Οκτωβρίου 29, 2015

29 Οκτωβρίου. Το χρονολόγιο των γεγονότων

539 π.Χ. - Ο Κύρος Β΄ της Περσίας που κατέλαβε τη Βαβυλώνα επέτρεψε στους Εβραίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

312. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, μετά τη νίκη του στη μάχη της Γέφυρας Μιλβία, εισήλθε στη Ρώμη και έγινε θριαμβευτικά δεκτός . Το σώμα του Μαξέντιου «αλιεύτηκε» από τον Τίβερη και το αποκεφάλισαν.

437.Ο αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ουαλεντινιανός Γ΄ παντρεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη τη Λικίνια Ευδοξία, κόρη του ξαδέλφου του, Θεοδοσίου Β', ενώνοντας τους δύο κλάδους της Θεοδοσιανής Δυναστείας.
1268 . Ο τελευταίος των Χοενστάουφεν δεκαεξάχρονος υιός του Κονράδου IV , Κορραδίνος, (Κονράδος V) εκτελέστηκε δι' αποκεφαλισμού από τον Κάρολο Α΄ τον Ανδεγαυό. Μαζί του αποκεφαλίστηκε και ο μαρκήσιος του Μπάντεν Φρειδερίκος.

1390. Έγινε στο Παρίσι η πρώτη δίκη για μαγεία, στην οποία καταδικάστηκαν να καούν ζωντανοί τρείς μάγοι.

1762 . Η Μάχη του Φράιμπουργκ . Η τελευταία μάχη του επταετούς πλέμου. Ο πρίγκιπας Ερρίκος της Πρωσίας, νικώντας τον στρατό των Αυστριακών έδωσε στην κυριαρχία της Πρωσίας το μεγαλύτερο μέρος της Σαξονίας.

1888.Υπογράφηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την ελεύθερη διέλευση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ κατά τη διάρκεια πολέμου και ειρήνης.

1914. Εναρξη της πρώτης μάχης του Υπρ.

1918. Στασίασαν τα πληρώματα του γερμανικού στόλου.

1921. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχισε η δεύτερη δίκη των Σάκο και Βαντσέτι

1922. Ο βασιλιάς Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπενίτο Μουσολίνι.

1923. Ο Κεμάλ κατάργησε την Οθωμανική Αυτοκρατορίας και ανακηρυξε το Τουρκικό Κράτος

1924. Η Γαλλία αναγνώρισε τη Σοβιετική Ένωση.

1929. Η μαύρη Τρίτη των χρηματαγορών. Το Κραχ της Γουόλ Στριτ.

1930. Ο Βενιζέλος και Ατατούρκ υπέγράψαν στην Άγκυρα το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας, Συνδιαλλαγής και  Διαιτησίας, με το οποίο διακηρυσσόταν η ανάγκη φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες .Ήταν η κορωνίδα της ρεαλιστικής πολιτικής που ακολούθησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την Μικρασιατική Καταστροφή τον Αύγουστο του 1922. Ταυτόχρονα υπογράφηκαν, το Πρωτόκολλο για τους Ναυτικούς Εξοπλισμούς, το Σύμφωνο Εγκαταστάσεως και η Σύμβαση Εμπορίου.

1948. Η σφαγή του χωριού Σαφσάφ στην Παλαιστίνη. Ισραηλινοί στρατιώτες που εισέβαλαν στο παλαιστινιακό χωριό Σαφσάφ στη Γαλιλαία έσφαξαν όλους τους χωρικούς που παραδόθηκαν.

1956. Έναρξη της κρίσης του Σουέζ. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας και το Σινά, και γρήγορα προέλασε προς τη Διώρυγα του Σουέζ. Την ιδια ημέρα με το πρωτόκολλο της Ταγγέρης, η διεθνής πόλη Ταγγέρη έγινε έδαφος του Μαρόκου.

1961.Οι εκλογές βίας και νοθείας. 4.640.512 ψηφοφόροι, νεκροί και αποθαμένοι, αλλά και μερικά δένδρα, προσήλθαν στις κάλπες. Νικητής η Ε.Ρ.Ε. με 50,81% και 176 έδρες. Η Ένωσις Κέντρου ηταν δεύτερο κόμμα με 33,66% και 100 έδρες και το ΠΑΜΕ με 14,63% έλαβε 24 έδρες. Τη ίδια ημέρα η Συρία αποσύρθηκε από την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία με την Αίγυπτο.

1965. Στο Παρίσι έγινε η απαγωγή του Μπέν Μπάρκα, που εξαφανίστηκε και δεν βρέθηκε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου