Νοεμβρίου 11, 2015

Εδω ειναι Μπαλκάνια

Κοσσυφοπέδιο: Το «Κράτος Δικαίου» πήρε το όπλο του

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πρίστινα ανέστελλε χθες την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών για την Ένωση των Σερβικών Δήμων μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2016 οπότε αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για τη «συνταγματικότητα» της συμφωνίας. Παράλληλα η «Έκθεση προόδου 2015» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε χθες τονίζει ότι οι εισαγγελικές Αρχές του Κοσσυφοπεδίου ,«δεν έχουν τη βούληση» αλλά, «και την ικανότητα» να διερευνήσουν υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, «όταν εμπλέκονται πρώην μέλη και στελέχη του UCK». (του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου). Στις περισσότερες από τις περίπου 700 εκκρεμείς υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, οι ύποπτοι είναι Σέρβοι που ζουν κυρίως στη Σερβία και έτσι δεν μπορεί να ασκηθεί στο δικαστήριο, συνέχισε. Υπάρχουν σε εκκρεμότητα και 166 υποθέσεις με ύποπτους που είναι Αλβανοί υπήκοοι. Η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο επισημαίνει την αυξανόμενη πόλωση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, τη συνεχή πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και τις πολιτικές παρεμβάσεις στο δικαστικό σώμα, και τονίζει ότι το Κόσσοβο βρίσκεται ακόμα σε «πρώιμο στάδιο της προετοιμασίας για μια πραγματική μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος», και ότι ,«οι ελάχιστες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς υψηλόβαθμων στελεχών έχουν δεν έχουν καταλήξει σε τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις μέχρι τώρα».

Το Βελιγράδι περιμένει την αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε χθες ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου να αναστείλει τη συμφωνία για το σχηματισμό της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων είναι ένα σοβαρό πλήγμα για το διάλογο των Βρυξελλών και δημιουργεί μια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. «Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι μια πρωτοφανής περίπτωση καταστρατήγησης της συμφωνίας και συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», είπε και πρόσθεσε ότι «η Πρίστινα χλευάζει τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ», διότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα κάποιος να αναστέλλει τη συμφωνία των Βρυξελλών», υπογράμμισε.

Το ΔΝΤ ενέκρινε «στοχευμένες» αυξήσεις

Ολοκληρώθηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις της σερβικής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .Η αποστολή του ΔΝΤ σε γραπτή δήλωση της αναθεώρησε την πρόβλεψη της για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Σερβίας για το 2015 από 0,5% σε 0,75% και ανακοίνωσε είπε ότι υπάρχει «χώρος» για συγκρατημένη αύξηση των συντάξεων από το 2016, καθώς και για ορισμένες στοχευμένες αυξήσεις μισθών.

Ρουμανία: Προς κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην Ρουμάνο Επίτροπο της ΕΕ Ντάτσιαν Τσιόλος. Ο Γιοχάνις σε δήλωση του ανέφερε ότι , «Χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο και καθαρό πρόσωπο που δεν έχει ποτέ εμπλακεί σε σκάνδαλα αλλά που έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις». Ο 46χρονος κ. Τσιόλος, που ήταν Επίτροπος για τη Γεωργία επί Μπαρόζο , δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να σχηματίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα θα έχει ευρεία υποστήριξη που θα ασκήσει τα καθήκοντά της , μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου το 2016. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει 10 ημέρες για να διαλέξει τους υπουργούς του και να διαμορφώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις πριν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Αλβανία: Μια παραίτηση και στο βάθος ανασχηματισμός;

Η ξαφνική παραίτηση τη Δευτέρα του υπουργού Δικαιοσύνης της Αλβανίας Νασίπ Νάτσο δεν οφείλεται τόσο σε διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, (Εντι Ράμα και Ιλίρ Μέτα), σχετικά με τη δικαστική μεταρρύθμιση, αλλά ήταν σύμφωνα με τις αλβανικές εφημερίδες κίνηση τακτικής του κ. Μέτα ο οποίος θέλει να γίνει ανασχηματισμός ενώ ο κ. Ράμα έχει δηλώσει ότι, « δεν πιστεύει πως ανασχηματισμός τωρα θα φέρει περισσότερη ενέργεια στην κυβέρνηση». Ο Πρωθυπουργός κ. Ράμα, «μετά από διαβούλευση με τον κ. Ιλίρ Μέτα», πρότεινε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Ίλι Μανιάνι για τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της βουλής, Ιλίρ Μέτα, σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νασίπ Νάτσο, δήλωσε ότι «είναι μια υπεύθυνη πράξη» που θα συμβάλλει, «στην αναβάθμιση της συνεργασίας με τους σοσιαλιστές σε ένα νέο επίπεδο», και στην προώθηση της μεταρρύθμισης , στη δικαιοσύνη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν αναφερόμενος στην έκθεση προόδου για την Αλβανία είπε ότι πρέπει «να γίνουν περισσότερα για το Κράτους Δικαίου, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμα οι έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι , «απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την προστασία του δικαιώματος στην ιδιοκτησίας, και νομοθεσία για τις αποζημιώσεις». 

  Οι εργάτες για το μάζεμα της Ελιάς

Η Τ//Ο «ΤΟΠ Τσάνελ» μετέδωσε ρεπορτάζ για περισσότερους από 1000 πολίτες της Αλβανίας που οι ελληνικές αρχές στα σύνορα τους γύρισαν πίσω επειδή δεν είχαν 50 ευρώ για κάθε ημέρα διαμονής τους στην Ελλάδα. Συμφωνα με το ρεπορτάζ στα σύνορα υπάρχουν ουρές γιατί η Ελλάδα θέλει να εμποδίσει την εποχική απασχόληση των Αλβανών στη συγκομιδή της Ελιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου