Απριλίου 02, 2010

O Μπερίσα διέσπασε τους Έλληνες της Αλβανίας

Δύο τα κόμματα της ελληνικής μειονότητας

Του Σταυρου Tζιμα

Η σοβούσα κρίση στους κόλπους της πολιτικής ηγεσίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία εκδηλώθηκε ανοιχτά με την ίδρυση νέου κόμματος, που φιλοδοξεί να την εκφράσει και να προωθήσει τα δικαιώματά της. Το κόμμα προήλθε από τη διάσπαση της ιστορικής «Ομόνοιας» και την αποχώρηση στελεχών του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που από το 1991 - 1992 αποτελούσαν την πολιτική και κοινοβουλευτική έκφραση του ελληνισμού της Αλβανίας.

Η ελληνική μειονότητα θα εκπροσωπείται εφεξής από δύο κόμματα: το συνεργαζόμενο, στη σημερινή συγκυρία, με τους σοσιαλιστές ΚΕΑΔ και το νεόκοπο -και φερόμενο ως προσκείμενο στο κεντροδεξιό κόμμα του κ. Μπερίσα- υπό την επωνυμία Eλληνική Εθνική Μειονότητα του Μέλλοντος, τα αρχικά του οποίου στην αλβανική γλώσσα είναι MEGA. Γύρω από ποιο θα συσπειρωθούν οι εναπομείναντες ομογενείς, μένει να αποδειχθεί, στις επόμενες εκλογές. Ομως ένα ισχυρό δείγμα αναμένεται να αποτελέσει η συμμετοχή τους στην ψηφοφορία για εκλογή ηγεσίας του MEGA (προέδρου και Γενικού Συμβουλίου), που πρόκειται να γίνει από τη βάση στο επόμενο διάστημα.

Ο εκ των πρωτεργατών της ίδρυσης του νέου φορέα κ. Θωμάς Μήτσιος δήλωσε στην «Κ» ότι το νέο κόμμα «θα είναι το εθνικό μας στέκι, και θα ενώσει όλους τους Ελληνες της Αλβανίας, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει το ΚΕΑΔ».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το MEGA αποτελεί μετεξέλιξη της «Ομόνοιας», σε πολιτικό κόμμα, καθώς, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, την πρωτοβουλία ανέλαβαν είκοσι έξι από τα σαράντα τρία μέλη του Γενικού Συμβουλίου.

Η ηγεσία της Ομόνοιας, πάντως, διαψεύδει ότι η πλειοψηφία της αποχώρησε. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η πολυδιάσπαση της εκλογικής συμπεριφοράς των μελών της εθνικής ελληνικής κοινότητας στα μεγάλα κόμματα και πολύ περισσότερο μια εσωτερική διάσπαση δεν εξυπηρετούν την υπόθεση της βελτίωσης της θέσης της στην αλβανική πραγματικότητα».

Υποστηρίζει, δε, σχετικά με την ίδρυση νέου κόμματος ότι «έχουμε να κάνουμε με μια τυφλή επιμονή ορισμένων τμημάτων του κρατικού μηχανισμού και του κυβερνώντος κόμματος να αποδυναμώσουν τις θέσεις της Ομόνοιας και του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». «Σχεδιάζουν να φτιάξουν παραμάγαζο και όσοι έφυγαν είναι εκείνοι που στην πορεία έχασαν κυβερνητικές και κρατικές θέσεις», είπε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχο του ΚΕΑΔ.

Κορύφωση συγκρούσεων
Η εξαγγελία ίδρυσης νέου κόμματος αποτελεί την κορύφωση χρόνιων εσωτερικών συγκρούσεων, φατριασμών και άνευ αρχών αντιπαραθέσεων, που ταλανίζουν την πολιτική ηγεσία της μειονότητας και που οδήγησαν στην κοινοβουλευτική της συρρίκνωση και, κυρίως, στην απομάκρυνση της ομογένειας. Στις τελευταίες εκλογές μετά βίας εξελέγη με το ΚΕΑΔ ένας βουλευτής, ενώ πέντε Ελληνες βγήκαν με τα ψηφοδέλτια αλβανικών κομμάτων, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία όσων στη μειονότητα, αλλά και στην Αθήνα, υποστηρίζουν ότι η κοινοβουλευτική δραστηριοποίηση της Ομογένειας πρέπει να εκδηλώνεται μέσα από τους μεγάλους αλβανικούς κομματικούς σχηματισμούς.

Ενδεικτικό της αποσύνθεσης στην οποία έχουν περιέλθει οι πολιτικές δομές της μειονότητας είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς αποπέμφθηκε πρόσφατα, όταν αποκαλύφθηκε ότι εμπλεκόταν σε εμπόριο βίζας, εισέπραττε μεγάλα ποσά από πολίτες, υποσχόμενος έκδοση θεωρήσεων χωρίς να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου