Απριλίου 02, 2010

Κίνα: Το γουάν δεν είναι υποτιμημένο, ούτε ευθύνεται για την παγκόσμια κρίση

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει τις δικές της αποφάσεις για τους χειρισμούς όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός της, γουάν, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις - κυρίως από τις ΗΠΑ - ότι αυτό είναι υποτιμημένο. Παγκοσμίως, το τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ισχυρότερο κινεζικό νόμισμα.

«Η κινεζική κυβέρνηση θα λάβει υπεύθυνες και ανεξάρτητες αποφάσεις για την πολιτική ξένου συναλλάγματος με βάση την οικονομική και νομισματική της κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσεν Τζιάν, υφυπουργός Εμπορίου.

Συμπλήρωσε δε ότι δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί την Κίνα, καθώς «η ισοτιμία του νομίσματός της δεν είναι υποτιμημένη».

Η διεθνής κριτική για το γουάν εντείνεται, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για υποτιμημένο γουάν έναντι του δολαρίου σε ποσοστό που φτάνει το 40%, γεγονός που δίνει στις κινεζικές εξαγωγές αθέμιτο πλεονέκτημα.

Ωστόσο, ο Κινέζος υφυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται υπεύθυνο το γουάν για τα οικονομικά προβλήματα του πλανήτη.

«Μια ασθένεια στο κεφάλι δεν θεραπεύεται με φάρμακα για το πόδι», είπε χαρακτηριστικά.

«Η έλλειψη ισορροπίας στην παγκόσμια οικονομία είναι ριζωμένη σε λανθασμένες πολιτικές σε ορισμένες χώρες…και σε ανισορροπίες στο παγκόσμιο σύστημα νομισματικής διαχείρισης».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι δεν ασκηθούν πιέσεις εκ μέρους της χώρας του στην Κίνα για υποτίμηση του γουάν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου