Οκτωβρίου 29, 2015

Αλβανία :«Χάλια» το επενδυτικό κλίμα

Η Παγκόσμια Τράπεζα διαπίστωσε σαφή επιδείνωση του «επιχειρηματικού κλίματος» στην Αλβανία διότι «όλοι οι δείκτες που λαμβάνονται υπόψη από την Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκονται σε μεγάλη πτώση».
Σε σχέση με την έκθεση του 2014 η Αλβανία έπεσε στη γενική κατάταξη των 189 χωρών,35 θέσεις και κατατάσσεται στην 97η θέση, από την 62η που βρισκόταν πέρυσι. Σε ό, τι αφορά τους φόρους, η Αλβανία έπεσε μόνο 12 θέσεις, ενώ σε ότι αφορά στο « άνοιγμα μιας νέας επιχείρησης», έπεσε 4 θέσεις πιο κάτω. Σε σχέση με την παροχή δανείων, η Αλβανία έπεσε 6 θέσεις.
Το Κοσσυφοπέδιο , έχει σαφώς «καλύτερο κλίμα» και βρέθηκε στην 66η θεση της λίστας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ξεκίνησε τριήμερη επίσκεψή του στο Χονγκ Κονγκ με ομιλία σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο παραβρέθηκαν 100 επιχειρηματές από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, και οι οποίοι «έδειξαν ενδιαφέρον για να επενδύσουν στην Αλβανία».
Ο κ. Ράμα είπε ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης βασίζεται σε αληθινή πηγές ανάπτυξης, ξεκινώντας από το πετρέλαιο και τα ορυκτά, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη γεωργία και την υψηλή παραγωγικότητα, και τόνισε ότι η επένδυση στην Αλβανία σημαίνει επένδυση σε μια ευρύτερη περιοχή , δεδομένου ότι αποτελεί μέρος των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Πρόεδρος του Αλβανικού Κοινοβουλίου , Ιλίρ Μέτα, βρίσκεται σε επίσκεψή στις ΗΠΑ, οπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των ΗΠΑ, και διακήρυξε ότι «η Αλβανία είναι ένας πιστός εταίρος των ΗΠΑ», ότι , « είμαστε στο πλευρό των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων», και ότι, «οι σχέσεις Αλβανίας-ΗΠΑ έχουν στρατηγική σημασία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου