Νοεμβρίου 11, 2015

11 Νοεμβρίου. Το χρονολόγο των γεγονότων

1215. Άρχισε η οικουμενική Σύνοδος της Παπικής εκκλησίας, (τέταρτη Σύνοδος του Λατερανού_, που καθόρισε το δόγμα της μετουσίωσης, δηλαδή τη διαδικασία με την οποία ο άρτος και ο οίνος μετατρέπονται σε σώμα και αίμα του Χριστού.

1480. Η μάχη του ποταμού Ούγκρα κατά την οποία ο Μεγάλος Δούκας της Μόσχας Ιβάν Γ', εμπόδισε την διάβαση στον Αχματ Χαν της Μεγάλης ορδής σηματοδότησε το τέλος του Μογγόλο-Ταταρικού ζυγού στα βόρεια και βόρειο-ανατολικά της Ρωσίας, και άρχισε η διαδικασία σχηματισμού του ενιαίου ρωσικού κράτους.

1500. Η Συνθήκη της Γρανάδας με την οποία ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας και ο Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας συμφώνησαν να διαμοιράσουν μεταξύ τους το Βασίλειο της Νάπολης.

1673. Η Δεύτερη Μάχη του Χοτίν στην Ουκρανία κατά την οποία οι δυνάμεις της πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας νίκησαν τους Τούρκους.

1805 . Η Μάχη του Ντουρεστάιν στον Δούναβη που έληξε με νίκη στα σημεία του Κουτουζοφ, και υποχώρηση των Γάλλων. Οι απώλειες και στις δύο πλευρές ήταν περίπου ίσες. 8000 άνδρες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.

1826. (11/23 Νοεμβρίου). Ενώ η πλειοψηφία των μελών της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης βρίσκεται στην Ερμιόνη η αγγλόφιλη Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδος υπό τον Α. Ζαΐμη (με τον Αναγνώστη Παπαγιαννόπουλο –Δεληγιάννη, τον Τσαμαδό, τον Χατζηαναργύρου, και τον Τρικούπη), μετέφερε την έδρα της στην Αίγινα και προσκάλεσε τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης να πάνε εκεί.

1887. Μαύρη Παρασκευή, του Σικάγο. Στην πλατεία Σανού, «Haymarket», η αστυνομία πυροβολεί τους εργάτες που απεργούν για το οκτάωρο.Σκοτώθηκαν και επτά αστυνομικοί.

1912 . Στις 11/24 Νοεμβρίου, μετά από 527 χρόνια τούρκικου ζυγού η Καστοριά απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό. Την ίδια ημέρα η Εθνοσυνέλευση των Σαμίων, που συγκάλεσε το επαναστατικό κίνημα με επικεφαλής το Σοφούλη του Σεπτέμβριου, κήρυξε την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.

1918 . Στο δάσος της Κομπιέν σε ένα βαγόνι υπογράφηκε την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα ο τερματισμός του Α' Παγκόσμιου πόλεμου. Την ίδια ημέρα ο στρατηγός Τζόζεφ Πιλούντσκι κηρύξε την ανεξαρτησία της Πολωνίας.

1940. Αεροπορική επιδρομή των Βρετανών στη βάση του ιταλικού στόλου στον Τάραντα, βύθισε τον μισό ιταλικό στόλο. Οι άγγλοι έχασαν μόνο 2 από τα 21 αεροσκάφη που πήραν μερος στην επιδρομή.

1941. Άρχισαν οι εκπομπές του κομμουνιστικού ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Γιουγκοσλαβία», από τη Μόσχα.

 1942.Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον έκτακτο φόρο βαρλίκ βεργκισί που αποτέλεσε μέσον φυλετικού διωγμού Ελλήνων και Αρμενίων, εξαναγκάζοντας χιλιάδες εξ αυτών, κυρίως της Κωνσταντινούπολης, σε προσφυγιά.Την ίδια ημέρα, γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν και το γαλλικό νησί της Κορσικής.

1943. Στο χωριό Σλίβοβο της Αχρίδας συγκροτήθηκε η πρώτη ταξιαρχία παρτιζάνων Μακεδονίας-Κοσσυφοπεδίου.

1944. Έναρξη της Μάχης της Μπάτινα στη Σλαβονία της Κροατίας μεταξύ των υποχωρούντων Γερμανών και του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Γιουγκοσλαβίας.

1945. Το «Εθνικό Μέτωπο» των κομμουνιστών υπό τον Στρατάρχη Γιόσιπ Μπροζ κέρδισε με 85% τις εκλογές «μαϊμού» για τη Συντακτική Συνέλευση της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, στις οποίες οι ψηφοφόροι ψήφιζαν σε χωριστές κάλπες. Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες είχαν απαγορευτεί.Η αντιπολίτευση αποχώρησε από τις εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για οπερέτα της «κομμουνιστικής Δημοκρατίας». Παρόλα αυτά το 15% ψήφισε σε χωριστή κάλπη.

1947. Η Τουρκία έγινε μέλος του Διεθνους Νομισματικού Ταμείου 1950 . Σμήνος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχώρησε για την Κορέα.

1952 .Στο Λος Άντζελες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η νέα εφεύρεσή της συσκευής εγγραφής βίντεο. Την ίδια ημέρα στις φυλακές της Σόφιας εκτελέστηκαν τέσσερεις καθολικοί ιερείς.

1961.Ανακοινώθηκε η ανακάλυψη κρανίων και εργαλείων προϊστορικής εποχής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα της Μάνης.

1962 . Εγκαίνια της (παλιάς) εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου.

1965. Στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), η κυβέρνηση του Ίαν Σμιθ, ανακηρύξε την ανεξαρτησία της χώρας, από το βρετανικό Στέμμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, απάντησε με εμπορικές κυρώσεις.

1975. Η Αγκόλα μετά από πέντε αιώνες πορτογαλικής αποικιοκρατίας κήρυξε την ανεξαρτησία της . Πρώτος πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αγκόλας έγινε ο Αγκοστιν Νέτο.

1992 . Η Αγγλικανική Εκκλησία αποφάσισε ότι οι γυναίκες μπορούν να γίνουν ιερείς.

2002. Παραδόθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, το Σχέδιο Αβνάν, για την επίλυση του Κυπριακού.

2003 . Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ άρχισε διήμερη επίσκεψη στη Σερβία-Μαυροβούνιο. Ηταν ο πρώτος αρχηγός κράτους της Βουλγαρίας μετά από 53 χρόνια, που επισκέφθηκε επίσημα το Βελιγράδι.

2004. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, επιβεβαίωσε το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ.

1 σχόλιο:

  1. Ενισταμαι για την πρωτη καταχωρηση. Σιγα μην περιμεναμε τους αιρετικους να καθορισουν την μετουσιωση σε σαρκα κ αιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή