Οκτωβρίου 09, 2015

Βουλγαρία

Μέριμνα για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα08-10-2015

Ξεκίνησε η εγκατάσταση 30 σταθμών φόρτισης των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους εθνικούς δρόμους και σε άλλες επιλεγμένες τοποθεσίες που θα δώσουν την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις, Οι φορτιστές παράγονται στην Βουλγαρία σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρτ, ενώ μέσω εφαρμογής για κινητά, οι οδηγοί θα μπορούν να προγραμματίσουν την φόρτιση , δηλαδή να κάνουν κράτηση και να την προπληρώσουν. Υπάρχει και ιστοσελίδα στην οποία οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τις βολικές για αυτούς τοποθεσίες για την κατασκευή των σταθμών.
Η Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Ντανιέλα Βέζιεβα συναντήθηκε χθες στη Σόφια με τον Υφυπουργό για την Πολυμερή Συνεργασία της Νότιας Κορέας Lee Tae-ho, ο οποίος την ενημέρωσε για τις κορεατικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν έργα υποδομής στη Βουλγαρία, και της παρουσίασε τις δύο κορεάτικες εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Βουλγαρία, για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και για την επεξεργασία τυριού, προσθέτοντας, ότι ήδη έχουν κάνει τις σχετικές μελέτες σκοπιμότητας .

Ήρθε η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με την έκθεση World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η βουλγαρική οικονομία αναμένεται να καταγράψει φέτος αύξηση της τάξης του 1,7% ενώ το ΑΕΠ της Βουλγαρίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% το 2016. Η ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας θα είναι κάτω του μέσου όρου που προβλέπεται για την ομάδα των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία προβλέπεται στο 3% τόσο για το 2015 και το 2016. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι 3,1% το 2015 και 3,6% το 2016.
Όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή στη Βουλγαρία, προβλέπεται να συνεχιστεί για φέτος ο αποπληθωρισμός (- 0,8%) ,ενώ για το 2016 αναμένεται πληθωρισμός της τάξης του 0,6%. Το ποσοστό ανεργίας στη Βουλγαρία αναμένεται να μειωθεί σταδιακά από 10,3% το 2015 σε 9,7% το 2016.

Η Κεντρική Τράπεζα στη «σέντρα» και ο πρόεδρος κάνει παιχνίδι 07-10-2015

  Ο Αλβανός πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι, έφτασε την Τρίτη στη Σόφια για διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ. Ο Βούλγαρος πρόεδρος είπε ότι η Βουλγαρία, σκοπεύει να προτείνει την υπογραφή κοινής δήλωσης για την ασφάλεια των συνόρων των χωρών της Βαλκανικής και ότι οι βασικές προτεραιοτήτες της βουλγαρικής προεδρίας της Διαδικασίας συνεργασίας στην ΝΑ Ευρώπη θα είναι η ενέργεια, η ενεργειακές διασυνδέσεις και οι υποδομές. Κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αλβανίας ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας καθως και των υπολοίπων χωρών της Δυτικής Βαλκανικής και σαν παράδειγμα καλής συνεργασίας ανέφερε τον συγκοινωνιακό διάδρομο 8, «Ανατολή – Δύση» και την σιδηροδρομική γραμμή Σόφιας- Σκοπίων- Τιράνων- Δυρραχίου. Ωστόσο η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας, μετά τη χρεωκοπία της «Corpbank» πέρυσι απασχολεί όλο τον Τύπο. Η έκθεση διαπιστώνει αδυναμίες και κακή λειτουργία στο σύστημα εποπτείας των τραπεζών, ενώ επισημαίνεται ότι πρέπει νε γίνει ανακατανομή των αρμοδιοτήτων στην κεντρική τράπεζα και να υπάρχει «διαφάνεια» και «λογοδοσία», ώστε , «το ίδρυμα να εκπληρώσει επαρκώς τα εποπτικά του καθήκοντα».
  Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ βρήκαν ακόμα ότι η Κεντρική Τράπεζα, απέκρυψε, «στοιχεία σχετικά με τις πιστώσεις και τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών, στις τριμηνιαίες εκθέσεις, καθώς και ¨ «τις περιλήψεις των επισφαλών πιστώσεων και αποσβέσεων».
  Ένα άλλο πολιτικό ζήτημα είναι η παραίτηση του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Γιορντάν Μπακάλοφ λόγω του νέου νόμου για τις μυστικές υπηρεσίες ,την οποία ο Υπουργός Άμυνας δεν έκανε αποδεκτή.
Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ μίλησε με τον Μπακάλοφ και του είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρος Πλεβνέλιεφ να ασκήσει βέτο, για τον νόμο που ψήφισαν οι βουλευτές του κ. Μπορίσωφ με εισήγηση της κυβέρνησης.

Οι πρόσφυγες θα μπορούν να εργάζονται05-10-2015

Η βουλγαρική Βουλή ψήφισε σε δεύτερη ανάγνωση, (2 Οκτωβρίου) τον Νόμο για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον οποίο θα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται μέχρι να τους αποδοθεί η διεθνής προσφυγική ιδιότητα. Προσωρινό το καθεστώς πρόσφυγα θα δίνεται σε αλλοδαπούς οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και μετά την απόκτησή του θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις κοινωνικής ένταξης.
Για την απόκτηση του διεθνούς προσφυγικού στάτους θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνωμοδότηση της Κρατικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας. Σε επιχείρηση «σκούπα» του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κρατικής Ασφάλειας με παρουσία Εισαγγελέων , ερευνήθηκαν 5000 χιλιάδες αυτοκίνητα και έγινε εξακρίβωση στοιχείων 9000 ατόμων σε ολόκληρη την χώρα. Συνελήφθησαν 500 αλλοδαποί.
 Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Σωτήρ Τσάτσαροφ, συνελήφθησαν και 46 ύποπτοι για παράνομη διακίνηση ατόμων, στους 38 των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίας. Στην Σόφια συνελήφθη η ιδιοκτήτρια ενός ξενώνα στον οποίο διέμενε παράνομα μεγάλος αριθμός αλλοδαπών από την Συρία.
Σε ένα γραφείο, επίσης στην Σόφια, βρέθηκαν 37 Αφγανοί χωρίς έγγραφα που να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου