Νοεμβρίου 12, 2015

12 Νοεμβρίου. Το χρονολόγιο των γεγονότων

1335. Στο Βίσεγκραντ, της Ουγγαρίας, στο Ανάκτορο του βασιλιά Καρόλου Α , στον Δούναβη,συναντήθηκαν οι κυβερνητες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας δημιουργώντας την πρώτη στρατιωτικής και πολιτική συμμαχία στην Κεντρική Ευρώπη.

1905 . Στη διάρκεια της πρώτης Ρωσικής Επανάστασης το Αγροτικό Κίνημα στην Σαμάρα ανακήρυξη τη Δημοκρατία του Σταρομπουγιάνσκ που κράτησε 14 ημέρες. 

 1912. Το πρωί της 12ης/25ης  Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αποβίβαση υου ελληνικού Στρατού στη Χίο. Η Τούρκική φρουρά αποσύρθηκε προς τις Καρυές . Η πόλη της Χίου γέμισε ελληνικές σημαίες που υψώθηκαν σε όλα τα σπίτια και τα καταστήματα και ο χιώτικος λαός ξεχύθηκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας και υποδέχθηκε τον ελληνικό στρατό Στο Διοικητήριο ύψωσε την ελληνική σημαία ο αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Παπαναστασίου, που έψαλε το Χριστός Ανέστη, και αναφωνησε «Ελεύθεροι Χίοι, η δουλεία καταργείται». Η ελληνική σημαία υψώθηκε και στο Φρουραρχείο ενώ ο συνταγματάρχης, Νικ. Δελαγραμμάτικας, με προκήρυξη που εξέδωσε υποσχόταν ασφάλεια ζωής, τιμής και περιουσίας σε όλους, ανεξάρτητα από φυλή και θρήσκευμα. Ακολούθησε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό.
Το τορπιλοβόλο 14 με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Αργυρόπουλο, τορπίλισε την Τουρκική Κανονιοφόρος «Trabzon», (Τραπεζούντα) στο λιμάνι των Κυδωνιών.
Στη Β. Ήπειρο στα υψώματα της Καστάνιανης, η μάχη για την υπεράσπιση της Κοσοβίτσας , ανάμεσα στα ανταρτικά σώματα των οπλαρχηγών Λιόντου, Κολοβού και Πάντου, και σε ένα ενισχυμένο τάγμα Τουρκαλβανών από το Αργυρόκαστρο και τα Ιωάννινα, που έληξε με νίκη των Ελλήνων.
Την ίδια ημέρα στην Ανταρκτική βρέθηκε το νεκρό σώμα (και το ημερολόγιο) του εξερευνητή Ρόμπερτ Σκόττ , ενώ στην Ισπανία ο αναρχικός Μανουέλ Παρντίνας δολοφόνησε τον πρωθυπουργό Χοσέ Μέντεζ.

1918. Μια ημέρα μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας ο Αυτοκράτορας Αυστρίας-Ουγγαρίας Καραλής Α 'των Αψβούργων παραιτήθηκε, και ανακηρύχτηκε η Πρώτη Δημοκρατία της Αυστρίας. Στην Πολωνία ο στρατηγός Πιλσούδσκι, αναγνωρίστηκε ως ο αρχηγός του κράτους.

1920. Υπό την πίεση της Βρετανίας και τη Γαλλίας, το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων υπέγραψε τη συμφωνία του Ραπάλο με την οποία παραχωρήθηκαν στην Ιταλία η Ίστρια, η Βενέτσια Τζούλια, το Ζαντάρ, η Ριέκα και 5 νησιά της Αδριατικής. 

  1921. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναγνώρισαν την κυβέρνηση της Αλβανίας.

1927. Οι ηγέτες της «αριστερής αντιπολίτευσης» Τρότσκι ο Ζινόβιεφ εκδιώχθηκαν από το ΚΚΣΕ.

1933. Στις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, στις οποίες υπήρχε μόνο ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο του Εθνικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος το οποίο έλαβε 39,655,224 ψήφους. (92,11%). Υπήρχαν και 3,398,249 άκυρα. Παράλληλα έγινε και το δημοψήφισμα για την έγκριση της απόφασης του Χίτλερ για την αποχώρηση της Γερμανίας από την Κοινωνία των Εθνών.

1940. Λαϊκός Επίτροπος Εξωτερικών Μολότοφ έφθασε στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Χίτλερ και τον Υπουργό Εξωτερικών Ρίμπεντροπ. Ο Χίτλερ του είπε ότι, «έφτασε ο καιρός να σκεφτούμε διαίρεση του κόσμου μετά τη νίκη μας», και ότι το, «πρόβλημα Αμερική δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία των άλλων εθνών πριν από το 1970 ή το 1980». Ο Χίτλερ και ο Μολότοφ συμφώνησαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμιά δουλειά στην Ευρώπη, την Αφρική ή την Ασία. Μετά από την οικτρή ιταλική αποτυχία στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο, ο Χίτλερ εξέδωσε την εμπιστευτική διαταγή γενικών κατευθύνσεων με αριθμό 18 προς το Γενικό Επιτελείο του, για την εκπόνηση πολεμικού σχεδίου και την προπαρασκευή επίθεσης εναντίον της Ελλάδας. Ο ζηλόφθων Παπάγος για να στερήσει την δόξα της αντεπίθεσης από τον Κατσιμήτρο εξέδωσε διαταγή του Γενικού Στρατηγείου, σύμφωνα με την οποία από τις 12 Νοεμβρίου η VIII Μεραρχία έπαυε να υπάγεται απευθείας στο Γενικό Στρατηγείου και στο εξής θα υπαγόταν στο Α' Σώμα Στρατού. υπό τον αντιστράτηγο Παναγιώτη Δεμέστιχα που είχε προωθηθεί από την Αθήνα, δια μέσου της Καλαμπάκας, στο χωριό Βοτονόσι, στο 43ο χιλιόμετρο της οδού Ιωαννίνων—Μετσόβου. Προς την VIII Μεραρχία διαβιβάστηκε η παρακάτω διαταγή του Αρχιστράτηγου με την οποία εκφραζόταν η ευαρέσκεια του για τις μέχρι τότε επιτυχίες της: «Εκφράζομεν πλήρη Ικανοποίησιν δι' επιτυχή αντιμετώπισιν καταστάσεως επί λήξει περιόδου ενεργείας σας ως ανεξαρτήτου Μεραρχίας. Τούτο αφορά διοικητήν μεραρχίας πρωτίστως και εv αναλόγω βαθμώ συνεργάτας του». Στις 12 Νοεμβρίου επίσης, αυτομόλησε στις ελληνικές γραμμές λόχος Αλβανών στρατιωτών με τους αξιωματικούς του. Στην Αφρική έληξε η μάχη της Γκαμπόν και οι δυνάμεις της ελεύθερης Γαλλίας κατέλαβαν από τις δυνάμεις της Γαλλίας του Βισύ τη Λιμπρβίλ και όλη τη γαλλική ισημερινή Αφρική.

1941. Άρχισε ο τρομερός παγετός» της Μόσχας, (-12 ° C).

1942 . Στο μέτωπο του Καυκάσου έληξε η εξαήμερη μάχη του Ορτζοχονικίτζε με ηττα των γερμανων. Στην Αφρική η Βρετανική Όγδοη Στρατιά του Μοντγκόμερυ κατέλαβε το Τομπρούκ όπου παραδόθηκαν τουλάχιστον 30.000 γερμανοί και ιταλοί στρατιώτες. Στην Απω Ανατολή άρχισε η ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ μεταξύ του ιαπωνικού και του αμερικανικού στόλου. Η ναυμαχία κράτησε τρεις ημέρες και έληξε με νίκη των Αμερικανών.

1944 . 29 βομβαρδιστικά της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας βυθίσαν στο φιόρντ Τρόμσο της Βόρειας Νορβηγίας το γερμανικό θωρηκτό «Tirpitz». 1944 - οι Σύμμαχοι στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο βυθιστεί "Tirpitz», η τελευταία μεγάλη ναυμαχία της ναζιστικής Γερμανίας. Στα κατεχόμενα ακόμη, ελέω Άγγλων ,Χανιά ο Γερμανός Διοικητής διέταξε επίθεση κατά του 14ου συντάγματος του ΕΛΑΣ .Η μάχη της Παναγιάς.

1948. Στο Τόκιο, έκτακτο διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου καταδίκασε σε θάνατο επτά Ιάπωνες στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του στρατηγού Τότζο Χιντέκι, για το ρόλο τους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1954 .Έκλεισε ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Έλις της Νέας Υόρκης.

1956. Ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ εκλέχτηκε πρόεδρος της Αιγύπτου. Την ιδια ημέρα ο Γιάνος Κάνταρ αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο παρατηρητών του ΟΗΕ στην Ουγγαρία.

1966. Η Ισπανία έκλεισε τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ.

1969. Ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν εκδιώχθηκε από την Ένωση των Συγγραφέων λόγω του μυθιστόρηματος του «Πρώτος Κύκλος».

1971. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, ανακοινώσε ότι θα αποσύρει 45.000 Αμερικανούς στρατιώτες από το Βιετνάμ.

1973. Άρχισε  η «επανάσταση» των Βρετανών ανθρακωρύχων που σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις προτεινόμενες αποδοχές αποφασίσαν να αρνηθούν να δουλέψουν υπερωρίες.

1979 . Ο μεγάλος σεισμός της Θεσπρωτία με 7.000 άστεγους.

1981. Το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε ως σχολική γιορτή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

1995. Η συμφωνία του Ερντούτ. Η κυβέρνηση της Κροατίας και οι Σέρβοι ηγέτες της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα κατάληξαν σε συμφωνία για τη ένταξη της Ανατολικής Σλαβονίας, στη δικαιοδοσία της Κροατίας.

2011. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Ιταλίας ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου