Όταν ο Μίλο νίκησε τον Κωνσταντίνο Μονομάχο
Χρειαζόταν μια ημερομηνία που να μην ενοχλεί τους Τούρκους και την βρήκε. 7 Οκτωβρίου 1042 μ.Χ. (Με το παλιό). Τότε ο νέος αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη, ο Κωνσταντίνος Θ΄ ο Μονομάχος, έστειλε μια δύναμη από το Δυρράχιο υπό τον Πατρίκιο Μιχαήλ για «να επαναφέρει στην τάξη» τον σέρβο ευγενή Στέφανο Βόισλαβο που αρνιόταν να πληρώσει το φόρο του. Οι άνδρες του Μιχαήλ συνάντησαν τους Σέρβους στο Μπάρ και υποχώρησαν. Η «μάχη του Μπάρ», των (Σέρβων), έγινε η ημέρα του Στρατού του Μίλο, ο οποίος πήγε στο στρατόπεδο «Μίλοβαν Σαράνοβιτς» στο Ντανίοβγκράντ και μίλησε στο «στράτευμα», παρουσία των υπουργών και των πρεσβευτών της Συμμαχίας.
Ο Πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς είπε ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι το Μαυροβούνιο σε λιγότερο από δύο μήνες θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και τόνισε ότι τα εύσημα για την επίτευξη του εθνικού στόχου ανήκουν στον Στρατό που σήκωσε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης και των υποχρεώσεων στη διαδικασία της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
«Είμαστε υπερήφανοι που ο στρατός του Μαυροβουνίου, αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος εταίρος σε όλες τις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές», είπε, και τόνισε: «Γι 'αυτό, είναι απαραίτητο το κράτος να συνεχίσει να διαθέτει σημαντικά κονδύλια για τον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό του στρατού και ολόκληρου του τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ», ώστε να μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι παρούσες, « χωρίς καθυστέρηση στις πηγές των κρίσεων που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».
«Ημείς, (πληθυντικός του μεγαλείου), οδηγήσαμε τη χώρα σε μια συμμαχία , που σημαίνει περισσότερη ασφάλεια , και πολυεθνική αρμονία, στο έδαφος του Μαυροβουνίου , καθώς και καλύτερη και πιο πλούσια ζωή για όλους με ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας».
Στο μέτωπο της αντιπολίτευσης ,αφού φάνηκε ότι δεν μαζεύονται 100.000, το κόμμα του κ. Τζουκάνοβιτς αναθάρρησε και ο δήμαρχος ζήτησε την εκκένωση του βουλεβάρτου μπροστά από το κοινοβούλιο , απειλώντας με επέμβαση της αστυνομίας σύμφωνα με τον νόμο «περί διοικητικής δικονομίας» και το νόμου «περί Επιθεώρησης και Ελέγχων». Ο Αντρίγια Μάντιτς από το Δημοκρατικό Μέτωπο είπε ότι,«αν έρθουν οι πολίτες θα είναι εκεί, και θα υπερασπιστούν τις σκηνές και την εξέδρα. Κανείς μας δεν θα κινηθεί». Ο Μάντιτς προέτρεψε το κοινό , να παραμείνει ήρεμο προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια.
Ο Μίλο ζύγισε τα πράγματα και μίλησε (07-10-2015)
Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) Μίλο Τζουκάνοβιτς αφού «ζύγισε» τους αντιπάλους του και είδε ότι το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον του δεν έχει «καθολικότητα» μίλησε «αφ’ υψηλού» στην κρατική Τηλεόραση και είπε ότι η κυβέρνηση του, « δεν θα δεχθεί τον εκβιασμό του 6% ή του 10%» .
Ο Μίλο είπε ηγέτης ότι οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης που ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου, «αποτελούν απόδειξη για το πόσο δημοκρατικό είναι το Μαυροβούνιο»,
είπε ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζεται μόνο από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας, και ότι, « το Δημοκρατικό Μετώπο, είναι μια πολιτική δύναμη , με την υποστήριξη του 6%, και τόνισε: «Μια υπεύθυνη κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τα τελεσίγραφα από 6ή το 10%».
Ο κ. Τζουκάνοβιτς είπε ότι οι διαμαρτυρίες είναι «Αντι-δημοκρατικές», γιατί δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τους νόμους, «Αντι-Νατοϊκές» και, «κατά του Μαυροβουνίου», και πρόσθεσε ότι «η αντιπολίτευση, ειδικά το Δημοκρατικό Μετώπο αισθάνονται απελπισία σε σχέση με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές την άνοιξη γιατί ξέρουν οτι δεν έχουν καμία ελπίδα νίκης».
Διαδηλώσεις Παντού (06-10-2015)
Παρά την κυβερνητική απαγόρευση , αφού η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η αντιπολίτευση έχει άδεια να οργανώσει διαμαρτυρίες μόνο στην πρωτεύουσα.
οι αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις επεκτάθηκαν χθες σε 15 πόλεις του Μαυροβούνιου με μικρή συμμετοχή εκατοντάδων η δεκάδων πολιτών. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση εκτός Ποντγκορίτσα έγινε στο Νίκσιτς με 1500-2000 άτομα και η μικρότερη στη Μπούντβα .(200-300).
Ο πρόεδρος, του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος (SNP) της αντιπολίτευσης Σέρτζιαν Μίλιτς δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόμματος του Τζουκάνοβιτς δεν είναι οι διαδηλώσεις, αλλά ο Εισαγγελέας, σχολιάζοντας έτσι τις συλλήψεις στελεχών του DPS στη Μπούντβα.
Το DPS σε μια προσπάθεια «διεμβολισμού» της αντιπολίτευσης σε δήλωσή του ανέφερε ότι ο ηγέτης της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας, Αντρίγια Μάντιτς, έλαβε το χρίσμα του αρχηγού του πολυκομματικού Δημοκρατικού Μετώπου με την ευλογία του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου.
Ο Αμφιλόχιος ευλόγησε το λαϊκό Χάπενιγκ που εξαπλώνεται (05-10-2015)
Οι λαϊκές κινητοποιήσεις του Δημοκρατικού Μετώπου (DF),θα επεκταθούν σήμερα σε
14 πόλεις του Μαυροβουνίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Ράσκο Κόνιεβιτς προειδοποίησε ότι, «δεν θα επιτραπούν παράνομες συγκεντρώσεις», και υπενθύμισε ότι, «ο νόμος απαιτεί να υποβληθεί αίτημα στις αστυνομικές αρχές 48 ώρες πριν τη συγκέντρωση».
Από το Δημοκρατικό Μέτωπο απάντησαν ότι ενημέρωσαν τις αρχές 48 ώρες πριν από την έναρξή των διαδηλώσεων αλλά το υπουργείο Εσωτερικών τα άλλαξε και λέει τώρα ότι «η προθεσμία είναι πέντε ημέρες πριν». «Είναι προφανές, ότι οι κρατικές αρχές έχουν μεγάλη σύγχυση», ανέφερε το Μέτωπο σε ανακοίνωση του.
Το DPS του Μίλο Τζουκάνοβις με ανακοίνωση του (4 Οκτωβρίου) κατηγορεί τον Αντρίγια Μάντιτς «και την ηγεσία του DF», ότι , «μαζί με μερικές δεκάδες ακτιβιστές αναγκάζουν τους 200 χιλιάδες πολίτες της Ποντγκόριτσα να καταναλώνουν καθημερινά πολύ περισσότερο χρόνο, χρήμα και υπομονή», «εκμεταλλευόμενοι τη δημοκρατικότητα και την ανοχή της κυβέρνησης, που τους παρέχει τις συνθήκες για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της».
Στη συγκέντρωση της Ποντγκόριτσα την Κυριακή προσήλθε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και παρακτίων περιοχών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, (SPC), Αμφιλόχιος Ράντοβιτς, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό ,λέγοντας ότι η παρουσία του «δεν συνιστά ανάμιξη στην πολιτική αλλά ως πνευματικός ηγέτης φροντίζει για την ψυχή των πιστών που ζητά Ελευθερία».
Ο Μητροπολίτης Αμφιλοχιος, επεσήμανε ακόμα ότι στις διαδηλώσεις του 1996 στο Βελιγράδι ήταν με τη σφυρίχτρα του μαζί με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, και είπε: «Αλλά τότε ήταν μια διαφορετική εποχή. Τώρα ο υπουργός Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων Σουάντ Νουμάνοβιτς ψήφισε νόμο για τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες που απαγορεύει στους κληρικούς να παρεμβαίνουν στην πολιτική και δημόσια ζωή. Αλλά είμαι εδώ γιατί ανησυχώ για την ψυχή του λαού που διψάει για ελευθερία», είπε και αποθεώθηκε.
Στην εξέδρα εμφανίστηκαν επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής Ομπραντ Γκόικοβιτς και συν-πρόεδρος του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος (DNP) και ένας εκπρόσωπος «της ομάδας των εναλλακτικών του Νίκσιτς», που προσχώρησαν στο μέτωπο κατά του Μίλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου