Απριλίου 02, 2010

Έρχεται για «Επιθεώρηση» κλιμάκιο του ΔΝΤ

Ο ρόλος του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης έχει ανάψει «φωτιές» σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Στην Αθήνα θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη, 7 Απριλίου), κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα έχει επαφές με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού θα βρεθούν στην Ελλάδα για «τεχνική βοήθεια» σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, θεωρείται σίγουρο ότι επί τάπητος θα μπουν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν έρθει στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, στο πλαίσιο των διαδικασιών για την κατάρτιση της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία (θα ανακοινωθεί στις 5 Μαΐου).

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα το μικτό κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ, εν όψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στις 16 Μαΐου.

Τη Μ.Πέμπτη, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ ενημερώθηκαν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το βασικό ερώτημα ήταν εάν θα προσέλθει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και η απάντηση των στελεχών ήταν ότι «έχουμε διαβεβαιώσεις» ότι δεν θα προσέλθει και ότι θα προσπαθήσει μόνη της να επιλύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα.

Το μεγάλο ερώτημα για το «δίχτυ ασφαλείας» στο οποίο είχε καταλήξει την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση (και θεωρείται ότι αποτέλεσε και ένα από τα θέματα της συνεδρίασης) είναι ο βαθμός εμπλοκής του ΔΝΤ:

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ φάνηκε η διαμάχη μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου για το ρόλο του ΔΝΤ, με τις μεν Βρυξέλλες να είναι διστακτικές στην εμπλοκή του Ταμείου με ζητήματα της Ευρωζώνης, τον δε Ντομινίκ Στρος-Καν να λέει ότι «η βοήθεια θα γίνει με τους δικούς μας όρους».

Ο υποδιευθυντής του τμήματος διεθνών σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε τη Μ.Πέμπτη ότι «στις συζητήσεις μας με χώρες της Ευρωζώνης έχουμε, φυσικά, διαβουλεύσεις όχι μόνο με τις αρχές της χώρας, αλλά και ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και είναι μέλη του συστήματος της ΕΚΤ».

Οι «γκρίζες ζώνες» γύρω από το «δίχτυ ασφαλείας» ΕΕ-ΔΝΤ διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το κόστος κρατικού δανεισμού, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τη Μ.Πέμπτη, το spread στο 10ετές ομόλογο ανήλθε μέχρι τις 352 μονάδες και ουσιαστικά, αυτό που έγινε τις τελευταίες ημέρες είναι η αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα προ της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου αποφασίστηκε ο μηχανισμός στήριξης.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν πλέον ότι η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και ότι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, κάνει κακό παρά καλό.

Έτσι, φέρονται να προετοιμάζουν μία νέα πρόταση για τον μηχανισμό στήριξης, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να είναι «καθαρά» ευρωπαϊκός (χωρίς, δηλαδή, τη συμμετοχή του ΔΝΤ) και να είναι πιο γρήγορος, ώστε η ενεργοποίησή του να γίνεται με απόφαση της Κομισιόν και όχι με ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Επιπλέον, για να είναι χρήσιμος αυτός ο μηχανισμός, δεν είναι δυνατόν να μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα θα βρίσκεται ένα βήμα πριν από μία ενδεχόμενη αδυναμία δανεισμού ή ακόμα χειρότερα στο και 5΄μίας στάσης πληρωμών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου