Οκτωβρίου 09, 2015

Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Διάλογο συνιστά το Βελιγράδι στον Ιζετμπέκοβιτς 8-10-2015

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε στην φιλική προς τον διεθνή παράγοντα εφημερίδα του Βελιγραδίου «Danas» ότι. «όλα τα προβλήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο συμφωνίας και των τριών λαών και των δύο οντοτήτων ανεξάρτητα από το εάν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία η διεθνής κοινότητα ή όχι». Ο Ντάτσιτς σχολίασε τη δήλωση του ηγέτη των μουσουλμάνων Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμπεριφορά του Προέδρου Ντόντικ είναι η τελευταία απόπειρα διάσπασης της Β-Ε, το κύκνειο άσμα που αποσκοπούν στην υλοποίηση ορισμένων στόχων του πολέμου στη χώρα αυτή. που ζήτησε από τη διεθνής κοινότητα, «να σταματήσει τώρα τη Σερβική Δημοκρατία (RS) και τον Μίλοραντ Ντόντικ Πρόεδρος. Ο Ντάτσιτς υπογράμμισε «πως αντί να εκτοξεύει απειλές ο κ. Ιζετμπέκοβιτς θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Ντόντικ», και πρόσθεσε,«αυτός είναι ο μόνος τρόπος, Ο Ιζετμπέγκοβιτς θα πρέπει αλώστε να εξηγήσει ποιος βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου.

Οι πρόσφυγες και οι τρομοκράτες

Το Σεράγεβο φιλοξένησε το διεθνές συνέδριο με θέμα «ξένοι τρομοκράτες - Πρόκληση για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» που ήταν προσανατολισμένο στην «καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και όλα τα είδη του ριζοσπαστισμού». (7 Οκτωβρίου) Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Κροάτης Mijo Kresic, τόνισε ότι η Β-Ε ναι μεν δεν εμπλέκεται άμεσα στην κρίση των προσφύγων, « αλλά η άφιξη τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων χωρίς έγγραφα, κοντά στα σύνορα της, , αυξάνει την προσοχή και ωθεί τις Αρχές , σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες ,να εντείνουν τους ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι μεταξύ των προσφύγων δεν βρίσκονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, «γιατί υπάρχει πιθανότητα αυτός ο δρόμος να χρησιμοποιείται από άτομα με κακές προθέσεις για να εισέλθουν στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Είπε επίσης ότι οι Αρχές, προσπαθούν να ακολουθούν τις ροές χρήματος και, εάν υπάρχει υποψία ότι προέρχονται από μια «γκρίζα ζώνη», οι υπηρεσίες, θα αντιδράσουν. Ο κ. Kresic απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι , «δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρχει στρατόπεδο εκπαίδευσης των τρομοκρατών εξτρεμιστές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη». «Είναι γεγονός», είπε, « ότι οι άνθρωποι από εδώ πηγαίνουν στις εμπόλεμες περιοχές και ότι εκεί πραγματοποιούν συγκεκριμένες τρομοκρατικές δραστηριότητες, και αυτό σημαίνει ότι κάπου, έχουν εκπαιδευτεί για αυτό το έργο». «Εάν υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης κάπου στη Β-Ε, νομίζω ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας μας τα παρακολουθούν με στόχο την εξάλειψή τους», δήλωσε ο Kresic. Ο Βλάντο Αζίνοβιτς, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Σεράγεβο, τόνισε ότι το φαινόμενο των διεθνών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι περίπου 30.000 άτομα από περισσότερες από 90 χώρες μάχονται σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία. Ο καθηγητής Αζίνοβιτς, είπε ότι περίπου 220 πολίτες της Β-Ε πολεμούν για το Ισλαμικού Κράτους, ότι 46 έχουν σκοτωθεί και ότι περίπου 50 από τους εθελοντές έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου για τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, Branimir Mandic, είπε ότι η ιδέα του συνεδρίου είναι να τονίσει ότι οι νέες προκλήσεις δείχνουν πως μια χώρα, μόνη της δεν μπορεί το πρόβλημα και ότι είναι απαραίτητη η περιφερειακή προσέγγιση. Ένα αντίστοιχο «περιφερειακό σεμινάριο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» θα πραγματοποιηθεί στο Παλάτι του Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι σήμερα και την Παρασκευή Που θα στοχεύει στις «νομικές λύσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Τα βρήκαν ο Φαχρουντίν με τον Μπακίρ 07-10-2015

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα SBB «Ένωση για ένα καλύτερο μέλλον» στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία δεσμεύτηκε να παράσχει πλήρη υποστήριξή στην κυβέρνηση της οντότητας ώστε να προωθηθούν οι «μεταρρυθμίσεις» που ζητούν οι ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο ηγέτης του SBB, και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Φαχρουντίν Ράντοντσιτς δήλωσε ότι το SBB θα στηρίξει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το αν μπει στην κυβέρνηση ή όχι, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον αντίπαλο του στην μουσουλμανική κοινότητα τον επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, (SDA), Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς. Ο Ράντοντσιτς πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί κατά τις προσεχείς ημέρες η συζήτηση με τον Ιζετμπέκοβιτς των λεπτομερειών της συνεργασίας τους.Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η SBB θα υποστηρίξει τις τροπολογίες για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού 2015 της Ομοσπονδίας, που ειναι στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου Ομοσπονδίας την Παρασκευή. Μετά τις εκλογές του 2014 ο Ιζετμπέγκοβιτς και το SDA , αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την SBB, λόγω της μακράς προσωπικής διαμάχη μεταξύ Ιζετμπέγκοβιτς και Ράντοντσιτς .
Οι σχέσεις μεταξύ τους άρχισαν να βελτιώνονται όταν έγινε προφανές ότι η SBB ήταν η μόνη επιλογή για τη σταθεροποίηση της κυβερνήσεως της Ομοσπονδίας. Ο Ντράγκαν Τσόβιτς, από τους Κροάτες και πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης, (HDZ) , που επίσης ένα μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού στην Ομοσπονδία , πιέζει για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης , έτσι ώστε να μπεί η SBB, αλλά υποστηρίζει και την είσοδο στην κεντρική κυβέρνηση της Β-Ε της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, (SNSD) του Ντόντικ, αντί για το SDS.
Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Μίλοραντ Ντόντικ σε μια κίνηση συνδιαλλαγής με τους αντίπαλους του κάλεσε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου τους εκπροσώπων όλων πολιτικών κομμάτων για, «να εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση της Σερβικής Δημοκρατίας (RS ) και της Β-Ε.
Ο πρόεδρος οντότητα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εκτός από την SNSD, προσκλήθηκαν το DNS, το SP, το SDS, το PDP και το NDP. Για την SNSD στη συνάντηση θα παρευρίσκεται ο Αντιπρόεδρος Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς . Στο Σεράγεβο το Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης απήγγειλε τις πρώτες καταδίκες με βάση το νόμο που τιμωρεί εκείνους που πηγαίνουν να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος. Καταδικάστηκαν 4 ισλαμιστές, σε ποινές 3 χρόνων, 18 και 12 μηνών.

Ντόντικ: Να διώξουμε τη «Διεθνή Κοινότητα» 06-10-2015

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας δήλωσε (χθες) ότι δεν είναι αυτονομιστής , ότι ενδιαφέρεται για σταθερή Βοσνία-Ερζεγοβίνη και κάλεσε τους ηγέτες των μουσουλμάνων Φαχρουντίν Ράντονιτς και Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς να διώξουν από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τη διεθνή κοινότητα και να αναζητήσουν μια «εσωτερική συμφωνία». Παρά το «άνοιγμα» προς τους μουσουλμάνους προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη δικαιοσύνη θα οργανώσει δημοψήφισμα για ανεξαρτησία το 2017. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς εν όψει της νέας επίσκεψης του στη Σρεμπρένιτσα ανακοίνωσε ότι κράτος της Σερβίας αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες θα επενδύσουν πολλά στην ανάπτυξη της .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου