Ιανουαρίου 24, 2017

Ρουμανία: Δημοψήφισμα για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα


Οι σοσιαλιστές δεν πρόλαβαν να χαρούν την εκλογική τους νίκη και ο πρόεδρος Γιοχάνις ετοιμάζεται να πάρει την ρεβάνς του. Την Κυριακή το βράδυ  περίπου 15.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Βουκουρέστι καθως και σε άλλες  ρουμανικές μεγάλες πόλεις, μετά από πρόσκληση από το Facebook για να διαμαρτυρηθούν κατά της πρόθεσης της νέας κυβέρνησης να φέρει αλλαγές  στον  Ποινικό Κώδικα για να   αποποινικοποιηθούν ορισμένα αδικήματα και να υποβάλει ένα σχέδιο νόμου για μερική αμνηστία ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.
Οι διαδηλώσεις της Κυριακής, που οι  τηλεοπτικοί σταθμοί «Antena 3» και «Romania TV» που υποστηρίζουν τους σοσιαλιστές, τις χαρακτήρισαν «πραξικόπημα», είχαν εντελώς αντικομουνιστικό χαρακτήρα και τα βασικά πανό έγραφαν  «PSD,  κόκκινη  πανούκλα», «Θέλουμε δικαιοσύνη, όχι διαφθορά» και «Αλήτες το 1989- Ναζί το 2017».

Ο Πρόεδρος άκουσε τη φωνή του λαού και κατέβηκε στη διαδήλωση, και χθες ανακοίνωσε ότι 

«το θέμα αυτό, δυστυχώς, έγινε εθνικής σημασίας. Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της τροποποίησης του  Ποινικού Κώδικα και της χάρης που δεν ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του PSD και επομένως θα αρχίσω τις ενέργειες   για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου