Οκτωβρίου 09, 2015

Σερβία

Οι εκλογές έρχονται έξωθεν

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα , (SNS) σε περίπτωση γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, και θα λάβει ακόμη μεγαλύτερη νομιμοποίηση για να συνεχίσει το έργο του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος SNS Βλαντιμίρ Τζουκάνοβιτς, τονίζοντας ότι ανάμεσα στα πράγματα που σκέπτεται και ζυγίζει ο πρωθυπουργός υπερτερούν οι λόγοι για τις εκλογές, διότι η αντιπολίτευση δημιουργεί μια «τρελή ατμόσφαιρα» στην κοινωνία.
« Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιδοθεί απερίσπαστη στο έργο της και να λειτουργήσει κανονικά, όταν κάθε μέρα κάποιος παράγει κάποιο είδος πολιτικής ίντριγκας. Ίσως είναι καλύτερο να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και κάθε κατεργάρης να κάτσει στον πάγκο του», δήλωσε ο Τζουκάνοβιτς. Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πίεση από το εξωτερικό για να γίνουν πρόωρες εκλογές, ο κ. Τζουκάνοβιτς δήλωσε πως, « φαίνεται οτι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που δεν είναι ευχαριστημένοι» , αλλά, «η Σερβία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και οι εκλογές, αν αποφασιστούν δεν θα γίνουν επειδή η κυβέρνηση μας αρέσει ή δεν αρέσει σε κάποιους. Οι άνθρωποι εδώ θα αποφασίσουν, και όχι οι πρεσβείες ή ενδεχομένως, οι κυβερνήσεις ορισμένων άλλων χωρών», δήλωσε ο Τζουκάνοβιτς.

-Ο πρωθυπουργός κ. Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Φίλιπ Χάμμοντ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει εξάμηνο εμπάργκο στον Αλβανό πρέσβη που δεν δέχθηκε το διάβημα διαμαρτυρίας της σερβικής κυβέρνησης για τον λιθοβολισμό του πούλμαν με τους σέρβους ποδοσφαιριστές στα Τίρανα.
Οι πρεσβευτές έχουν το δικαίωμα να αντιδρούν με τέτοιο τρόπο και η Σερβία μπορεί είτε να τους απελάσει ως persona non grata ή να αρνηθεί να επικοινωνήσουν μαζί τους Σέρβοι εκπρόσωποι για έξι μήνες. «Αποφάσισα να προσπαθήσουμε και να μην χαλάσουμε τις σχέσεις μας και δεν θα τον απελάσουμε», είπε.

-Στην Λίμα του Περού, στο περιθώριο της ετήσιας κοινής συνεδρίασης των Διοικητικών Συμβούλιων των του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών Ντούσαν Βούγιοβιτς υπέγραψε τη συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα για ένα δάνειο 89.500.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «για την προώθηση των επενδύσεων και των εξαγωγών», του προγράμματος, «για την προώθηση καινοτομίας και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», και για «τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης στη Σερβία».Η περίοδος αποπληρωμής του δανείου είναι 24 έτη με περίοδο χάριτος 10 ετών. Η πρώτη εξοφλητική δόση οφείλεται το 2026 και η τελευταία το 2040.

Τηλεφωνική συνομιλία Βούτσιτς με τον ¨Έλληνα πρωθυπουργό
08-10-2015

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε χθες τηλεφωνικα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδα Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε η Ελλάδα να μην ψηφίσει υπέρ της αποδοχής του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου της κυβέρνησης για τη συνεργασία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, «στη μακρά και γόνιμη συνομιλία οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προσφυγική κρίση, και συμφωνησαν ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός, συζήτησαν για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και για όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερως δε για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Ο κ. Βούτσιτς ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Τσίπρα η Ελλάδα να μην ψηφίσει υπέρ της εισδοχής του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO»,ανέφερε η δήλωση. «Οι κ.κ Βούτσιτς και Τσίπρας συμφώνησαν ότι η φιλία μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας, θα αποτελέσει τη βάση για τις μελλοντικές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Βούτσιτς κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί το Βελιγράδι. Συμφωνήθηκε ότι η επίσκεψη θ πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες», κατέληξε η δήλωση.

Το σκάνδαλο Ουντόβιτσκι κλονίζει τον Βούτσιτς 07-10-2015

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προχθές από το Ποζάρεβατς, δήλωσε για το σκάνδαλο «Ουντόβιτσκι» ότι δεν ασχολείται με σενάρια και ψέματα, και χθες από το Σμεντέρεβο, όπου πήγε για άλλα εγκαίνια , δήλωσε ότι μίλησε με την συνομιλίες Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Κόρι Ουντόβιτσκι της οποίας η αδελφή κατηγόρησε το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Νίκολα Πέτροβιτς. ότι απαίτησε χρήματα για να προχώρηση μια η επένδυση σε αιολικό πάρκο, που σχεδίαζε η (αμερικανική) εταιρία της και είπε ότι «κάποιος θα πρέπει να δώσει απαντήσεις». Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι «το πιο σημαντικό πράγμα ότι σε αυτή την υπόθεση αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος». Η κ. Ουντόβιτσκι που παραμένει αντιπρόεδρος δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον επαγγελματισμό των ανακριτικών αρχών. Από τους αντιπάλους του κ. Βούτσιτς τονίζεται ότι ο Νίκολα Πέτροβιτς είναι ο πραγματικός πρωθυπουργός από το παρασκήνιο. «Ενώ Βούτσιτς ως τραγικό κόμικ μιλάει στα μέσα ενημέρωσης, ο Πέτροβιτς διαχειρίζεται την κατάσταση. Αυτός ελέγχει την οικονομία, αυτός δίνει οδηγίες στους δημοσιογράφους και μιλάει με τους μεγιστάνες. Αυτός είχε καθοριστική επίδραση στη πολιτική και προσωπική μεταμόρφωση του Βούτσιτς και τον έσπρωξε από τους Ριζοσπάστες του Σέσελι στην αγκαλιά του Στάνκο Σούμποτιτς». Κ υβερνητική πηγή», ενημέρωσε το Τανιουγκ , ότι η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κόρι Ουντοβιτσκι , υπέβαλε την παραίτησή της στον πρωθυπουργό ο οποίος δεν την έκανε αποδεκτή.

Στο δρόμο για τις εκλογές 06-10-2015

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε τελετή εγκαινίων βιομηχανικής μονάδας στο Ποζάρεβατς τη Δευτέρα , υποσχέθηκε απολύσεις στο δημόσιο, λέγοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων σε όλα τα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση, θα μειωθεί ακόμα περισσότερο , ενώ διέψευσε τα ρεπορτάζ ότι έχουν προσληφθεί 9.000 άτομα στο δημόσιο τομέα, μετά την απαγόρευση των διορισμών στα τέλη του 2013. Ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία δεν θα επιστρέψει στην ανεύθυνη πολιτική δημιουργίας χρεών της περιόδου 2008 - 2012, που οδήγησε στην πτώχευση και επανέλαβε ότι η Σερβία είναι στο δρόμο της δυναμικής ανάπτυξης, «όπως επιβεβαιώνει και το ΔΝΤ» ,και, «ό,τι δεν θα επιστρέψει πάλι σε ύφεση». Ο κ.Βούτσις ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη δήλωση του υπουργού εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν, «Πόσο καιρό θα ανέχεται ο Βούτσιτς την Κόρι Ουντόβιτσκι στην κυβέρνηση» και είπε ότι «η απάντηση για την τύχη της κυβέρνησης και όλες τις δολοπλοκίες, θα δοθεί στις 15ης Οκτωβρίου».

 Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουντόβιτσκι, εμπλέκεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών που καταγγέλλει η αντιπολίτευση και με την καταγγελία για εκβιασμό από άτομα του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού που ζητούσαν μαύρα χρήματα, της αμερικανικής εταιρείας της οποίας διευθυντρια είναι η αδελφή της κας Ουντόβιτσκι. Πάντως σημείωσε ότι, σε αντίθεση «με τις ίντριγκες, και τα ψέματα , όπως οι χιλιάδες πνιγμένοι του Ομπρένοβατς στις πλημμύρες, οι επιτυχίες της κυβέρνησης, υποστηρίζονται από συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία και αποτελέσματα». 

  Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ότι υπάρχει απειλή για την ασφάλεια του πρωθυπουργού, είπε ότι, «δεν παριστάνει τον ήρωα αλλά δεν φοβάται. Δεν με ενδιαφέρει το θέμα», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς απέρριψε το αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γιάνκοβιτς που ζητούσε την απόλυση του υπουργού Άμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς και του επικεφαλής της Υπηρεσίας ασφάλειας του Στρατού, (VBA), αντιστράτηγου Πέταρ Τσβέτκοβιτς επειδή αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί του στη διερεύνηση των επεισοδίων στην περσινή «Γκέι παρέιντ». Ο Πρόεδρος Νίκολιτς δήλωσε ότι δεν υφίστανται οι νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση διατάγματος σχετικά με την απόλυση του διευθυντή της VBA .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου