο συνασπισμό».
Στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα «Ντέβνικ» πρόλαβε δήλωση της επικεφαλής του ΒΣΚ, Κορνέλια Νίνοβα που άκουσε τη «φωνή του λαού» και δεσμεύτηκε ότι «εάν κερδίσει τις εκλογές το ΒΣΚ δεν θα κάνει συνασπισμό ούτε με το ΓΚΕΡΜΠ ούτε με το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.
Οι εκλογείς πάντως δεν φαίνεται να έχουν σαφή προτίμηση προς «αριστερή» ή «δεξιά» πολιτική.
Το 36% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη η διακυβέρνηση της χώρας από έναν συνασπισμό με άξονα το ΓΚΕΡΜΠ ενώ το 41% επιλέγει κυβέρνηση με άξονα το ΒΣΚ. (Το 29% είναι υπέρ μια «κεντροαριστερής διακυβέρνησης», ενώ το 12% προτιμά διακυβέρνηση του ΒΣΚ και των Ηνωμένων Πατριωτών»)

. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας με δήλωση του στο RIA Novosti υποστήριξε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου «South Stream» θα μπορούσε να επανεξεταστεί και να ζωντανέψει μετά τις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία, δημιουργώντας ένα ακόμα «προεκλογικό θέμα». «Όλες αυτές οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, έχουμε ενδιαφέρον για την αναζωογόνηση του «South Stream» είπε ο Ούγγρος υπουργός που υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν συζήτησε για την πιθανή αναβίωση του South Stream με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του στη Βουδαπέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου