Απριλίου 21, 2010

Διαψεύδει ο Βέμπερ τα περί ανάγκης 80 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον Άξελ Βέμπερ «η όποια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε με μεγάλη πιθανότητα σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των υπόλοιπων χωρών στην νομισματική ένωση».

Τα δημοσιεύματα, που τον φέρουν να είπε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί έως και 80 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για να αποφύγει την χρεοκοπία, διέψευσε χθες ο διοικητής της Bundesbank και μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Άξελ Βέμπερ.

«Έχω πει ότι οι μακροπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας είναι δύσκολο να αξιολογηθούν», τόνισε μετά από ομιλία του στο ινστιτούτο ZEW, λέγοντας ότι αντ' αυτού το ποσό προήλθε από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε.

Στη χθεσινή ομιλία του στο ZEW, ο Βέμπερ εκτίμησε ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας πιθανόν να αποτελούσε μεγάλο οικονομικό πλήγμα για την υπόλοιπη ευρωζώνη και υποστήριξε ότι η όποια βοήθεια στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί μόνο ως ύστατη λύση με στόχος την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την υπερβολικά υψηλή ευπάθεια του χρηματοοικονομικού συστήματος και του περιβάλλοντος των αγορών αυτή τη στιγμή, οι κίνδυνοι για την αξιοπιστία και μετάδοση είναι υψηλοί», είπε.

«Η όποια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε με μεγάλη πιθανότητα σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των υπόλοιπων χωρών στην νομισματική ένωση.

Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να χρηματοδοτηθεί μέσω των αγορών, η στήριξη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ύστατη λύση.»

Πηγή: Reuters -NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου