Οκτωβρίου 09, 2015

Ρουμανία

Ναι στα μεταλλαγμένα 07-10-2015

Η Ρουμανία αποφάσισε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, (που έληξε την Κυριακή), να επιτρέψει την ανάπτυξη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών εφαρμόζοντας την νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, εφόσον είναι «υγιεινές και ασφαλείς»". Η Μ. Βρετανία συνεχίζει την απαγόρευση στην Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία, αλλά όχι στην . Στο Το Βέλγιο απαγορεύονται τα ¨ «μεταλλαγμένα» στη Βαλονία αλλά επιτρέπονται στην Φλαμανδίαα. Η Γερμανία έχει επίσης έχει επιλέξει τη μερική απαγόρευση. Η Ρουμανία πριν την ένταξή της στην ΕΕ το 2007, είχε τις περισσότερες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εφαρμόζοντας αμερικανικές τεχνολογίες.
Η Ρουμανία πιέζεται από την Monstanto να εισάγει εκ νέου την τροποποιημένη σόγια.
 Ο Υπουργός Γεωργίας Ντάνιελ Κονσταντίν δήλωσε ότι στη Ρουμανία, «καλλιεργείται ο γενετικά τροποποιημένος σπόρος αραβοσίτου ( MON 810) που είναι ανθεκτικός στα παράσιτα και έχει εγκριθεί ως ασφαλής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Η γεωργία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Ρουμανία, που έχει 140,7 εκατομμύρια στρέμματα γεωργική επιφάνεια εκ των οποίων τα 9,3 είναι καλλιεργήσιμα ενώ ο μισός πληθυσμός εξακολουθεί να ζει σε αγροτικές περιοχές.
Η γεωργική παραγωγή μετά από την συνεχή αύξηση στα τελευταία χρόνια, φέτος το 2015 θα μειωθεί κατ 3% λόγω της ξηρασίας.

-Οι Εισαγγελείς της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς άρχισαν έρευνες σε δημόσια ιδρύματα σε σχέση απάτες με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου