Οκτωβρίου 09, 2015

Κοσσυφοπέδιο

Μαθήματα Κοσσοβάρικου Κοινοβουλευτισμού

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι δρόμοι της Βόρειας (σερβικής) Κόσοβσκα Μιτροβίτσα πλημμύρισαν και από κόσμο που γιόρταζε έξαλα με σερβικές σημαίες, πυροτεχνήματα , δάδες και σειρήνες, τη νίκη της Σερβίας με 2-0 στον αγώνα με την Αλβανία στο Ελμπασάν. Εκατοντάδες αυτοκίνητα έκαναν γύρους στην πόλη.Το ίδιο έγινε σε όλο το βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Στο τέλος του αγώνα όταν μπήκαν τα γκολ η Μιτροβίτσα αντηχούσε από πυροβολισμούς. Στο Ελμπασάν, οι αλβανοί φίλαθλοι φώναζαν το σύνθημα «το Κόσσοβο είναι η καρδιά της Šćiprije (Αλβανία). ( Šćiprije καρδιά- καρδιά Šćiprije».

  Η αντιπολίτευση που μπλοκάρει το κοινοβούλιο για σχεδόν τρεις εβδομάδες, απαιτώντας από τον πρωθυπουργό Ίσα Μουσταφά να αποσύρει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με το Βελιγράδι στα τέλη Αυγούστου στις Βρυξέλλες, ιδίως τη συμφωνία για το σχηματισμό των σερβικών δήμων, και να ανακαλέσει τη συμφωνία της οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο, προκάλεσε χθες νέα επεισόδια.
Το Κίνημα Αυτοδιάθεση του Αλμπίν Κούρτι, έριξε δακρυγόνα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, χθες το απόγευμα, κατά την επανάληψη της συνεδρίασης που είχε διακοπεί καθώς όλοι οι βουλευτές της είχαν σφυρίχτρες και σφύριζαν ασταμάτητα. Στο Κοινοβούλιο βρισκόντουσαν και οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ ,ο οποίος χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο λόγω δύσπνοιας. Το ίδιο έγινε και με μερικούς άλλους βουλευτές, όπως η κυρία Φλώρα Μπροβίνα που λιποθύμησε.
Πριν από τη ρίψη των δακρυγόνων, υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών του συνασπισμού της αντιπολίτευσης και των φιλοκυβερνητικών κυβερνώντος και σε κάποια στιγμή ο βουλευτής κ. Χαξίου πέταξε ένα ποτήρι γεμάτο νερό στο πρόσωπο του Αντιπροέδρου της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, Ξαβίτ Χαλίτι.
Ωστόσο, μετά τη διάλυση των δακρυγόνων συνεχίστηκε με η ημερήσια διάταξη, και ψηφιστήκαν με την διαδικασία του κατεπείγοντος ορισμένα νομοσχέδια, και η κυβέρνηση τόνισε ότι. «παρά τις ακραίες συνθήκες που προκαλούνται από τη βία, χάρη στην αποφασιστικότητα της η δημοκρατική κοινοβουλευτική πλειοψηφία,υιοθέτησε σήμερα στη συνέλευση διάφορα νομοσχέδια υψίστης σημασίας για τη ζωή των πολιτών».
Εκτός από τα «Κοινοβουλευτικά επεισόδια» ομάδα ακτιβιστών λιθοβόλησε χθες την αυτοκινητοπομπή του κ.Μουσταφά. Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, με ανακοίνωση της, κάλεσε, «μια ομάδα βουλευτών της αντιπολίτευσης που υπερέβη με τη βίαιη συμπεριφορά της όλα τα όρια της θεσμικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς, να σταματήσει η βία και οποιαδήποτε ενέργεια αντίθετη με τα ζωτικά συμφέροντα των πολιτών, και του κράτους, που θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία με τους φίλους μας, τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ». Στην κυβερνητική ανακοίνωση προστίθεται ότι , «η Κυβέρνηση παρά την κατάσταση που δημιουργεί η αντιπολίτευση παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση του νόμου και των συνταγματικών υποχρεώσεων της».
 Παράλληλα, δημιουργήθηκε και άλλο κοινοβουλευτικό πρόβλημα . Οι βουλευτές της Σερβικής Λίστας ανακοίνωσαν ότι μποϋκοτάρουν το Κοινοβούλιο λόγω της σύλληψης των Σέρβων στην Μπρεζοβίτσα και την παράνομης κράτησης τους. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης με κοινή τους δήλωση, καλούν του πολίτες, μαζί με τους βουλευτές να «υπερασπιστούν τη Ρεπούμπλικα», (δεν εννοούν τη Δημοκρατία αλλά το Κράτος, με βάση το παλιό σύνθημα της εποχής του Τίτο “Κόσοφσκα Ρεπούμπλικα”), λένε ότι δεν στρέφονται κατά του λαού αλλά κατά της κυβέρνησης που σαμποτάρει το κράτος και «επιστρέφει τη Ρεπούμπλικα στους Σέρβους».

Επιστροφή στην «Ένταση» (08-10-2015)
Λίγο μετά τις 10 το πρωί, χθες μια μονάδα της ειδικής αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου (Rosu) εισέβαλαν οπλισμένοι σαν αστακοί στο εθνικό πάρκο «Sara» στο όρος Μπρέζοβιτσα, συλλαμβάνοντας τους 15 σέρβους εργαζόμενους και το διευθυντή τους, και τους μετέφεραν υπό κράτηση στο Ουρόσεβατς. (Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα της Ένωσης των Σερβικών Δήμων είναι και η κυριότητα του χιονοδρομικού Κέντρου και των τουριστικών υποδομών στην Μπρέζοβιτσα). Το Βελιγράδι κατήγγειλε ότι «πρόκειται για μια βάναυση επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου», και ο επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο Μάρκο Τζούριτς ζήτησε την επείγουσα σύγκλιση του υπουργικού Συμβουλίου , τονίζοντας πως, «πρόκειται για μια πρόκληση που απευθύνονται στη Σερβία, και συνδέεται με τις προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη της UNESCO και στοχεύει στην επιβολή στη Σερβίας την αναγκαστική αποδοχή της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου». Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε την σύλληψη των Σέρβων που κατηγορούνται για «παράνομη υλοτομία» και, «για καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος» , ενώ ερευνάται η κατηγορία της «κατάχρησης εξουσίας». Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, «κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και σφραγίδες». Η δράση της αστυνομίας , «έγινε σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία και τους επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του Κοσσυφοπεδίου». Στην Πρίστινα πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής για την επιστροφή των εκτοπισμένων και των προσφύγων από τον πόλεμο του 1999. Σήμερα κάναμε συστάσεις, ιδιαίτερα για την επιστροφή των εκτοπισμένων Αλβανών στο χωριό Μπρντιάνι και των Σέρβων στο χωριό Mushtisht στη Σούβα Ρέκα, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Κοινοτήτων και Παλιννοστούντων κ. Γέφτιτς. Στη διυπουργική Επιτροπή παρουσίασε και η έκθεση της αστυνομίας για τις επιθέσεις κατά των Σέρβων που επέστρεψαν στα σπίτια τους στην Γκλίνα. Για το θέμα των καταπατήσεων θα δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο.

Και πάλι έγινε ομελέτα ο Ισα Μουσταφά (07-10-2015)

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ισα Μουσταφά επεσκέφθη το Ποντουγίεβο, όπου δέχθηκε, παρά την (προστατευτική) παρουσία δίπλα του, του επικεφαλής της USAID στην Πρίστινα Τζέιμς Χουπ , και πάλι επίθεση με αυγά από ακτιβιστές της «Αυτοδιάθεσης», δύο από τους οποίους συνελήφθησαν. Η «Αυτοδιάθεση», (Vetevendosje), ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την κανονική της λειτουργία της κυβέρνησης και της Βουλής μέχρι ο πρωθυπουργό να αποσύρει την υπογραφή του από τη συμφωνία με το Βελιγράδι στις Βρυξέλλες. Σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα Γκρεμπ Ντελάβια , έστειλε «μήνυμα» στην αντιπολίτευση με τη δήλωση του ότι, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα τη συμφωνία που υπεγράφη στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένων των νέων διευθετήσεων σχετικά με το σχηματισμό της Ένωσης των Σερβικών Δήμων. Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου ,(και πρόεδρος σε αναμονή), Χασίμ Θάτσι, σε «προεδρική» συνέντευξη στην τηλεόραση της Πρίστινα είπε Ότι, «το Κοσσυφοπέδιο δεν βρίσκεται σε κρίση» και ότι ο αποκλεισμός του κοινοβουλίου, λόγω της δυσαρέσκειας της αντιπολίτευσης με τις συμφωνίες των Βρυξελλών , αποτελεί «τεχνητό εμπόδιο» που «θα ξεπεραστεί», «με την ευθύνη των πολιτών που έχουν εκφράσει τη θέλησή τους στις εκλογές», και, «με πλήρη σεβασμό της νομιμότητας», του Συντάγματος και των νόμων. Την ίδια στιγμή τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης το «Κίνημα Αυτοδιάθεση», η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου» και η «Πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο» μάζεψαν 150.000 υπογραφές πολιτών που στηρίζουν τα αιτήματα τους και τα παρέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής και στην πρόεδρο Ατιφέτε Γιαχάγκα. Ο διεθνής παράγων προσπαθεί να διασπάσει το μέτωπο των τριών και να απομονώσει τον «εξτρεμιστή» κ. Αλμπίν Κούρτι «Αυτοδιάθεση» και συζητούν όπως γράφει η εφημερίδα «Ζέρι», την είσοδο στην κυβέρνηση του κ .Ραμούς Χαραντινάι, μόλις ο κ. Θάτσι προαχθεί σε πρόεδρο. (Τον προσεχή Απρίλιο). Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2018. -Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου ,κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, το δημόσιο χρέος του Κοσσυφοπεδίου έχει αυξηθεί κατά 17,1%., και έχει φθάσει στα 649,1 εκ ευρώ, και αντιπροσωπεύει μόλις το 11,2% του ΑΕΠ.

Η ΚΦΟΡ θα «προσέχει» τώρα και για τους Τζιχαντιστές (05-10-2015)

Η Νατοϊκή «Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου» (KFOR), «δεν προβλέπει καμία μείωση του αριθμού των στρατιωτών της στο Κοσσυφοπέδιο», και επειδή, «παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και ελευθερίας στο Κόσσοβο», θα «παραμείνει για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών», τονίζεται σε δελτίο Τύπου της ΚΦΟΡ , (4 Οκτωβρίου) που αφορά στην πιθανή απειλή από τρομοκρατικές ομάδες και στις δραστηριότητες ακραίων ισλαμιστών. Η ΚΦΟΡ σημειώνει ότι η τρομοκρατία και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός είναι περίπλοκα και παγκόσμια ζητήματα και η πρόσληψη «ξένων μαχητών» επηρεάζει κάθε ευρωπαϊκή χώρα σε διαφορετικό επίπεδο.
«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στρατολογούν τους οπαδούς τους τυπικά σε χώρες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων, όπως είναι η φτώχεια, η περιθωριοποίηση και η έλλειψη μια μελλοντικής προοπτικής».
Οι νατοϊκές δυνάμεις, εκτιμούν ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου, έχουν ενεργήσει θετικά με τη θέσπιση μέτρων κατά των ατόμων που αποφασίζουν να λάβουν μέρος σε πολέμους ξένων χωρών, καθώς και με τη η δράση της αστυνομίας που έχει συλλάβει ατόμα που στρατολογούσαν , «τζιχαντιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου