Νοεμβρίου 13, 2015

Εδω ειναι Μπαλκάνια

Βουλγαρία: Έξω φρενών με τον Οικουμενικό Βαρθολομαίο

Κατόπιν πρόσκλησης του Πατριάρχη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κ. Νεόφυτου ο Οικουμενικος Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου. Η επίσκεψη άρχισε την περασμένη Κυριακή, όταν οι δύο Πατριάρχες πρωτοστάτησαν στη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι Τη Δευτέρα η Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα της, για τις μακροχρόνιες προσπάθειές του για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, καθώς και για την συμβολή του στο χριστιανικό και διεθνή διάλογο για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, και την επομένη τον δέχτηκε ο πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ που του απένειμε το ανώτατο παράσημο της Βουλγαρίας. Μιλώντας στην τελετή παρασημοφόρησής του από τον κ. Πλεβενλίεφ ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητά την επιστροφή των εκατοντάδων εκκλησιαστικών κειμηλίων, που εκλάπησαν από τον Βουλγαρικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, από μοναστήρια και εκκλησίες των Σερρών και της Δράμας Μακεδονίας», μιλώντας εκ μέρους, των ιερών μητροπόλεων της Βορείου Ελλάδας». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά σε δύο μοναδικές συγκεκριμένες εικόνες -της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας και του Τίμιου Προδρόμου από τις Σέρρες, για την επιστροφή των οποίων «παρακάλεσε ιδιαιτέρως» και επίσης ζήτησε να πάψουν να χρησιμοποιούνται οι τίτλοι των μητροπολιτών «Αδριανουπόλεως» και «Τραιανουπόλως» που ανήκουν στην δικαιοδοσία του. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός 
 κ. Μπορίσοφ ματαίωσε την προγραμματισμένη συνάντηση και μετά την αναχώρηση του Πατριάρχη άρχισε χορός επιθετικών δηλώσεων αλλά και δημοσιευμάτων ο απόηχος των οποίων έφθασε μέχρι και τους βουλγαρόφρονες στα Σκόπια. Ο πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους : «Μείναμε έκπληκτοι από τα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε ότι θα πει αυτά τα πράγματα στην ομιλία του. Δεν έπρεπε να αναφερθεί σε αυτά τα ζητήματα κατά τη διάρκεια της τελετής. Αυτά τα ζητήματα βρίσκονται στο πλαίσιο των διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας και οι Βούλγαροι πολιτικοί και διπλωμάτες έχουν επίγνωση του προβλήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά, κατά τη γνώμη μου,
το ζήτημα έχει επιλυθεί εδώ και πολύ καιρό» . Ο κ. Πλεβνέλιεφ πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι η Βουλγαρία και η Ελλάδα να παραμείνουν στο πλαίσιο των καλών και φιλικών σχέσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Μίτοφ σχολίασε δήλωσε ότι
«οι αναφορές του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι εντελώς απαράδεκτες δεδομένου ότι
το ζήτημα περιλαμβάνεται στη σφαίρα των διακρατικών σχέσεων και η ανάμιξη των θρησκευτικών παραγόντων στα ζητήματα των κοσμικών σχέσεων είναι απολύτως απαράδεκτη» «Η Βουλγαρία και η Ελλάδα διατηρούν άριστες σχέσεις και τα ζητήματα αυτά επιλύθηκαν το 1964 από την βούλγαρο-ελληνική συμφωνία», είπε ο κ. Μίτοφ , προσθέτοντας ότι τα έργα τέχνης και τα βιβλία βρίσκονται νόμιμα στην κατοχή του βουλγαρικού κράτους. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση η Βουλγαρία δεν πρέπει να παραχωρήσει», τα κειμήλια, ενώ ο αρχηγός του Σοσιαλιστικοί Κόμματος Μιχαήλ Μίκοφ είπε ότι «η συμπεριφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ήταν προσβλητικό για τους πολίτες της Βουλγαρίας και τους  Χριστιανούς ».
Δώρο Χριστουγέννων 40 λέβα

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, 1.275.000 Βούλγαροι συνταξιούχοι που εισπράττουν συντάξεις μέχρι 300 λέβα θα λάβουν το δώρο των 40 λέβων το Δεκέμβριο.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τη δαπάνη και την ενέταξε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015. Το «μπόνους» θα καταβληθεί σε άτομα των οποίων η σύνταξη ή το άθροισμα των συντάξεων, μαζί με επιδόματα και αποζημιώσεις ανέρχεται έως και 300 λέβα που είναι το όριο της φτώχειας στη Βουλγαρία το 2016.

Σερβία: Ο Βούτσιτς μοίρασε κοινωνικό μέρισμα

Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς μια μέρα μετά την αναχώρηση του ΔΝΤ ανακοίνωσε τις στοχευμένες αυξήσεις μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πάρουν 4%, οι εργαζόμενοι στην υγεία και σε ιδρύματα κοινωνικής φροντίδας θα πάρουν 3%, οι καθηγητές των πανεπιστημίων και
το προσωπικό του στρατού και της αστυνομίας 2%, ενώ όλες οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 1,25%. Το προσωπικό του Κοινοβουλίου, της Προεδρίας και των υπουργείων δεν θα λάβει αυξήσεις. Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι η επιτυχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων επέτρεψε την αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Είπε ακόμα ότι ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων στη Σερβία ανέρχεται σε 1 736 154, εκ των οποίων το 60% δεν υπέστη μείωση της σύνταξης του στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων.

BJRM-ΠΓΔΜ: Άρχισε ο προεκλογικός αγών

Κατά τη χθεσινή σύνοδο του Κοινοβουλίου πήραν ψήφο εμπιστοσύνης πι νέοι υπουργοί Και ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για τις αρμοδιότητες των υπουργών και τον εκλογικό νόμο.
Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών κ.Ζάεφ εξερχόμενος του Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι θα κατέβη ως υποψήφιος πρωθυπουργός στις προσεχείς εκλογές και ότι θα παρετηθεί από τη Δημαρχία Στρούμιτσα. Το VMRO-DPMNE αμέσως απάντησε ότι η SDSM συνεχίζει να υποτιμά τους πολίτες και ότι ο Ζόραν Ζάεφ μπορεί να χαρακτηριστεί ως μελλοντικός πρωθυπουργός της πΓΔΜ, μόνο στο προσεχές Καρναβάλι της Στρούμιτσα.
«Ωστόσο, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Για τον Ζάεφ, την SDSM η ημέρα θανάτου της ελπίδας είναι σταθερή . 24 Απρίλιου», κατέληξε η δήλωση του VMRO-DPMNE».

Κοσσυφοπέδιο: Στο Ευρωπαϊκό πνεύμα

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό portal «EurActiv» που εδρεύει στις Βρυξέλλες, κατηγόρησε τη Σερβία ότι έκανε αντι-ευρωπαϊκή εκστρατεία για να εμποδίσει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ουνέσκο. Ο κ. Θάτσι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο,
η ΕΕ και όλος ο κόσμος σοκαρίστηκαν από τη συμπεριφορά της Σερβίας, που ήταν
αντι-ευρωπαϊκή, και ερχόταν σε αντίθεση με όλα τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών στην περιοχή. «Αυτή η συμπεριφορά ήταν αντίθετη με το πνεύμα του διαλόγου και της συνεργασίας που προωθούμε στις Βρυξέλλες. Ήταν αντίθετη προς το πνεύμα της ομαλοποίησης των σχέσεων της εδραίωση της ειρήνης», είπε ο κ. Θάτσι και πρόσθεσε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται από τη Σερβία, ήταν πολεμοχαρής και συνορεύει με το ρατσισμό». Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ίσα Μουσταφά που χθες παρέλαβε από τον επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο Σάμουελ Ζμπόγκαρ, την Έκθεση Προόδου για το Κοσσυφοπέδιο για το 2015, αφού χαιρέτησε το έργο της κυβέρνησης συνασπισμού, είπε ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο διάλογο των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, καθώς και στην υλοποίηση των μέχρι στιγμής συμφωνιών. -Το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία «Contour Global» της Νέας Υόρκης, για την κατασκευή ενός νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο.

Αλβανία: Ο Μπάσα κάλεσε το λαό να ρίξει την κυβέρνηση

Το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε στους πολίτες να ενωθούν με τις διαμαρτυρίες των φοιτητών και των μαθητών και να ρίξουν τη κυβέρνηση. «Υποστηρίζουμε τις νόμιμες διαμαρτυρίες των φοιτητών. Είμαστε μαζί τους. Θέλουμε να ανακληθεί ο νόμος.
Η δημόσια εκπαίδευση θα πρέπει να είναι οικονομικά προσιτή για κάθε οικογένεια »,δήλωσε χθες ο Μπάσα, που είπε ότι ο Ράμα είναι το πιο διεφθαρμένος Πρωθυπουργός στα Βαλκάνια, και ζήτησε διαδηλώσεις παντού. «Κανείς δεν μπορεί να ανέχεται μια κυβέρνηση που μόνο κλέβει και συμπεριφέρεται σαν συμμορία . Δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος, δεν υπάρχουν πλέον λόγοι για να μην το κάνουμε. Οι ελπίδες όλων μας ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να διορθωθεί διαψεύστηκαν», τόνισε ο κ. Μπάσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου