Ιουνίου 17, 2010

Αποστολή ναυτικής στρατιωτικής δύναμης ανοιχτά της Γάζας μελετά η Ε.Ε.

Η Κάθριν Αστον ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αποσταλεί μια στρατιωτική ναυτική δύναμη στα ανοικτά της Γάζας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται να στείλει μια ναυτική στρατιωτική αποστολή στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας για να βοηθήσει την επίβλεψη παράδοσης εμπορευμάτων προς τα παλαιστινιακά εδάφη, στο πλαίσιο της χαλάρωσης του αποκλεισμού, ανακοινώθηκε σήμερα από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον.

«Ενδέχεται να επιλεγεί μια τέτοια λύση στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής αποστολής άμυνας και ασφάλειας», τόνισε η κ. Αστον υπογραμμίζοντας πάντως ότι θα πρόκειται για κάτι πιο πολύπλοκο από τις χερσαίες αποστολές.

Αφότου έγινε σε διεθνή ύδατα η αιματηρή ισραηλινή επιδρομή στις 31 Μαΐου κατά του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η ΕΕ δεν σταμάτησε να ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ να ανοίξει τις πόρτες στα παλαιστινιακά εδάφη που από το 2007 τους έχει επιβληθεί σχεδόν πλήρης αποκλεισμός.

Η ΕΕ ζήτησε από το Ισραήλ να επιτραπεί η είσοδος στα παλαιστινιακά εδάφη όλων των εμπορευμάτων εκτός από την εισαγωγή όπλων και μάλιστα πρότεινε να μετάσχει και η ίδια η ΕΕ στον έλεγχο των εισερχόμενων εμπορευμάτων.

Η κ. Αστον επισήμανε ότι η αποστολή της ΕΕ στο συνοριακό φυλάκιο Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας, μπορεί να λειτουργήσει και ως «τελωνοφύλακας», προσθέτοντας ότι η ΕΕ μπορεί να αποστείλει και άλλες αποστολές τέτοιου είδους.

Καταλήγοντας η κ. Αστον επισήμανε ότι «ο αποκλεισμός κάνει κακό στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, απαγορεύει την ανοικοδόμηση και υποδαυλίζει τον ριζοσπαστισμό. Είναι δύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος άρσης του αποκλεισμού που θα γίνει αποδεκτός απ όλους αλλά από τις συζητήσεις που έχω φαίνεται ότι είμαστε σε καλό δρόμο» για την χαλάρωσή του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου