Ιανουαρίου 24, 2017

πΓΔΜ-BJRM: Έρχεται η ώρα του Ζάεφ;

Ο αρχηγός της SDSM Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε χθες ότι «η προθεσμία του Νίκολα Γκρουέφσκι για το σχηματισμό κυβέρνησης λήγει», και ότι αναμένει ο Γκρουέφσκι να ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και ότι ο ίδιος και η SDSM να λάβουν την εντολή για το σχηματισμό της.
«Ειλικρινά πιστεύω ότι μετά την 29 Ιανουαρίου, η εντολή θα είναι στα χέρια μας, και τότε θα ανακοινώσουμε τις θέσεις μας σχετικά με τα ζητήματα της αλβανικής πλατφόρμας», είπε. Ο Ζάεφ επιβεβαίωσε, ότι εκτός από τον Αχμέτι, κατά την προηγούμενη περίοδο είχε συνομιλίες σχετικά με την πολιτική κατάσταση με μέλη του κινήματος «Μπέσα» και της «Συμμαχίας των Αλβανών».
Όταν ρωτήθηκε για τις φήμες ότι ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ θα μπορούσε να δώσει και πάλι την εντολή σε άλλο αντιπρόσωπο του VMRO-DPMNE, Ζάεφ είπε ότι υπακούει στο Σύνταγμα η οποία είναι σαφές και καθορίζει ότι Ιβάνοφ θα πρέπει να παραδώσει την εντολή στο κόμμα ή τα κόμματα που θα του επιβεβαιώσουν ότι μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Το ζήτημα των εντολών δεν ρυθμίζεται ρητά από το Σύνταγμα της «γείτονος» που δεν προβλέπει διαδοχικές εντολές και τριήμερα . 
Αρκετοί «εμπειρογνώμονες» των συνταγματικών υποθέσεων λένε μάλιστα ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει η εντολή να πάει στο δεύτερο κόμμα και ότι η δεύτερη εντολή θα πρέπει να δοθεί στο πρώτο κόμμα και η μόνη επιλογή μετά θα είναι οι νέες εκλογές.
Το VMRO-DPMNE πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι «κάθε συμφωνία που μεταξύ του Αχμέτι και της SDSM» θα προκαλέσει την έντονη λαϊκή αντίδραση του VMRO-DPMNE, και ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα βαθιά πολιτική κρίση».
Από την πλευρά του VMRO-DPMN,  ο Τ/Ο σταθμός «Telma» επικαλούμενος « πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις» , μετέδωσε , ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι και ο Αλί Αχμέτι, έχουν καταλήξει σε μια «κατ’ αρχήν συμφωνία» για το θέμα της «διγλωσσίας», εντός των Συνταγματικών πλαισίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου