Νοεμβρίου 10, 2015

10 Νοεμβρίου. Το χρονολόγιο των γεγονότων

1202.Δ΄ Σταυροφορία: 10.000 Φράγκοι και Γερμανοί Σταυροφόροι και 10.000 μισθοφόροι της Βενετίας, που μεταφέρθηκαν από ενάν στόλο 210 πλοίων, άρχισαν την πολιορκία της Ζάρας ,(σημερινή Ζαντάρ στην Κροατία), που ανήκε στην Ουγγαρία. Οι Σταυροφόροι εισέβαλαν στην πόλη στις 18 Νοεμβρίου και κατάσφαξαν τους υπερασπιστές και τους κατοίκους. 

1444. Η ατυχής μάχη της Βάρνας. Ένα Σταυροφορικό σώμα 24000 ανδρών από Πολωνούς, Ούγγρους, Βλάχους, Κροάτες, και Βοημούς, στο οποίο μετείχαν και 1000 μισθοφόροι του Πάπα αντιμετώπισε μια διπλάσια τουρκική δύναμη , (60.000, εκ των οποίων 15.000 Γενίτσαροι), που διοικούσε ο σουλτάνος Μουράτ Β΄, και υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή. Επικεφαλής της Σταυροφορίας ήσαν ο Βλάντισλαβ Γ' της Πολωνίας, ο Ιωάννης Ουνιάδης γνωστός και ως Ουλάζλο Α' της Ουγγαρίας, και ο Μιρτσέα Β της Βλαχίας. Ο βασιλιάς των Πολωνών Βλάντισλαβ σκοτώθηκε στη μάχη. Από τους Χριστιανούς σκοτώθηκαν 20 000 έναντι απωλειών 15 000 των Τούρκων. Στη συμμαχία των Χριστιανών αρνήθηκε να ενταχθεί ο Σέρβος δεσπότης Γεώργιος Μπράνκοβιτς, ενώ ο στόλος των Γενουατών μετέφερε γρήγορα τα τουρκικά στρατεύματα από τη Μικρά Ασία στην Ρωμυλία. Ακολούθησε το 1448 η δεύτερη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου και η άλωση της Κωνσταντινούπολης το1453. 

1567. Η μάχη του Σαιν Ντενί στα βόρεια του Παρισιού, μεταξύ καθολικών και Ουγενότων. Στη μάχη του Αγίου Διονυσίου, βασιλικός στρατός υπό τον Καθολικό Δούκα του Κοντέ, και τον Δούκα του Νεβέρ, βγήκε από το πολιορκημένο Παρίσι που υπέφερε από έλλειψη τροφίμων και αντιμετώπισε νικηφόρα μια ανώτερη αριθμητικά δύναμη 30.000 προτεσταντών. 
 
1630. Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου εκδηλώθηκε ένα αποτυχημένο ανακτορικό πραξικόπημα κατά του Ρισελιέ, αλλά ο 29χρονος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΓ 'υποστήριξε τον Ρισελιέ, και έστειλε τη βασίλισσα Μητέρα, Μαρία των Μεδίκων στην εξορία.

1674. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ουέστμινστερ, η Ολλανδία παραχώρησε την Νέα Υόρκη , (Νέα Ολλανδία), στην Αγγλία.

1808. Η Μάχη του Μπούργκος, διεξήχθη στο πλαίσιο της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Ισπανία, και έληξε με την ήττα των ισπανικών δυνάμεων, και οι Γάλλοι κατέλαβαν την πόλη.

1836. Στο Όλντενμπουργκ έγινε ο γάμος του βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας με την Δούκισσα Αμαλία - Μαρία - Φρειδερίκη. Το βασιλικό ζεύγος έφθασε στην Αθήνα στις 2/14 Φεβρουαρίου 1837.

1859. Υπογράφηκε η συνθήκη της Ζυρίχης με την οποία έληξε η σύγκρουση μεταξύ του συνασπισμού Γαλλάις-Σαρδηνίας με την Αυστρία.

1917. 28η, Οκτωβρίου /10 Νοεμβρίου, μετά από μια σύντομη μάχη με το σύνατγμα τυφεκιοφόρων που αποτελούσε την φρουρά των ανακτόρων του Τσάρσκογιε Σελό οι Κοζάκοι του Στρατηγού Κρασνόφ, κατέλαβαν το χωριό και το ανάκτορο Τσάρσκογιε Σελό, πλησιάζοντας στα 20 χλμ από την Αγία Πετρούπολη. Ο στρατηγός Κρασνόφ διέταξε να τυπωθεί η εφημερίδα «Ντέλο Νάροντα», (Υπόθεση του Λαού) στην οποία ανακοίνωνε την προέλασή του προς την Αγία Πετρούπολη και ζητούσε την πλήρη υπακοή στην Προσωρινή Κυβέρνηση. Το συμβούλιο των Κομισάριων ανέστειλε την ελευθερία του Τύπου και ενέκρινε το διάταγμα «Περί της πολιτοφυλακής των εργατών».

1922 . Μετά την εκκένωση της Πόλης από τον Ελληνικό Στρατό οι Τούρκοι κατέλαβαν της Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκλαρελί).

1924. Ταραχές και συγκρούσεις στην Καβάλα, μεταξύ καπνεργατών και Χωροφυλακής από την άλλη. Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώθηκαν μία εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.

1927.Παγκόσμιο Συνέδριο των Φίλων της ΕΣΣΔ στη Μόσχα.

1938 .Εθνικό πένθος στην Τουρκία. Ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, , έκλεισε τα μάτια του στις 9 και 05 στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσέ σε ηλικία 57 ετών. Έπασχε από κίρρωση του ήπατος. Τον διαδέχθηκε ο Ισμέτ Ινονού .

1940. Στον τομέα της Πίνδου οι επιχειρήσεις εναντίον των Iταλών τελείωσαν με περιφανή νίκη των ελληνικών όπλων. Ότι απέμεινε από την μεραρχία αλπινιστών «Τζούλια» αποσύρθηκε προς την Κόνιτσα όπου τους περίμενε η μεραρχία «Μπάρι», η οποία αρχικά προοριζόταν για την κατάκτηση της Κέρκυρας. Παράλληλα η 8η Μεραρχία πέρασε από την άμυνα στην επίθεση με στόχο η εκκαθάριση της Ηπείρου από τους Ιταλούς  ως τις 15 Νοεμβρίου.

1942. Ο ναύαρχος Ζαν Φρανσουά Νταρλάν, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης του Βισύ, διέταξε τις γαλλικές δυνάμεις στη Βόρεια Αφρική να σταματήσουν την αντίσταση στις αγγλο-αμερικανικές δυνάμεις. Κατόπιν αυτού τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Γαλλία του Βισύ.Ο ναύαρχος Νταρλάν, δολοφονήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1942 στο Αλγέρι.

1944. Σχηματίστηκε η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Αλβανίας του Ενβέρ Χότζα.

1946. Έγιναν εκλογές για την Εθνοσυνέλευση στη Γαλλία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Μωρίς Τορέζ, πήρε το 28,26%, ήρθε πρώτο και εξέλεξε 182 βουλευτές. Δεύτεροι ήσαν οι Ρεπουμπλικάνοι με 25,96% και 173 έδρες και τρίτοι οι σοσιαλιστές του Γκυ Μολλέ με 102 έδρες.

1961.Σε τετραετή φυλάκιση και χρηματική καταβολή 70.000 δραχμών καταδικάστηκε ερήμην ο Μαξ Μέρτεν για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος του Τάκου Μακρή . Την ίδια ημέρα, το Στάλινγκραντ μετονομάστηκε σε Βόλγκογκραντ.

1975. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που εξίσωνε το Σιωνισμό με το ρατσισμό. Το ψήφισμα καταργηθεί το Δεκέμβριο του 1991.

1982. Πέθανε ο σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ σε ηλικία 75 ετών και τον διαδέχθηκε ο Γιούρι Αντρόποφ.

1989. Στη Βουλγαρία απομακρύνθηκε από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τόντορ Ζίβκοβ και γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας ανέλαβε ο Πέταρ Μλαντένοφ.

1991. Οι τίγρεις του ¨Αρκαν κατέλαβαν το χωριό Bogdanovci, στα δυτικά του Βούκοβαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου