Ιουλίου 12, 2010

Στο Βελιγράδι "πουλώντας" επενδύσεις και νεο-οθωμανισμό ο Τ.Ερντογάν

12-07-2010
Το Βελιγράδι επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία επίδειξη της πολιτικής των "μηδενικών προβλημάτων" (σ.σ. με όλους όσους αποδέχοναι την πρωτοκαθεδρία της Τουρκίας) και συναντάται με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και Μίρκο Τσβέτκοβιτς, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις αυτές θα είναι η οικονομική συνεργασία και ζητήματα που αφορούν εν γένει στην περιοχή της Βαλκανικής. Ο Τ.Ερντογάν ανήγγειλε, με δηλώσεις του χθες, ότι «η Άγκυρα θα επιδιώξει την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Σερβίας - Τουρκίας στο επίπεδο που βρίσκονται οι πολιτικές σχέσεις».

Σέρβοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το τουρκικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Σερβία είναι έντονο και εκδηλώνεται μέσα από τη συμμετοχή σε έργα υποδομής, όπου δίδεται προτεραιότητα στις περιοχές, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειονότητα, όπως το Σάντζακ. Από την άλλη, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από τουρκικές εταιρείες για την αγορά σερβικών κρατικών εταιρειών που ιδιωτικοποιούνται.

Οι Τάντιτς και Ερντογάν, σήμερα το απόγευμα, θα μεταβούν στην πόλη Νόβι Πάζαρ και θα επισκεφτούν το τουρκικό πολιτιστικό κέντρο, ενώ θα συναντηθούν και με τους τοπικούς ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας.

Η Τουρκία, τα τελευταία δύο χρόνια, κατάφερε να καταστεί σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις της Σερβίας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ σημαντικό ρόλο είχε και σε θέματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «εσωτερικής πολιτικής».

Ακόμη και στο ζήτημα του Κοσσόβου, η Άγκυρα προσφέρθηκε να αποτελέσει τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Συμφωνία για την αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες των δύο χωρών υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Τουρκίας, Βουκ Γέρεμιτς και Αχμέτ Νταβούτογλου αντίστοιχα.

Σήμερα το πρωί, υπεγράφησαν επίσης μία σειρά από διακρατικές συμφωνίες, που επιτρέπουν τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην κατασκευή έργων υποδομής.

Στην ομιλία του, κατά την τελετή υπογραφής των σχετικών συμφωνιών, ο Ερντογάν δήλωσε: «Οι Τούρκοι επιχειρηματίες και οι επενδυτές πρέπει να αξιολογήσουν άμεσα τις δυνατότητες που προσφέρει η Σερβία και δεν αμφιβάλλω ότι το Βελιγράδι θα τους ανοίξει τον δρόμο».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου